Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jared Diamond: Čo je hlavnou úlohou ľudstva

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Profesor Jared Diamond patrí k autoritám v oblasti histórie spoločnosti aj prírodného prostredia tejto planéty. Preto sa tešíme, že nám opäť poskytol exkluzívny rozhovor. Tentoraz k hrozbám a nádejam budúcnosti tejto planéty.

Jared Diamond: Čo je hlavnou úlohou ľudstva DAVID LEVENSON/GETTY IMAGES 1. jún 2019 Hay-on-Wye, Veľká Británia: Jared Diamond na literárnom a umeleckom festivale Hay.

pomerne dosť ľudí, ktorí sa zamýšľajú nad budúcnosťou, spomína termín „singularita“ ako moment, v ktorom umelá inteligencia nezvratne a nekontrolovateľne zmení tento svet – a nie je to optimistická vízia. K týmto mysliteľom patrí slávny futurológ Ray Kurzweil, ale sú aj iní. Čo si o singularite myslíte vy? Je to realistická hrozba? A ak áno, je niečo, čo v našom súčasnom stave, technologickom a psychologickom, môžeme urobiť, aby sme ju zmiernili?

V porovnaní s naozaj realistickými hrozbami, ktorým dnes čelíme, je podľa mňa umelá inteligencia zanedbateľný bagateľ. Nazdávam sa, že dôležitá je iná singularita, ktorej čelíme teraz, a to skutočnosť, že po prvý raz v dejinách sveta máme pred sebou globálne problémy, ktoré sa dajú vyriešiť iba globálnymi riešeniami.

Pozrite sa, mnohé spoločnosti, ktoré dosiahli vysoký vývojový stupeň, sa v minulosti zrútili – civilizácia Mayov, Kmérov či komunita Veľkonočného ostrova. Ale tieto kolapsy nemali žiadny vplyv na spoločnosti v ich okolí. Nezachovali sa žiadne stopy, že by Údolie Mexika nejako zasiahol pád neďalekej Mayskej ríše. Dôvodom, prečo to tak bolo, boli obmedzené spôsoby dopravy, ktoré mali ľudia v minulosti k dispozícii.

Lenže dnes je situácia diametrálne iná. Využívame prúdové lietadlá a zaoceánske parníky a po prvý raz v ľudských dejinách sa nám po celom svete rýchlo šíria dobré veci, ale aj zlé veci. Atómové bomby a ešte ďalšie faktory, o ktorých chcem hovoriť neskôr, majú dnes potenciál zabiť každého obyvateľa planéty alebo pozabíjať množstvo ľudí a tým, ktorí prežijú, úplne zničiť životný štandard.

Ja som presvedčený, a stále to opakujem, že globálne problémy nedokáže vyriešiť žiadna krajina samostatne. Je napríklad asi dosť očividné, že Slovensko nemôže samo vyriešiť problémy klimatickej zmeny len tým, že zníži vlastnú spotrebu fosílnych palív a produkciu oxidu uhličitého, pretože atmosféra nad Slovenskom sa mieša s atmosférou nad inými časťami sveta. Preto hovorím, že dôležitou singularitou dnešnej doby nie je zanedbateľný faktor umelej inteligencie, ale sú ním globálne problémy a globálne riešenia. Naozaj po prvý raz čelíme globálnym problémom, ktoré treba riešiť globálne.

priznávam, že mám tendenciu veriť v ľudskú vynaliezavosť. Teda, že ľudia síce problémy vytvárajú, ale zároveň ich riešia – a väčšinou úspešne. Alebo som prílišná optimistka?

Niektoré problémy riešime, iné problémy sa nám riešiť nedarí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite