Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Radek Sikorski: Veľká šanca strednej Európy

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Radoslaw Sikorski je jednou z najväčších osobností poľskej politiky. Bol ministrom obrany, ministrom zahraničných vecí, dnes je poslanec Európskeho parlamentu. O sile strednej Európy v EÚ, o vývoji na Ukrajine a o osude Západu poskytol .týždňu exkluzívny rozhovor.

Radek Sikorski: Veľká šanca strednej Európy ARCHÍV RADOSLAWA SIKORSKEHO

o Poľsku sa na medzinárodných fórach hovorí častejšie a pozitívnejšie ako predtým. Poľsko žne chválu za svoj prístup k vojne na Ukrajine. Posilnilo sa postavenie Poľska v rámci Európskej únie?

Myslím, že invázia Ruska do Ukrajiny zvýšila význam celého nášho regiónu. Poľská spoločnosť prijala tri milióny utečencov, poľská vláda poslala Ukrajine tanky a iné vojenské vybavenie. Nezaháľalo ani Slovensko, ktoré Ukrajine poslalo systémy S-300 a stíhačky, Česká republika a tiež Pobaltské štáty, pomáhajú veľa. Žiaľ, stali sme sa frontovým regiónom. No naše krajiny tým nadobudli obrovský logistický význam. Poľská vláda bola dlho v rámci Európskej únie marginalizovaná a mala komplikovaný vzťah s americkou administratívou pod vedením demokratov. 

Teraz sa vzťahy vylepšili. Dúfam, že Poľsko nie je a nebude len logistickým uzlom, ale že bude aj politickým aktérom. Ukrajina totiž potrebuje, aby Poľsko bolo vplyvným hlasom v EÚ, hlasom, ktorý sa za ňu bude prihovárať a pomôže jej stať sa členským štátom. A to sa dá robiť veľmi ťažko, keď Poľsko zároveň znáša dôsledky rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie, keď má zablokovaný Plán obnovy, lebo poľská vláda nesplnila kritériá pre vládu zákona. Áno, vplyv Poľska a aj celého nášho regiónu rastie, no mohol byť omnoho väčší. Táto situácia zároveň odhalila rozpor v ideológii poľskej populisticko-nacionalistickej vlády – naša súčasná vláda tvrdí, že EÚ ohrozuje našu suverenitu, no zároveň podporuje vstup Ukrajiny do tohto istého medzinárodného spoločenstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite