Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matúš Kostolný a Samo Marec: Riešime Matoviča, nie krajinu

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Problém Igora Matoviča dospel do finále. Čo to pre Slovensko znamená? Budú teraz zo Slovenska odchádzať tvoriví ľudia, lebo stratili nádej?

Matúš Kostolný a Samo Marec: Riešime Matoviča, nie krajinu ANDREA MEZEIOVÁ/TASR 31. august 2022, Bratislava: Minister hospodárstva Richard Sulík demisiu podal. Jeho ministri Korčok, Kolíková a Gröhling čakajú so svojimi demisiami do pondelka. Dávajú tak Igorovi Matovičovi ešte čas na rozmyslenie.

uvedomujete si, že znovu zažívame dejinnú drámu?

Matúš Kostolný: Je to nekonečný rad dejinných drám. Asi to inak nevieme. Za normálnych okolností by sa niečo takéto nemalo diať. Nie je to iba odchod jednej strany alebo kríza v koalícii, ale znovu je za tým hrozba, že ten odchod bude znamenať predčasný návrat Fica a podobných, že to bude znamenať absolútnu zmenu v zahraničnej politike a napríklad aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine príklon k Rusku. Konkrétne osoby a strany z toho vždy vedia vyrobiť hysterickú a existenčnú záležitosť.

Samo Marec: Prázdninové koaličné krízy sú na Slovensku tradíciou. Pred pár rokmi Andrej Danko buchol do stola, že vypovedá koaličnú zmluvu. Vtedy nikto nerozumel prečo. Takže sa nám starajú o to, aby sme vždy mali čo robiť. Kríza to je, dejinná asi áno. Mne na tom veľmi prekáža spôsob, ktorým to prebieha. Ak hovoríme o tom, ako sa má politika robiť bez ohľadu na osoby a obsadenia, tak momentálne sme úplne mimo.

keď hovoríš, že sme mimo, myslíš tým, že sa to rieši statusmi na Facebooku?

SM: To je jedna vec, ale druhá vec je úroveň. Aj status vie byť obsažný, konštruktívny, niekam smeruje. Statusov na Facebooku vzniklo veľa. Ani jeden nikam nesmeroval. Ako keby sme hrali tenis a tvárili sa, že hráme finále Wimbledonu. Pozreli by sa na to diváci a po minúte a pol by im bolo jasné, že nie sme wimbledonská kvalita hráčov.

v mnohých krajinách sú predčasné voľby hocikedy. No my to máme dvojnásobne komplikované. Príklad: keď je oslava SNP, časť slovenských politikov pozve na svoje oslavy veľvyslanca Ruska, ktoré nás označilo za nepriateľskú krajinu. Druhá vec je, že táto vláda vznikla ako odpoveď na vraždu a unesený štát a ak svojou neschopnosťou zotrvať padne a budú predčasné voľby, tak unesený štát bude mať znovu šancu, čo je strašné zlyhanie. Tieto dve veci z toho robia historickú drámu. Aký je váš pohľad na to, čo sa v týchto hodinách deje?

MK: V skutočnosti je nemožné hovoriť, čo sa deje, pretože to sa nedá komentovať ani s poznaním toho, aké sú bežné pochody politiky. Ani ministri tej vlády, o ktorých osud ide, nevedia, či zajtra budú pokračovať v takej alebo onakej zostave. Je na to jediný dôvod, že všetko stojí a padá na Igorovi Matovičovi. A absurdnosť toho celého najlepšie vidieť na tom, že Igor Matovič je na dovolenke. On si vybral dovolenku, práve keď sa rozhoduje, ako bude koalícia pokračovať. A dostal to do roviny, že tam nikto iný nemá slovo, je to iba jeho rozhodnutie. Asi mu robí veľkú radosť, že celá krajina aj jeho kolegovia ministri čakajú, akým spôsobom to urobí. Keďže ho poznáme, súčasťou toho rozmýšľania je jednoznačne to, ako ponížiť ostatných, ako zabezpečiť, aby z toho on nevyšiel ako najväčší lúzer, ako pritiahnuť čo najviac pozornosti a celkovo to urobiť s ohňostrojmi a výbuchmi. Takže nemôžeme predvídať, ako sa to stane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite