Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biológ a genetik Ľubomír Tomáška: Od Mendela k molekulárnej genetike

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Aké je miesto Gregora Mendela v dejinách genetiky? Aké je miesto genetiky v dejinách vedy? Čo znamená pre naše poznanie sveta a porozumenie človeku? Odpovedá vedúci Katedry genetiky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského Ľubomír Tomáška.

Biológ a genetik Ľubomír Tomáška: Od Mendela k molekulárnej genetike Boris Németh

pohol Mendel svetom?

Pohol svetom s istým časovým posunom. Keď výsledky svojich pokusov publikoval, nevzbudili žiadny ohlas. V roku 1900 traja biológovia nezávisle od seba prišli na tie isté pravidlá, ktoré neznámy mních v Brne popísal tridsaťpäť rokov pred nimi. 

dožil sa toho?

Nie. Zomrel v roku 1884.

ako sa stane, že mních v Brne urobí svetový objav?

Má to viacero dôvodov. Po prvé, Morava bola centrom šľachtiteľstva vo vtedajšom Rakúsku. Napríklad Habsburgovci sa pokúšali o chov oviec ekonomicky veľmi zaujímavého plemena merino, ktorému sa darilo v Španielsku, ale v ostatných častiach Európy to bolo problematickejšie. Okrem toho boli snahy šľachtiť rôzne odrody kultúrnych rastlín, ktoré sú výnosnejšie, chutnejšie, výživnejšie. Šlachteniu sa ľudia venovali od počiatkov poľnohospodárstva, robili to však len intuitívne, pretože nepoznali pravidlá dedičnosti. Ak chceli šľachtiť racionálne, bolo nevyhnutné týmto pravidlám porozumieť.  

dovtedy šľachtili podomácky?

Všimli si, že keď zoberú na kríženie rastlinu, ktorá má zaujímavú vlastnosť, tak tá vlastnosť sa často prenáša na ďalšie generácie.

robili to náhodne?

Boli to skôr intuitívne šľachtiteľské pokusy, ktoré boli v niektorých prípadoch úspešné. Nevedeli však prečo. Nepoznali materiálne základy, ktoré vedú k tomu, že sa veci dedia tak, ako sa dedia. V každom prípade, Morava bola jedným z európskych centier takýchto šľachtiteľských pokusov.

vďaka Habsburgovcom?

Aj vďaka Habsburgovcom a šľachtiteľským tradíciám. V ich rozvoji zohrával dôležitú úlohu aj augustiniánsky rád, ktorý prežil jozefínske reformy aj vďaka svojej angažovanosti v rozvoji vzdelávania a vedy. A pravdaže, hlavným hrdinom príbehu je samotný Mendel. Chlapec z chudobnej rodiny, pracovitý a šikovný žiak. Jeho talent rozpoznali učitelia, ktorí ho z rodných Hynčíc poslali do výberových škôl v Lipníku, Opave a nakoniec na filozofický inštitút v Olomouci. Tam si ho všimol fyzikár Friedrich Franz, ktorý ho odporučil do augustiniánskeho Kláštora svätého Tomáša v Brne. Vytušil, že má záujem robiť jednak niečo, čo sa týka teológie, ale jednak, že má záujem o vedu. Teda o kombináciu, ktorá presne zodpovedala naturelu vtedajších brnianskych augustiniánov.

Keď Mendel krížil hrach s guľatými semenami s odrodami s hranatými semenami, v prvej dcérskej generácii F1 boli všetky jedince rovnaké. Keď skrížil príslušníkov generácie F1, dostal v druhej dcérskej generácii F2 väčšiu časť guľatých a menšiu časť hranatých semien. Pri veľkom počte krížencov zistil, že ich pomer bol 3:1.DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY/GETTY IMAGESKeď Mendel krížil hrach s guľatými semenami s odrodami s hranatými semenami, v prvej dcérskej generácii F1 boli všetky jedince rovnaké. Keď skrížil príslušníkov generácie F1, dostal v druhej dcérskej generácii F2 väčšiu časť guľatých a menšiu časť hranatých semien. Pri veľkom počte krížencov zistil, že ich pomer bol 3:1.

čiže ten osvietený učiteľ mu našiel prostredie, kde môže svoj talent rozvíjať. Bolo to prostredie kláštora?

Áno, s dodatkom, že išlo o veľmi skromné podmienky.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite