Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hungaristka Ľubica Zubová: Orbán presvedčil Maďarov, že s nimi vedie dialóg

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Dvanásť rokov sa v Maďarsku robí zvláštna autoritatívna demokracia. O účelovom rozvrate štátnych inštitúcií, o systéme, kde sú oligarchovia zaviazaní jednému človeku s neobmedzenou mocou, ale aj o tom, či podobný vývoj hrozí Slovensku, hovorí hungaristka Ľubica Zubová.

Hungaristka Ľubica Zubová: Orbán presvedčil Maďarov, že s nimi vedie dialóg JANOS KUMMER/GETTY IMAGES 15. marec 2022 Budapešť, Maďarsko: Protiorbánovský plagát priaznivca opozičnej strany Petra Marki-Zaya počas zhromaždenia pred parlamentnými voľbami.

veľa Orbánových prívržencov na Slovensku hovorí o výnimočnosti „maďarskej cesty“. Vraj je to konzervatívna alternatíva k údajne upadajúcej liberálnej demokracii Západu. Čo je vlastne na politike maďarského premiéra pre mnohých ľudí také príťažlivé? 

Orbán sa rád prezentuje ako hodnotový politik, ktorý obhajuje konzervatívne hodnoty nielen vo svojej krajine, strednej Európe, ale aj v EÚ a vo svete. Tento naratív ho posúva do úplne iného priestoru, ako je len Maďarsko. On ako politik relatívne malej krajiny prišiel na to, že môže mať širší vplyv ako len na svoju krajinu. Snaží sa o atraktívnejšie mocenské vplyvy európskeho a svetového významu. A toto svoje úsilie si naštrbil svojím postojom k  Ukrajine po vypuknutí vojny. Pre ten postoj sa od neho odklonilo viacero konzervatívnych prívržencov, lebo ho považujú za človeka latentne alebo skryto podporujúceho režim Vladimíra Putina, čo nie sú prijateľné hodnoty pre širšiu politickú a konzervatívnu verejnosť. Vidno to v EÚ, kde mal silných spojencov v Poliakoch. Tí s ním sympatizovali v konzervatívnych hodnotách, ale nie v orientácii na európsku „inú cestu“. 

orbánove činy ozaj svedčia o skrytej podpore Vladimíra Putina. 

Veľa lídrov krajín EÚ to tak vníma. Orbán tvrdí opak a ako dôkaz svojej podpory Ukrajiny uvádza napríklad telefonát s prezidentom Zelenským. Orbán sa tvári, že chce budovať mier vlastným, konzervatívnym spôsobom. V tom sa však s poľskými konzervatívcami úplne rozchádza. Tí pochopili pomoc Ukrajine úplne inak a zbrane na Ukrajinu na rozdiel od Maďarska dodávajú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite