Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica: Nesmieme vzdať boj o spravodlivosť

.štefan Hríb .rozhovory

Súdny proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je vizitkou našej spoločnosti. Podľa advokáta Romana Kvasnicu to môže znamenať, že my Slováci nevieme spravovať vlastný štát.

Roman Kvasnica: Nesmieme vzdať boj o spravodlivosť Boris Németh

keď je človek často svedkom nespravodlivosti, nemá pocit, že všetko so Slovenskom je beznádejné?

Každý občas prepadne skepse, ale ja sa snažím rozmýšľať optimisticky. Každé ráno, keď sa zobudím a vidím, že svieti slnko, tak som spokojný a šťastný. Nemám snahu meniť svet. Snažím sa meniť veci možno meter okolo seba. Mám už šesťdesiat rokov a stále si myslím, že sa oplatí byť občanom, bojovať za lepšiu spoločnosť. Minimálne kvôli tomu, že ak bojovať nebudeme, tak to bude horšie ako doteraz. 

máme príležitosť, lebo v Pezinku na Špecializovanom trestnom súde prebieha obnovený súd o vražde Kuciaka a Kušnírovej. Prvý súd vyriekol, že nie je úplne dokázané, že Kočner so Zsuzsovou s tým niečo mali. Najvyšší súd potom prikázal pôvodnému súdu, aby to zhodnotil ešte raz. Roman, ty si tam ako advokát poškodených – v akom je to stave a k čomu to smeruje?

Je tam niekoľko podstatných momentov. Vďaka dobrej práci slovenskej polície sa podarilo postaviť pred súd a aj odsúdiť dvoch vykonávateľov vraždy a Zoltána Andruška, ktorý bol sprostredkovateľ. To sú už traja, ktorí sú právoplatne odsúdení na nepodmienečné tresty odňatia slobody. Vo finále sa robí trestné konanie vo vzťahu k Mariánovi Kočnerovi a k pani Zsuzsovej ako k sprostredkovateľom pri objednaní vraždy Jána Kuciaka. Musí sa znovu vykonať celé dokazovanie, čo sa deje a ide o dosť komplikovanú vec, pretože sa zároveň vedie aj trestné konanie pre tri objednávky troch vrážd prokurátorov. Opakujú sa mnohé úkony, ktoré už boli spravené, ale medzičasom sa tam zmenili dvaja členovia senátu a pán Kočner nesúhlasí, aby sa oboznamovali niektoré dôkazy, ktoré už boli  urobené v pôvodnom konaní. 

prvé kolo všetci sledovali, boli tu svetové médiá. Potom prišiel rozsudok, ale skončilo sa to v dosť absurdnom stave, že len radoví vykonávatelia vraždy sú vinní. Je nádej, že budú usvedčení aj objednávatelia?

Je to otázka na súd. Ja si myslím, že dôkazy, ktoré zabezpečila slovenská polícia, sú také, že je dôvodné predpokladať, že môžu byť odsúdení ako páchatelia objednávky vraždy Jána Kuciaka pani Zsuzsová a pán Kočner. Keďže sú tam ďalšie tri objednávky, tak naozaj im hrozia až tresty doživotného odňatia slobody.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite