Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Partner Penty Václav Jirků: Pre vládu je zdravotníctvo rukojemníkom

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Nemáme dedičný hriech, ale dedičnú zásluhu v slovenskom zdravotníctve, tvrdí v otvorenom rozhovore partner finančnej skupiny Penta. Jirků hovorí i o Pláne Obnovy a o tom, prečo Penta predala časť svojho nemocničného portfólia Agelu. Stále platí, že pre Pentu je najväčším konkurentom štát, ktorý je najväčším krížovým vlastníkom, regulátorom i dozorom nad zdravotnou starostlivosťou.

Partner Penty Václav Jirků: Pre vládu je zdravotníctvo rukojemníkom Boris Németh

pred niekoľkými týždňami ste sa rozhodli predať časť svojho portfólia Svetu Zdravia, predovšetkým na strednom Slovensku, skupine Agel. Prečo?

Kvôli dlhodobej stratégii Svetu zdravia a ProCare. Náš cieľ je poskytovať komplexnú vertikálne integrovanú nemocničnú, ambulantnú a do budúcnosti aj sociálnu starostlivosť a byť v nej lídrom v konkrétnych regiónoch. Takéto poskytovanie zdravotnej starostlivosti dáva zmysel vtedy, keď môžete ponúknuť pacientovi komplexnú cestu od ambulantnej až po paliatívnu starostlivosť. Faktom je, že na strednom Slovensku sme boli na trhu slabším hráčom a zároveň Optimalizácia siete nemocníc mení mapu poskytovateľov na trhu. Naša pozícia na strednom Slovensku by bola s ohľadom na tieto faktory čím ďalej zložitejšia v konkurencii so štátnymi nemocnicami a v konkurencii s Agelom. Chceme pôsobiť v ekonomicky silných regiónoch, teda primárne v Bratislave a okolí a na východe Slovenska, kde máme historicky silnú pozíciu. S Agelom a štátnymi nemocnicami sme v stredoslovenskom regióne súťažili o personál. Aj pod vplyvom tejto skutočnosti a zároveň z dôvodu, že v tomto regióne nie sú na predaj nemocnice a polikliniky, sme po dlhých diskusiách dospeli k záveru, že sa nám tu nepodarí stať  sa silnejším hráčom. Rozhodli sme sa preto koncentrovať našu pozornosť na posilnenie postavenia v iných častiach Slovenska. 

argumentujete tým, že na strednom Slovensku neboli k dispozícii žiadne nemocnice či polikliniky na predaj. Predpokladám však, že ani vaše nemocnice Svetu Zdravia a polikliniky ProCare neboli na predaj a napriek tomu ich Agel získal. Bola teda v hre aj transakcia v opačnom garde, kedy by Penta od Agelu kupovala ich nemocnice a polikliniky? 

Debata o tejto transakcii prebiehala posledný rok. Áno, jednou z možností, ktorú sme zvažovali, bola aj kúpa siete nemocníc Agelu na strednom Slovensku. Protistrana však v nijakej fáze našich rokovaní nebola v pozícii, že by sa chcela vzdať pôsobenia v tomto regióne. 

hlavný dôvod predaja nemocníc a polikliník teda je, že Agel je silným hráčom na strednom Slovensku. Agel je však dôležitým hráčom poskytovania zdravotnej starostlivosti aj na východnom Slovensku.

V poriadku, ale na východnom Slovensku máme veľmi silný klaster našich zdravotníckych zariadení. Rovnako tak aj na juhu a západe Slovenska. 

trhové uvažovanie napovedá, že ste tieto nemocnice a polikliniky na strednom Slovensku predávali predovšetkým preto, že ich hospodársky zisk nebol uspokojivý a ich prevádzka rentabilná. 

Ak ste dlhodobý investor, tak sa nemôžete pozerať na to, či niektoré nemocnice vykazujú lepšie alebo horšie finančné výsledky. Ak by sme sa pozreli na celú sieť našich nemocníc, videli by sme obrovské rozdiely v ziskovosti a ekonomickej úspešnosti. Pre mňa je však rozhodovanie o tom, ktoré nemocnice a polikliniky prevádzkovať a kde vecou stratégie. Z dlhodobého hľadiska nemáme problém prevádzkovať nemocnicu, ktorá má nižšiu ziskovosť alebo dokonca stratu, a to v prípade, ak táto nemocnica zapadá do stratégie komplexnej starostlivosti o pacienta v regióne. Práve pri vertikálnej integrácii dokážeme stratu v jednej nemocnici kompenzovať ziskovosťou v inej nemocnici v regióne alebo pri poskytovaní ambulantnej starostlivosti. 

usúdili ste teda, že na strednom Slovensku nedokážete zabezpečiť dostatočne masívny klaster medicínskych služieb, a teda pôsobenie v tomto regióne nevyhovuje vašej stratégii a nie je pre vás rentabilné v tomto regióne ostať? 

Áno. Nevedeli sme vybudovať vertikálu medzi nemocnicou, ambulanciami a následnou starostlivosťou. Zostávať v tomto regióne by bolo pre nás do značnej miery mrhaním energie.

otvorene priznávate, že sa chcete zameriavať na ekonomicky silné regióny. Nepotvrdzuje to argument, že Penta robí tzv. cherrypicking, teda, že si vyberá len bohatšie regióny, v ktorých dokáže generovať zisk?   

Cherrypicking je skôr o tom, či poskytujeme len zdravotnú starostlivosť, ktorá je ekonomicky rentabilná. Mýtus cherrypickingu však nikdy nebol spojený s regiónmi, ale s tým, že sme boli opakovane obviňovaní z toho, že poskytujeme len ziskovú zdravotnú starostlivosť. Je to nonsens. Ak sa pozriete na štruktúru poskytovanej zdravotnej starostlivosti v našich nemocniciach, tak od doby, odkedy sme získali nemocnice v Prešovskom či Košickom kraji, tak sme ju nemenili. 

Boris Németh

Nezatvárali sme v týchto nemocniciach žiadne oddelenia a nehovorili sme o tom,  že niektoré oddelenia sú pre nás ekonomicky atraktívnejšie ako iné. Rušiť jednotlivé oddelenia je cesta do pekla, pretože by sme stratili komplexnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti a zmizli by sme z mapy nemocníc. Naša snaha je opačná, teda rozvíjať nemocničnú sieť a oddelenia v rámci regiónov tak, aby vytvárali silný celok s nadväznosťou na akútnu  a následnú zdravotnú starostlivosť. Ekonomicky silnejšie regióny sú zaujímavé hlavne pre polikliniky ProCare.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite