Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

František Mikloško: Sektárstvo nie je konzervativizmus

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Do diskusie o vzťahu medzi konzervatívcami a liberálmi na Slovensku a o tom, či sa teraz pôsobením Igora Matoviča na tomto vzťahu niečo mení, sme pozvali aj Františka Mikloška.

František Mikloško: Sektárstvo nie je konzervativizmus Boris Németh

z toho, čo sa teraz deje na Slovensku, okrem istého primitivizmu, vzájomných urážok a podvodov, zreteľne vidieť jav, keď sa prvýkrát od roku 1989 rozrušuje spojenectvo liberálov a konzervatívcov. Akoby časť konzervatívcov chcela vhupnúť do niečoho, čo sa volá kultúrne vojny, a je paradoxné, že pod vedením Igora Matoviča. Ako to vidí dlhoročný člen spojenectva liberálov a konzervatívcov František Mikloško?

Igora Matoviča treba poslať z vlády preč a vôbec si netreba klásť otázku, čo bude potom. Či pôjde OĽaNO do opozície a podobne. Aký je zmysel demokracie? Že ľudia si zvolia strany s nejakým zameraním a tieto strany sa v tomto politickom zápase kultivujú. Stále hľadajú nové témy a programy, verné svojmu zameraniu. Keď tvoria koaličnú vládu, musia obrusovať hrany, aby našli spoločné dobro. Ale tretie, čo sa zatiaľ na Slovensku úplne zanedbáva, je to, že demokracia je výzvou, aby politické strany kultivovali voličov. V tejto politickej situácii, kde každý každého uráža, čím kultivujeme slovenské voličstvo? Čo chceme, aby potom znechutene volilo ďalej? 

V roku 1991 sme prvýkrát odvolali Vladimíra Mečiara. Urazil sa. V roku 1994 sme ho opäť odvolali a vrátil sa ešte silnejší, bola noc dlhých nožov a podobne. Ale v 1998 sme ho porazili a ja si pamätám, ako nám vtedy Václav Havel povedal, že teraz nadobudol presvedčenie, že Slovensko si zaslúži vlastnú štátnosť. Netreba sa báť výziev, ktoré presahujú to, že neviem, čo bude zajtra. V tejto konštelácii nemá táto vláda nijaký zmysel. My sme rukojemníci tých odsúdených alebo obžalovaných ľudí. Každý povie, že toto treba dotiahnuť do konca, aby sa konečne vytvoril precedens, že za spreneverenie moci a peňazí treba ísť do väzenia. Ale povýšiť to na to, že nech sa deje, čo sa teraz deje, je slepá ulička. Kým bude Igor Matovič vo vláde, dovtedy tam nebude pokoj. Tým nechcem povedať, že keď odíde, bude úplný pokoj, lebo neviem vyhodnotiť interné diskusie, ako tam vystupuje Boris Kollár a Richard Sulík. No ľudia sú z toho absolútne znechutení. Tak potom sa nedivme, že môže prísť niečo ešte horšie. Povinnosťou politických strán a ich lídrov je zachovať sa zodpovedne a už som povedal, čo treba v tejto chvíli urobiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite