Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Richard Sulík: Igor Matovič podporu zobchodoval s fašistami

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Po ďalšom kole sporov v koalícii dorazil balíček, ktorý je z rôznych uhlov pohľadu protiinflačný, proinflačný, prorodinný i protirodinný. Ako veľmi sa narušili vzťahy, ako sa zmenil pomer síl? Pod lampou vysvetľuje Richard Sulík, jeden z aktérov sporu.

Richard Sulík: Igor Matovič podporu zobchodoval s fašistami Boris Németh

richard, vy si v koalícii uvedomujete, že keď hráte „na seba“, tak to vašich voličov znechucuje?

Otázky, ktoré sa týkajú iných, nedokážem zodpovedať. Neviem, kto a čo si uvedomuje.

nerozprávate sa o tom v koalícii?

Takéto otvorené rozhovory v priateľskom duchu nevedieme. Za seba poviem, že si uvedomujem, že toto môže ľuďom liezť na nervy, preto som napríklad prestal reagovať na urážky, klamstvá a osobné invektívy Igora Matoviča. Občas niečo poopravím, nesnažím sa mu to vracať.

mimochodom, ako by si ty nazval ten schválený balíček?

Protiinflačný určite nie, pretože keď dáš do obehu viac ako 1,3 miliardy eur, zvýši to ceny. Názov prorodinný obstojí, lebo pomáha v prvom rade rodinám, ale robí to nesprávnym spôsobom. Napríklad daňový bonus je aj pre deti bohatých rodičov, to je zbytočne vynaložený peniaz, ktorý inde chýba. Balíček napríklad nerieši dôchodcov. Potom sú tam voľnočasové poukazy, prevzaté z nášho programu, čo ma teší, no je to tak zle napísané, že je to nevykonateľné a napácha to viac škody ako osohu.

tá suma 1,3 miliardy eur nebude daná jednorazovo, ale každoročne.

Áno, preto to nezvýši deficit jednorazovo, ale štrukturálne.

podľa európskych štatistík sme druhá najmenej udržateľná ekonomika, čo sa týka výdavkov atď. Ty si bol vždy za šetrenie a racionálne výdavky, ale toto ste nevetovali...

S právom veta treba narábať striedmo, teraz sme ho použili len pri vyšších daniach, pretože to je už za našou červenou líniou, keď sa treba opýtať, aký zmysel má koaličná zmluva. Igorovi Matovičovi nestačilo normálne povedať, aby nezvyšoval dane, ale museli sme použiť právo veta. Veto sme použili, vyššie dane už nie sú na stole. No chápeme, že nie sme jediný partner v koalícii, je tam OĽaNO so 48 poslancami a Sme rodina, a oni to tak chceli. Nakoniec, za rozpočet je zodpovedný Igor Matovič.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite