Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Disident Saša Filipenko: Putin sa nevie vyrovnať s vlastnou smrteľnosťou

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Pre kritiku Lukašenkovho režimu sú jeho divadelné hry a knihy v Bielorusku zakázané a hrozí mu tam väzenie, žije preto striedavo v rôznych krajinách EÚ. Kniha Bývalý syn mu teraz vyšla aj na Slovensku. Bieloruský disident Saša Filipenko hovoril pre .týždeň o hrozbe totalitného myslenia a slabosti Západu.

Disident Saša Filipenko: Putin sa nevie vyrovnať s vlastnou smrteľnosťou WIKIMEDIA COMMONS/GEORGIY KARDAVA

vaša kniha Bývalý syn je v Bielorusku zakázaná tak ako divadelná hra, ktorá na jej motívy vznikla. V roku 2021 vás medzinárodná asociácia spisovateľov PEN International vyhlásila za obeť cenzúry. S akými problémami ste sa doma ako spisovateľ, moderátor a novinár stretávali?

Tých problémov je veľa. V súčasnosti sa nemôžem vrátiť do rodnej krajiny, pretože by ma okamžite zatkli. Kníhkupectvá v Bielorusku sa boja predávať moje knihy, tie sa predávajú len ako „podpultový tovar“, národná knižnica ich odmietla zaevidovať. Divadelné predstavenie na motívy môjho románu Bývalý syn je tiež zakázané, všetky predstavenia na motívy mojich diel sú zrušené nielen v Bielorusku, ale už aj v Rusku, kam takisto nemôžem vkročiť, pretože by ma ihneď deportovali.

čo vám v Bielorusku a Rusku hrozí?  

Tých hrozieb je veľa a neustále sa objavujú aj v bieloruskej propagandistickej tlači. Píše sa tam napríklad o úmysle odobrať mi bieloruské občianstvo. A keby sme mali veriť bieloruskej propagande, celá bieloruská spoločnosť je údajne presvedčená, že ma treba zbaviť štátneho občianstva. Je to až smiešne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite