Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Policajný prezident Hamran: Očistný proces je nezvratný

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Vlani v septembri bol vedením polície dočasne poverený Štefan Hamran. Vtedy bol obvinený bývalý šéf polície a písalo sa, že v polícii zúri vojna – spory medzi inšpekciou, NAKA atď. Od apríla je Štefan Hamran menovaný za policajného prezidenta a o vojne v polícii sa už nepíše.

Policajný prezident Hamran: Očistný proces je nezvratný Boris Németh

skončila sa tá vojna v polícii?

Neviem, či môžeme hovoriť o vojne. Skôr poviem, že prebieha očistný proces v policajnom zbore a isté skupiny na seba narážajú. Ako všade, aj u nás sú slušní a neslušní, ktorí nehája záujmy spoluobčanov, ale záujmových skupín. S neslušnými musí nastať zrážka, inak by to bol problém.

no mám pozitívny pocit, že za ten polrok je v rámci polície menej tých vzájomných naschválov. Dá sa to už spájať s vaším pôsobením?

Čiastočne áno, lebo to začíname čistiť zhora dole, posúvame sa do krajských a okresných štruktúr a ak tam dávame slušných policajtov, tak aj ich podriadení časom pochopia, že buď budú poctivo vykonávať policajné povolanie, alebo odídu do civilu. A tých konfliktov by malo ubúdať. No čakajú nás ešte zásadné kroky, ktoré musíme pretlačiť.

po voľbách viacerí ľudia hovorili, že je chyba, že sa neurobili razantné zmeny v polícii a v rôznych zložkách a akoby sa predpokladalo, že prívrženci uneseného štátu sa zmenia. Aká veľká bola tá chyba, že sa zmeny začali až po roku a pol?

Je to legitímna otázka. Ale nie je to otázka na mňa, ja som vtedy tú personálnu politiku nerobil. Na druhej strane chápem vedenie rezortu vnútra: chceli ukončiť bezbrehé vyhadzovanie a výmeny na čele PZ, čo tiež neprispieva k zvyšovaniu dôvery v zbor. Preto dostali šancu aj tí, u ktorých boli pochybnosti, či tam patria alebo nie.

nebolo teda jasno hneď po voľbách?

Pán minister prišiel z iného ako policajného prostredia, musel zistiť pomery. Keby prišiel a na základe odporúčania policajného manažmentu vyhodil polovicu PZ, tak by PZ nebol funkčný. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite