Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociologička Elena G. Kriglerová: Ukrajinským deťom pomôže len prísna láska

.lucia Páchniková .rozhovory

Vojna na Ukrajine spôsobila na Slovensku „kultúrny šok“. Po prvotnej eufórii a vlne solidarity teraz všetko závisí od toho, ako spoločne zvládneme frustrácie a krízy, ktoré nutne nastanú.Týka sa to aj ukrajinských detí, ktoré zaraďujeme do škôl. Následkom týchto frustrácií môže byť sociálne napätie a zlyhávajúci žiaci – aj tí slovenskí, hovorí Elena Gallová Kriglerová, riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK). Dôležité je preto látať diery v slovenskom školstve a nastaviť jasné pravidlá. Ukrajinské deti totiž môžu byť ďalším fiaskom na zozname neúspechov slovenského školstva, ak sa štát nerozhýbe.

Sociologička Elena G. Kriglerová: Ukrajinským deťom pomôže len prísna láska Boris Németh

na Slovensku je už niekoľko tisíc detí z vojnovej Ukrajiny a zrejme mnohé z nich v krajine zostanú dlhodobo. Štát im dal možnosť, aby navštevovali slovenské školy, vyčlenil na to aj nejaké finančné prostriedky. Ako to vyzerá v praxi? 

Veľa závisí od konkrétnej školy a podpory, ktorú škola má, akoby od jej vnútorných zdrojov. Znova sa ukazuje, podobne ako pri covide, že školy na to všetko ostali samé. Podľa mojich informácií to zatiaľ dobre zvládajú tie školy, ktoré majú podporné tímy, psychológov, kvalitných asistentov, sociálnych pedagógov alebo ďalší personál aj mimo vyučovacieho procesu. Títo ľudia dokážu situáciu zvládnuť. Nehovorím, že je to ľahké, ale majú čas sa deťom skutočne venovať. Avšak systémová podpora zo strany štátu zatiaľ stále neprišla. Ministerstvo školstva aj Štátny pedagogický ústav síce zverejňujú metodické materiály, pokyny či pomocné dokumenty, ale systematická pomoc tu v princípe stále nie je. Školy sú odkázané na seba a ako si vedia so vzniknutou situáciou poradiť, tak si s ňou radia. Tie školy, ktoré už majú skúsenosti so zapájaním žiakov, ktorí majú nejaké znevýhodnenia alebo skúsenosti so vzdelávaním detí cudzincov – na Slovensko bolo štyri a pol tisíc detí cudzincov predtým, ako vypukla vojna na Ukrajine – si poradia lepšie, no niektoré školy sú doslova „hodené do vody“ a nevedia, čo robiť.

celej situácii chýba centrálne riadenie aj podrobné jasné inštrukcie. Deti cudzincov sú na Slovensku predsa už roky. Prečo je zrazu problém s ukrajinskými deťmi? 

Problém je v tom, že doteraz na Slovensku veľmi chýbala akákoľvek podpora pre vzdelávanie detí cudzincov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite