Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poradca pre hybridné hrozby Breiner: Hybridná vojna je dobývanie území bez jediného výstrelu

.marian Jaslovský .rozhovory .téma

Okolo roku 2012 začal Tibor Eliot Rostas vysielať svoju reláciu Mlčanie. Začiatkom júla 2013 vyšiel článok Rádio Viva má reláciu, v ktorej sa hovorí o tajomných skupinkách ovládajúcich svet.

Poradca pre hybridné hrozby Breiner: Hybridná vojna je dobývanie území bez jediného výstrelu BORIS NÉMETH 17. november 2020 Bratislava: Bývalý politik a známy sympatizant Ruska Ján Čarnogurský na protivládnom proteste. Za ním stojí šéfredaktor známeho konšpiračného časopisu Tibor Eliot Rostas.

v auguste 2013 Oľga Pietruchová upozornila na fámy o tzv. Juvenilnej justícii, príspevok o nej vtedy odvysielala Markíza. Tento naratív, očividne privezený z východu, môžeme považovať za prvý z vlny ruských dezinformácií, ktorá po anexii Krymu vybuchla do obludných rozmerov. Učiteľ dejepisu a aktivista Juraj Smatana v priebehu rokov 2013 a 2014 zozbieral 42 webových stránok, ktoré v našom informačnom priestore šírili dezinformácie a prokremeľskú vojnovú propagandu. To však väčšina ľudí netušila, čo bude nasledovať. 

Slovenská informačná služba až vo svojej správe za rok 2018 prvýkrát skonštatovala, že ruské tajné služby na našom území vykonávali akcie proti záujmom Slovenska a našich spojencov. V roku 2014 ako jeden z prvých zavetril riziko aj Victor Breiner, ktorý bude na Ministerstve obrany viesť nový odbor pre hybridné hrozby a strategickú komunikáciu.

ako ste sa dostali k problematike dezinformácií?

Pracoval som ako zahraničný spravodajca z vojnových oblastí pre nemecky hovoriacu tlač. Mal som za sebou Arabskú jar, Majdan v Kyjeve vrátane toho osudného dňa, keď tam bolo zavraždených asi 110 ľudí, Janukovyč ušiel do Ruska a ľudia sa dostali prvýkrát do svojej Verchovnej rady. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite