Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Fero Joke“ Košarišťan: Vtipným nezvládnem byť celý život

.michal Oláh .rozhovory

Jeden z najznámejších slovenských humoristov František Košarišťan alias Fero Joke hovorí otvorene o svojej životnej ceste, na ktorej sa musel vysporiadať so závislosťou na alkohole, menšinovou sexuálnou orientáciou a niekoľkými ďalšími výzvami, ktoré z neho spravili človeka, akým je dnes.

„Fero Joke“ Košarišťan: Vtipným nezvládnem byť celý život Boris Németh

 v článku sa dočítate aj:

  • kto ho inšpiroval pre postavu Maje,
  • čo považuje na Slovensku za zlý humor, 
  • kam sa chce vrátiť po skončení kariéry komika,
  • v čom je jeho generácia komikov iná.

čo je hlavným zdrojom inšpirácie vašich vtipných videí?

Úplne inak by som odpovedal pred pol rokom a inak dnes. Pre mňa je dôležité byť voľným, rozmýšľať nad prácou vtedy, keď sa mi chce. Najlepšie inšpirácie a nápady mám vtedy, keď viem, že ešte nemusím robiť reklamy ani ísť do telky. Chodím často vlakom do Tatier, sadnem si a už vidím, ako si nejaká teta vytiahne rožok zo sáčku a už to sledujem. (smiech) To sú tie veci, ktoré nikto v spoločnosti nereflektuje, no ja si už predstavujem, ako by to video mohlo vyzerať. Takže veľké spolupráce ma skľučujú, bavia ma skôr tie natívne situácie.

ktorý humor vám na Slovensku vyslovene prekáža?

Keď sa o to snaží niekto ako Fico s bežkami. Alebo taký, ktorý nedáva zmysel a je tmavý a temný. Napríklad o drogách, prostitútkach a podobne. Ten humor nič nereflektuje, nemá ani pointu, iba sa snaží uraziť.

viackrát ste verejne spomínali svoju skúsenosť so závislosťou na alkohole. Ako ste sa s ňou vysporiadali? 

Veľa ľudí hľadá v živote skratky. U mňa to bolo po dlhoročnom rozchode, ktorý bol toho spúšťačom. Mal som problémy sám so sebou. A jasné, že keď máš takéto problémy, tak nezavoláš terapeutovi a nejdeš po lieky. Ideš rovno chľastať, je to jednoduchšie. Trvalo to asi štyri roky. Nebol som závislý fyzicky, skôr mentálne. Nevedel som zaspať bez alkoholu alebo ísť niekam na večierok a nepiť. Pred troma rokmi to skončilo. Zaplatil som si aj diagnostiku, kde mi ale povedali, že mi nevedia pomôcť, lebo nie som závislý na alkohole, tak som to všetko vyriešil s terapeutom. Pomohol mi spoznať seba a vyriešiť si problémy. Zistil som, že nemusím piť a radšej tráviť čas s kamarátmi.

ako to poznačilo váš život?

Už si viac vážim triezvu hlavu, byť so svojimi myšlienkami, kedy chcem. Vtedy som neprežíval život pravými emóciami. Zobralo mi to veľa kamarátov aj fyzického zdravia. Myslel som si, že som vysporiadaný s tým, že som homosexuál, všetci to o mne vedeli. Ale z detstva som si do dospelosti niesol so sebou šikanu, absentovala u mňa sebaúcta a zdravá sebaláska. Je dôležité ich mať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite