Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Markéta a Mirek, ktorí boli uväznení niekoľko rokov v Turecku, znova pomáhajú. Stretli sme ich na poľsko-bieloruskej hranici

.michal Oláh .rozhovory

Mladomanželov Markétu a Mirka Všelichovcov sme po zotmení stretli neďaleko poľsko-bieloruskej hranice na vopred dohodnutom mieste. Len pätnásť mesiacov po prepustení z niekoľkoročného tureckého väzenia hrajú opäť hru na „mačku a myš“ s poľskými bezpečnostnými zložkami pri pomoci utečencom. Tentokrát už aj s trojmesačnou dcérkou Arian. Prečo si myslia, že by bolo rozumnejšie vpustiť tisíce utečencov a migrantov do EÚ?

Markéta a Mirek, ktorí boli uväznení niekoľko rokov v Turecku, znova pomáhajú. Stretli sme ich na poľsko-bieloruskej hranici BORIS NÉMETH Manželia Mirek a Markéta Všelichovi s trojmesačnou dcérou Arian neďaleko poľsko-bieloruskej hranice, kde prišli do Bielovežského pralesa pomáhať ľuďom na úteku.

v rozhovore sa dočítate: 

  • prečo sa Mirek rozhodol bojovať zo zbraňou v ruke
  • čo bol dôvod ich uväznenia takmer na štyri roky
  • prečo boli odsúdení za terorizmus
  • ako funguje dovoz migrantov a utečencov do Bieloruska
  • malo by Poľsko vpustiť na svoje územie tisíce migrantov

kde ste sa zoznámili? 

Mirek: V roku 2015 v Kurdistane počas bojov proti Islamskému štátu. Markétka v Čechách otvorila spolok Pomoc obetiam vojen – Victims of wars aid a prišla za mnou do Serekaniyi (pozn. red. mesto v Rojave), kde som slúžil ako vojak v kurdskej milícii, domobrane. 

ako ste sa ako český občan stal kurdským vojakom? Je legálne bojovať v cudzej armáde? 

Mirek: Pre EÚ ani český štát nie je nelegálne slúžiť v domobrane. Nejde o oficiálnu armádu. Ak by sa tam ale niečo mimoriadne udialo a neskôr vyšetrovalo, čo sa stalo, vtedy by sa riešilo, či som nepáchal terorizmus. 

šiel ste do Iraku s úmyslom bojovať? 

Nie, prišiel som tam ako civilista, chcel som najskôr otvoriť humanitárny projekt, ktorému chýbalo zastrešenie. Všetko som mal obehané ohľadne pomoci deťom v Rojave (pozn. red. západný Kurdistan), kde bolo veľa sirôt a ľudí odkázaných na pomoc. Nevedel som sa tam ale pohybovať a získať pre nich podporu, tak som videl najlepší spôsob ako pomôcť, že som sa pridal ku kurdskej milícii. Nikoho som nepoznal,  Markétka sa tam medzitým už preslávila. Pre civilistov bolo atraktívne vidieť, že do ich krajiny, kde sa bojuje, prišla európska žena pomáhať kurdským obetiam vojen. Nás mužov vnímali ako agresorov, ale žena, to bolo pre nich niečo zvláštne.

tam ste sa zoznámili s Markétou? 

Mirek: Áno, Markéta ma vzala do ich združenia na pomoc obetiam vojen. Od tej doby ho spoločne vedieme. Poskytujeme im sociálno-zdravotnú pomoc.

Markétka: Založila som to združenie s tým, že chcem pomáhať ľuďom vo vojnových oblastiach, ku ktorým sa pomoc normálne nedostane. Veľké organizácie sa k vojnovej línii v Rojave nepriblížili a preto som založila organizáciu VOWA.

Mirek: Zhodli sme sa, že sa chceme prioritne venovať postihnutým lokalitám, ktoré sú najviac zasiahnuté bojmi. Ale pôvodne sme sa chceli venovať utečeneckej kríze v Európe. 

Markétka: Chceli sme vidieť tie miesta, z ktorých utečenecká kríza vychádza. Či tam vieme byť nejakým spôsobom užitoční. 

Mirek: Vychádzame z myšlienky, že čím skôr sa začne hasiť jadro problému, tým menej ľudí bude utekať zo svojej krajiny. 

potom ste sa ocitli vo väzení.

Markéta: Chytili nás v Turecku. Vedeli už dlho, že existujeme, len nevedeli, kde presne sme. Niekto Turkom musel povedať, že sme na ceste do Iraku, kde pomáhame Kurdom, ktorých turecký režim prakticky všetkých považuje za teroristov. Chytili nás na poslednú chvíľu, na hraničnom výstupe z Turecka. V pase sme už mali pečiatku, pred nami bola závora a vlajka Kurdistanu a keby pred nami nestálo nákladné auto, tak by sme z Turecka odišli. Ale na poslednú chvíľu pribehol policajt a bol problém.

Mirek Všelich ukladá na miesta označené v Google Maps, ktoré zdieľa s utečencami, spacáky, stany a ďalšiu humanitárnu pomoc. BORIS NÉMETHMirek Všelich ukladá na miesta označené v Google Maps, ktoré zdieľa s utečencami, spacáky, stany a ďalšiu humanitárnu pomoc.

Mirek: O mne už dávno vedeli, že som bol v kurdskej milícii YPG. Uvedomoval som si, že to môže byť pre Turkov problém. Oboch nás zatkli pár metrov od kurdskej hranice. Obvinili nás z terorizmu.

ako k takémuto podozreniu dospeli? 

Markéta: Tam je terorista každý, kto je na strane Kurdov. Nielen to. Každý, kto podporuje Erdoganovu opozíciu, je označovaný za teroristu, aj malé deti a bezvládni starí ľudia. Kurdi majú v každej rodine niekoho vo väzení, kto je obvinený z terorizmu. 

ako dlho vás väznili? 

Markéta: Tri roky a osem mesiacov.

odsedeli ste si rovnako dlhý trest? 

Mirek: Áno, pretože Markétka nechcela rozdeliť súdny proces. Mal som závažnejšie obvinenie, lebo som bol členom kurdských milícií, čo je pre Turecko ešte vážnejšia forma terorizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite