Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ondrej Dostál: Povinné očkovanie je racionálne, legitímne a v súlade s Ústavou SR

.šimon Jeseňák .rozhovory

OKS ako jedna z prvých strán presadzuje povinné očkovanie, keďže nevidí inú cestu, ako dosiahnuť dostatočnú mieru zaočkovanosti populácie. V rozhovore odpovedá predseda OKS a člen poslaneckého klubu SaS o tom, či to nie je v rozpore so slobodou jednotlivca.

Ondrej Dostál: Povinné očkovanie je racionálne, legitímne a v súlade s Ústavou SR Boris Németh

v článku sa dočítate aj o tom:

  • či napĺňa súčasná vláda očakávania,
  • či boli opodstatnené obavy zo zvolenia Maroša Žilinku za generálneho prokurátora,
  • čo spôsobuje nárast deficitu v rozpočte a či je možné zmenšovanie štátu pri zložení súčasnej koalície,
  • aká je súčasná vláda v porovnaní s predchádzajúcimi vládami,
  • či sme využili všetky motivačné prostriedky na zaočkovanie ľudí a či by malo byť očkovanie povinné.

keď ste sa počas volebnej noci dozvedeli výsledky volieb, aký ste mali dojem?

Bol som rád, že vláda Smeru končí a nastúpi vláda, ktorá nebude korupčná, ale práve naopak – bude sa snažiť s korupciou vysporiadať.

aký máte dojem z tejto vlády, viac ako rok a pol po jej vzniku?

Kto sa pozrel na výsledky volieb bez ružových okuliarov, nemôže byť prekvapený. Niekto mal možno ilúzie o tom, že to bude najlepšia a najreformnejšia vláda, aká na Slovensku kedy bola, no pri vecnom a skeptickom pohľade na to, kto tvorí vládnu väčšinu parlamentu, musel byť človek zdržanlivý. Základné očakávanie, že to bude vláda, ktorá nebude korupčná,  bude sa snažiť vysporiadať s korupciou a uvoľní ruky orgánom v činnom v trestnom konaní, sa v princípe napĺňa. Problém je, že vláda nerobí reformy a ak áno, tak len veľmi čiastkové a nedôsledné. Nedalo sa však očakávať, že táto vláda bude obdobou druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

o ktorých pozitívnych čiastkových reformách hovoríte?

O reforme v oblasti justície, kde prišlo k vytvoreniu Najvyššieho správneho súdu a k zmenám, ktoré sa týkajú ochrany obetí trestných činov, zaviedli sa mechanizmy, ktoré slúžia k zaisteniu majetku a pripravuje sa zmena súdnej mapy a novela Trestného zákona a Trestného poriadku. V oblasti justície dochádza k zmenám. Rovnako dochádza v pozitívnym zmenám v oblasti podnikateľského prostredia.

premiér Eduard Heger ohlásil v auguste reformnú jeseň. Zdá sa však, že z nej nič nebude a rovnako sa zdá, že táto vláda kľúčové reformy nerealizuje.

Nepredbiehal by som. Je možné, že koalíciou prejdú reformy v oblasti justície, zdravotníctva mám na mysli optimalizáciu siete nemocníc , o daňovo-odvodovej reforme prebiehajú rokovania a nevidel by som to tak, že sa nič z toho nezrealizuje. No nemyslím si, že predkladaná reforma daní a odvodov prejde vo forme, v akej ju predstavil minister financií Matovič. Prienik však je možné nájsť.

niekoľko mesiacov si mnohí ľudia pri pohľade na fungovanie tejto koalície a pri štýle, akým sa svojej funkcie zhostil generálny prokurátor, kladú otázku, či ešte má zmysel, aby táto koalícia vo vládnutí pokračovala.

Pokračovanie tejto koalície má zmysel, pretože je naďalej možné napĺňať niektoré zo zámerov, ktoré si predsavzala. Býva to považované za slabý argument, ale čo je alternatíva? Ak má byť alternatíva návrat nejakej zmiešaniny Hlasu, Smeru a časti súčasnej koalície, tak by to nebol krok k zlepšeniu situácie. Je veľmi pravdepodobné, že by sa na Slovensko opäť vrátil korupčný systém.

cítite sa v tejto koalícii komfortne?

Necítim sa komfortne, ale zvykol som si na to, že politika nie je záležitosťou osobného komfortu alebo toho, že spolupracujem iba s ľuďmi, s ktorými si rozumiem ľudsky aj názorovo. Nie sme a zrejme za môjho života ani nebudeme v situácii, že by parlamentnú väčšinu tvorili sily, s ktorými by som bol úplne spokojný a považoval by som ich, ak za názorovo nie úplne zhodné, tak aspoň kompatibilné s mojím videním sveta. Skoro vždy bol vo vládnej zostave aj niekto problematický.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite