Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Piussi: Som neriadená strela. Zvyknite si na mňa

.peter Bálik .rozhovory .rozhovor

Jej prvý film z prostredia slovenských súdov Nemoc tretej moci spôsobil pomerne veľký otras, lebo naplno pomenoval problémy v slovenskom súdnictve drvenom Štefanom Harabinom a jeho prisluhovačmi. Slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi sa teraz vracia s jeho voľným pokračovaním s názvom Očista.

Zuzana Piussi: Som neriadená strela. Zvyknite si na mňa BORIS NÉMETH Dokumentaristka Zuzana Piussi.

očakávaš podobnú diskusiu aj pri tvojom novom filme?

Neviem. Naoko to vyzerá, že som nakrútila prvý film, ktorý spôsobil poprask, no pravda je taká, že som spravila film a až po roku na mňa prišlo trestné oznámenie. Dovtedy ho videlo len zopár ľudí. Keď prišlo trestné oznámenie, ľudia sa oň začali zaujímať. Stalo sa, že si ma zastal aj knieža Schwarzenberg. A to bola mega udalosť, ktorá ma dostala do bulváru. Ja točím filmy pre tých, ktorí chcú rozmýšľať. Byť v bulvári je odporné. Ani si nemyslím, že svojimi filmami niečo zmením. Snažím sa poukázať na niečo, čo je choré. Chcem, aby film vyvolal diskusiu. Preto aj teraz robíme online projekciu kino363, pomenovanú podľa neslávneho zákona, aby ho videlo v časoch, keď sa veľmi nechodí do kina, čo najviac ľudí.  

keby si porovnala stav justície vtedy a dnes. Čo sa zmenilo?

Na tento film ma vyprovokovalo vyhlásenie doktorky Javorčíkovej, ktorá si prerušila činnosť sudkyne a napísala päť bodov, prečo na Slovensku nebyť sudcom. Harabin už nebol v justícii a zrazu takýto vzácny človek, ktorý proti nemu bojoval, si povie, že už nevládze. Začala som sa zaujímať o dôvody a do toho prišla Threema. Mne sa to deje, že začnem točiť niečo, napríklad film o Gorile, a zavraždia  novinára. To sa stalo aj teraz. Prišla Threema, zatýkanie sudcov, voľby. Film som chcela pôvodne dokončiť pred voľbami. Filmtopia nasadila film do kín, ale cítila som, že film môže byť lepší a rozhodla som sa pokračovať v nakrúcaní. 

prečo?

Rozhodla som sa odsledovať, čo bude robiť nová vláda. Bolo to dobré rozhodnutie. Čas vždy prinesie to podstatné. 

film Očista by sa mal podľa názvu končiť skutočnou očistou, ale nevyzerá to, že by sa tak stalo. Sudcovia, ktorí spustili revolúciu, sú k vývoju súdnictva skeptickí. Prečo si netočila ešte ďalej? 

Lebo už nie je politická vôľa na to, aby sa v parlamente odhlasovali nejaké reformy. Koalícia je rozpadnutá. Vie to každý, kto sa zaujíma o politiku. Povedala som si, že to môžem uzavrieť. Je dôležité, aby sa  o tejto téme debatovalo. Nie ja, ale sudcovia a nech im na to poslúži môj kritický film.

leitmotívom dokumentu sú dva príbehy. Jeden sa týka bývalej žeriavničky Janky Javorkovej, druhý skúma prípad syna generála Macka. Boli to len tieto dva prípady, ktoré si sledovala alebo ich bolo viac?

Bolo tam viac prípadov obyčajných ľudí, ktorým súdy ničia život. Mobil mám plný tipov s podobnými osudmi. Bohužiaľ, nedá sa to stihnúť, ani na to nemám finančné prostriedky. Dokumentaristika je finančne veľmi poddimenzovaná. Teraz dokončujem hraný film,  v ktorom je oveľa viac peňazí, no práca na dokumente o justícii mi prišla oveľa náročnejšia. 

„Súdy zničili mnohým roky života. “

prečo si si vybrala práve tieto dva prípady?

Spája ich Threema,  Búrka, Víchrica, kde sudcovia boli označení ako korupční. A teraz si predstav, koľko takýchto prípadov títo sudcovia majú za sebou!? A čo s týmito prípadmi? Skorumpovaných sudcov je veľa, a to ešte nevieme, čo sa deje na východnom Slovensku. Mobilné telefóny z východu sa zatiaľ nedostali na verejnosť. Máme len jeden mobil, ktorý ukázal sieť takzvaných vybavovačov. Kočner nebol jediný vybavovač. Bol tam napríklad aj Zoroslav Kollár. Ako k tomu prídu obyčajní ľudia, ktorí sa súdili a potom si v Threeme prečítajú, že s ich prípadom sa manipulovalo? Budú tieto rozsudky anulované, alebo čo sa s nimi stane? Je to šialené. Súdy zničili mnohým roky života. Napríklad generál Pavel Macko. Jeho príbeh som si prečítala na jeho blogu. Dal mi preštudovať spis, ako sa ten prípad vyšetroval, čo všetko z toho spisu zmizlo, ako sa ovplyvňovali svedkovia. Je to hrozná tragédia. Jeho synovi sa naozaj veľmi ublížilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite