Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Štofko: S reguláciou zisku zdravotných poisťovní súhlasíme hlavne kvôli sociálnemu zmieru

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Michal Štofko bol jedným zo spoluautorov stratifikácie, ktorú sme počas garnitúry novej vlády začali nazývať Optimalizáciou siete nemocníc. Dnes Štofko pôsobí ako prezident Asociácie zdravotných poisťovní a v rozhovore otvorene hovorí i to, že poisťovne budú súhlasiť s obmedzením zisku. Prečo?

Michal Štofko: S reguláciou zisku zdravotných poisťovní súhlasíme hlavne kvôli sociálnemu zmieru Boris Németh

v roku 2018 ste pripravovali stratifikáciu nemocníc. Ak by ste mali porovnať súčasný návrh optimalizácie siete nemocníc a stratifikáciu, aké sú tam rozdiely a spoločné body?

Spoločnou črtou je snaha o optimalizáciu ústavnej zdravotnej starostlivosti. Je potrebné koncentrovať zdravotnú starostlivosť v menšom počte miest, aby sme zabezpečili kvalitu zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti je lepšie pripravená analytická časť, keďže momentálne disponujeme novšími dátami. Ministerstvo dnes pracuje s DRG dátami (pozn. red DRG je klasifikačný systém, ktorý umožňuje zaradiť hospitalizačné prípady podľa diagnóz, diagnostických a liečebných výkonov do skupín s podobným klinickým priebehom a s podobnými ekonomickými nákladmi) od všetkých zdravotných poisťovní, takže bolo schopné celý dopyt po zdravotnej starostlivosti analyzovať lepšie. Analytici ministerstva pracujú i s časovou dostupnosťou nemocníc a snažia sa pokryť zdravotnú starostlivosť, no v menšom počte akútnych nemocníc. Už stratifikácia mala hypotézu, že máme príliš veľa akútnych lôžok, no chýbajú nám lôžka pre následnú a dlhodobú zdravotnú starostlivosť. Jeden z problémov slovenských nemocníc bol, že sme dokázali pacienta operovať, no chýbala mu následná pooperačná starostlivosť. Títo pacienti boli liečení na lôžkach pre akútnych pacientov. Tie sú však príliš drahé. Obe reformy sa snažili o redukciu akútnych lôžok, no nie za cenu zatvárania nemocníc. Nemocnice sa budú transformovať, nie rušiť.

nie je stratifikácia i OSN len snaha o zvýšenie efektivity nemocníc?

Áno,. Nejde však len o finančnú efektivitu, ale aj o vyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti.

proti OSN sa dvihla vlna odporu i z regiónov, hoci optimalizácia nemocníc už prebieha dávno.

Presne tak, téza prezidenta Asociácie Nemocníc Slovenska Mariána Petka je, že optimalizácia sa už deje – živelne, teraz ide o to, aby bola koordinovaná.

ľudia nechcú rušenie nemocníc, i keď sami by sa v nemocnici pár metrov od svojho domu liečiť nechceli.

Ľudia čakajú, že im nemocnica, ktorá je v ich blízkom okolí, bude schopná zachrániť život. V prípade akútnej udalosti. V prípade plánovanej starostlivosti, teda ak si reálne môžu vybrať, do ktorej nemocnice pôjdu, sa častejšie stáva, že chcú dostať starostlivosť v zariadení, na ktoré majú napríklad odporúčanie  od blízkych, nie v najbližšom zariadení.

je strach ľudí z optimalizácie iracionálny?

Koncentrácia zdravotnej starostlivosti by mala viesť k  zlepšeniu jej kvality a k úspore v rámci kapacít personálu. Áno, existujú i výhrady. Problémom pri OSN môže byť presun personálu. Dochádza k nemu síce tak či tak, no otázka je, či dokážeme masívnejší presun personálu manažovať koordinovane. Okolité krajiny bojujú o zdravotnícky personál i zvýšením platov. U nás platí mzdový automat, ktorý navyšuje platy nemocničných lekárov. Pri ambulantných lekároch však neplatí. Ak sa bavíme o OSN, tak hovoríme o nemocničnom personáli, kde je riziko, že odídu do zahraničia.

od apríla 2021 stojíte na čele Asociácie zdravotných poisťovní (AZP). Kritika súčasnej realizácie OSN je, že ju nemá realizovať štát, ale zdravotné poisťovne, ktoré majú nakupovať zdravotnú starostlivosť pre poistencov. Prečo OSN nespravili zdravotné poisťovne? 

Jednak preto, že keďže máme tri zdravotné poisťovne, z toho jedna z nich má na trhu dominantné postavenie, zvyčajne každá z nich zazmluvnila každého  poskytovateľa. Priestor na selektívny contracting nevznikol pri žiadnej. Navyše, štát definoval normatívy a každá zdravotná poisťovňa musí podľa nich zabezpečiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov. Druhý dôvod je, že optimalizácia a regulácia siete je do veľkej miery regulačná otázka, nie otázka pre zdravotné poisťovne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite