Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac a Milan Nič: SPD má väzby na Rusko, Smer i Hlas

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Peter Zajac a Milan Nič hovoria pre .týždeň o voľbách, ktoré v Nemecku ukončili dominanciu konzervatívcov a aj éru Angely Merkel. Víťazná SPD je pre mnohých nádejou, ale v zahraničnej politike s ňou môžu hroziť problémy – aj pre Slovensko.

Peter Zajac a Milan Nič: SPD má väzby na Rusko, Smer i Hlas STEFFI LOOS/GETTY IMAGES 26. september 2021 Berlín: Olaf Scholz, kandidát na post kancelára za SPD, po oznámení prvých výsledkov volieb.

ako podľa vás dopadli nemecké voľby? Dobre alebo zle?

Peter Zajac: Na to sa dá odpovedať len z názorovej pozície, ktorú človek zastáva, takže z môjho hľadiska dopadli zle. Z pozície tých ľudí, ktorí volili víťazné strany v Nemecku, dopadli dobre. Tí, ktorí volili SPD, Zelených a Slobodných demokratov, teda strany, ktoré zrejme vytvoria vládu, sú spokojní. Inak, podľa prieskumov Nemci nie sú s výsledkom volieb veľmi spokojní, v zásade si však prajú vládu SPD, Zelených a Slobodných demokratov. Môj názor je, že vláda na čele s CDU by bola lepšia pre Nemecko, pre Európu aj pre Slovensko.

Milan Nič: O volebnom výsledku a čo bude znamenať pre Nemecko a jeho partnerov sa bude dať lepšie hovoriť podľa toho, aká koaličná vláda vznikne. Čakajú nás dlhé koaličné rokovania a dovládnutie tejto terajšej koalície najmenej do Vianoc.

Zaujímavý je výsledok dvoch extrémnych strán, AfD a Die Linke, ktoré zažili porážku. AfD nie úplne, v niektorých východných spolkových krajinách mala silný výsledok. Ale postkomunistická Die Linke klesla tesne pod päť percent a v novom Bundestagu bude mať frakciu len vďaka tomu, že jej veteráni získali tri priame mandáty (dva v Berlíne a jeden v Lipsku), a tým pádom si mohla nárokovať aj na pomerné mandáty zo straníckej listiny. To je možno už labutia pieseň Die Linke. Veľa z ich pôvodných voličov odišlo k SPD a Zeleným, čiže zástavu vzdoru a frustrácie nemeckého Východu asi ponesie ďalej AfD. Tieto voľby prekreslili politickú mapu Nemecka a do parlamentu priviedli novú generáciu politikov, ktorá menej pozná strednú a východnú Európy. Pre mňa je volebný výsledok dobrý v tom zmysle, že nie je možná koaličná vláda SPD, Zelení a Die Linke. 

PZ: Súhlasím. Die Linke asi pochoval aj finiš CDU/CSU zameraný tvrdo proti nej. Samozrejme, bol to tlak, aby nemohla vzniknúť koalícia SPD, Zelených a Die Linke. AfD však napriek svojmu úspechu vo východných krajinách Nemecka nemá nikoho, s kým by sa mohla spojiť do koalície.

ale voliči pritom chceli zmenu...

MN: Nechceli asi až takú prudkú zmenu. Na tom klesli Zelení, ktorí ešte v máji boli dosť vysoko, lebo ponúkali priveľké zmeny. V nemeckej mentalite je vôľa po zmenách, ktoré sú postupné a organické, nie nárazové. Iste, je to paradox, že dve veľké víťazné strany vedú politici rovnakej generácie ako Angela Merkel. Ale nedá sa ešte odhadnúť, či to aj bude kancelár na jedno alebo na dve obdobia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite