Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Roman Kvasnica: Vo väzbe vyšetrovateľov vidím nezákonnosť

.štefan Hríb .rozhovory

Piati vyšetrovatelia NAKA, ktorí riešili najťažšie prípady, sú vo väzbe. Na nezákonnosť ich stíhania upozornil v poslednom vydaní Pod lampou Roman Kvasnica. Uverejňujeme dve jeho kľúčové odpovede.

Roman Kvasnica: Vo väzbe vyšetrovateľov vidím nezákonnosť BORIS NÉMETH

vyšetrovatelia, ktorí v minulosti i teraz vyšetrovali najťažšie prípady, sú v tejto chvíli vo väzbe, čo je strašný pocit. Kto je za to zodpovedný? 

Roman Kvasnica: Nechcem prepadnúť pesimizmu. Za Mečiara sa rozkradlo dvesto miliárd korún. Vytvoril sa model, ako sa dá na Slovensku ekonomicky pohybovať a modus bol taký, že sa podnikalo s prepojením na orgány činné v trestnom konaní a na politikov. Dospelo to do štádia, že ekonomická moc si určovala, kto bude funkcionár na polícii či prokuratúre. Produkty politického života, ako je Sme rodina, len využívajú priestor, ktorý tu bol vytvorený. Celé je to o tom, či si vieme alebo nevieme spravovať veci verejné, a ja tvrdím, že to zatiaľ nevieme. Slovenský priestor je ekonomicky malý a prepájanie funguje rýchlo. Mám dojem, že tak ako bývalý premiér obhajoval počas pandémie pozíciu exministra Krajčího, tak dnes politici obhajujú pozíciu Romana Mikulca, hoci je neudržateľná. Kým nebudú fungovať represívne zložky štátu, nič sa nezmení. Tí vyšetrovatelia, ktorých spomínaš, sú podľa mňa vo väzbe protiprávne, no musíme povedať konkrétne dôvody, prečo sú tam protiprávne. Pozrel som si uznesenia, videl som dve rozhodnutia a považujem ich za protiprávne. Ak s tým Žilinka nič neurobí, bude spoluzodpovedný za ich stíhanie. Poviem aj konkrétne dôvody. Jedno rozhodnutie sa týka dvoch skutkov, jeden skutok mal byť taký, že prekazili výsluch nejakého svedka, ktorý neskôr spáchal samovraždu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite