Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo je Covid automat strašiak, odpovedá dátový analytik Bošňák

.marína Gálisová .rozhovory

Silná druhá vlna, akú Slovensko zažilo na jar, nás môže, paradoxne, ochrániť pred silnou deltou. Ale pozor, bez dostatočného zaočkovania to zatiaľ žiadnu krajinu „za vodu“ nedostalo. Leto máme takmer za sebou a môžeme byť vďační za čas, ktorý sme získali. Od 20. júna sme zaočkovali vyše 400-tisíc ľudí a do 22. septembra to bude za celé leto pol milióna. To hovorí Ivan Bošňák z portálu Dáta bez pátosu.

Prečo je Covid automat strašiak, odpovedá dátový analytik Bošňák BORIS NÉMETH

hovoríme spolu v závere augusta a pozeráme sa na september. Ako je na tom Slovensko s deltou?

No, môžeme oslavovať, a to hovorím na začiatku školského roka, keď už vidno náznaky zlomu výbornej situácie. Vo vyšehradskom priestore – Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko – majú všetky krajiny veľmi nízke čísla celé dva mesiace, dokonca s veľmi nízkym rastom, Česi za posledný mesiac ani nerastú. Je to šťastná a nečakaná situácia, akú majú dnes výnimočne štyri krajiny v Európe. Každá iná krajina má minimálne dvojnásobok infikovaných denne. Sme, jednoducho, pozadu vo vývoji. Poviem to takto: nás sa v lete delta netýkala.

je to pre vás prekvapivé?

Veľmi prekvapivé, lebo hrozby tu určite boli: uvoľnenie, mobilita, rodinné oslavy, podujatia, festivaly. Niektoré z tých hrozieb sme utlmili, a iné sa nám utlmiť nepodarilo. Nepustili sme do krajiny veľa turistov, čím sme, samozrejme, zabili turistický ruch. Maďari dokonca môžu cestovať mimo krajiny obmedzene, lebo dva milióny občanov je očkovaných Sinovacom a Sputnikom, ktoré Green Pass neuznáva. Praha, Bratislava, Piešťany, Budapešť sú prázdne mestá. U nás sa nekonajú vysoko navštevované futbalové ligy a veľké podujatia s desaťtisíckami účastníkov. Čiastočne sme utlmili mobilitu smerom von, ale mnohí ľudia chodia na dlhé dovolenky do zahraničia. A predsa je situácia veľmi dobrá. Pritom naši ľudia navštevovali Cyprus, Maltu, Grécko, Bulharsko, aj Portugalsko a Španielsko, čo sú krajiny, ktoré si deltou prešli v lete alebo sú teraz na vysokých číslach. Také Grécko rastie a dnes má dvadsaťnásobok našich čísiel. Bulharsko je priam šialene vysoko v hospitalizáciách (takmer 4 000) a úmrtiach (50 denne). Vracia sa nám odtiaľ veľa našich turistov, a predsa máme málo infikovaných. V samotnom závere leta sa to mení.

zaujímavý jav – čím si ho vysvetľujete?

Hľadáme parameter, premennú, ktorá to spôsobila. Na konci leta sme už múdrejší a môžeme sa pozerať na krajiny, ktoré sú od nás odlišné a deltou prechádzajú v predstihu. Gruzínsko, Moldavsko, Bulharsko a Čierna Hora majú vysoké čísla infikovaných aj hospitalizovaných a aj úmrtí. V Gruzínsku a v Bulharsku zomiera dnes približne toľko ľudí ako u nás na vrchole druhej vlny. A čím sa od nás tieto krajiny líšia? Zaočkovanosťou – tá je tam v porovnaní s nami nízka. V Gruzínsku je zaočkovaných 6 percent, v Bulharsku 16, v Čiernej Hore 26 percent. Človek by si povedal, že Čierna Hora a Bulharsko sú na tom lepšie ako Gruzínsko, ale rozdiely sú minimálne.

medzi týmto troma stupňami zaočkovanosti nie je v realite covidových čísel vnímateľný rozdiel?

Rádovo nie. V tom Bulharsku zomiera desaťkrát toľko ľudí ako vo vysoko zaočkovanom Švajčiarsku alebo vo Veľkej Británii, dvadsaťkrát viac ako v Dánsku a na Malte. V Gruzínsku zomiera ešte dvakrát viac ľudí ako v Bulharsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite