Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociálny pracovník o zotavení ľudí s duševným ochorením: Rád tomu hovorím „rozžiť sa“

.michal Oláh .rozhovory

Sprevádzajú ľudí s duševným ochorením na ceste k zotaveniu. Podporujú ich v tom, aby čo najviac ťažili zo svojich skúseností a silných stránok. Ich cieľom je, aby takúto podporu jedného dňa viac nepotrebovali. O novom prístupe k ľuďom s duševným ochorením CARe sa rozprávame so sociálnym pracovníkom Jurajom Marendiakom.

Sociálny pracovník o zotavení ľudí s duševným ochorením: Rád tomu hovorím „rozžiť sa“ MICHAL OLÁH

v rozhovore sa dočítate:

  • v čom je ich pomoc duševne chorým netradičná,
  • čo znamená zotavenie,
  • prečo nečakajú na vyliečenie duševného ochorenia,
  • aké rady dávajú ľuďom so skúsenosťou s duševným ochorením.

na svojich webových stránkach píšete o potrebe lepšieho sprevádzania ľudí s duševným ochorením. Pred rokom ste založili občianske združenie Nájdi sa. Čo bolo hlavným impulzom pre spustenie tejto formy pomoci ľuďom s duševným ochorením?

Občianske združenie bolo založené s cieľom priniesť inú službu, iný model sprevádzania a podpory ľudí so skúsenosťou s duševným ochorením. Na rozdiel od „tradičných“ sociálnych služieb ponúkame podporu, sprevádzanie a možnosť mať život vo svojich rukách napriek tomu, že má človek duševné ochorenie. Chceli sme, aby vznikla ponuka podpory, ktorá bude posilňujúca, splnomocňujúca a smerovaná na zotavenie.

čo chápete pod zotavením človeka s duševným ochorením?

Vnímam to ako cestu, ktorou človek so skúsenosťou s duševným ochorením prechádza a ktorá smeruje k jeho prianiam, nielen k potrebám. Na tejto ceste ide svojím tempom a ťaží zo svojich skúseností a silných stránok. Na horizonte tejto cesty je život, ktorý je zmysluplný, pestrý a človek v ňom žije bežné sociálne role, napríklad partnera, otca, suseda, kolegu. A hlavne má nádej, že je to možné. Je to príležitosť poskytovať podporu, ktorá ponecháva kontrolu nad životom v rukách človeka so skúsenosťou s duševným ochorením.

napríklad?

Použijem čriepky z rôznych príbehov. Predstavte si, že v 45 rokoch sa odsťahujete zo svojej detskej izby, a tým aj detskej role v rodičovskom byte, nájdete si prácu a začnete žiť samostatne. Ráno máte dôvod sa učesať, lebo v práci dnes bude tá kolegyňa, na ktorej vám záleží. Už dokážete nastúpiť do električky aj napriek tomu, že stále máte pocit, že sa na vás všetci pozerajú. V práci to zvládate, lebo ste kolegom dokázali povedať, že sa vám dobre pracuje za týmto stolom a že na obed sa nepridáte. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite