Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anketa: Čo si myslia o očkovaní duchovní lídri Slovenska?

.michal Oláh .rozhovory .anketa

Oslovili sme predstaviteľov všetkých registrovaných cirkví a náboženských spoločností na Slovensku s dvoma otázkami: Dali ste sa zaočkovať? Čo vás (ne)presvedčilo o očkovaní? Aký je názor duchovných na očkovanie a čo si myslia o jeho dobrovoľnosti?

Anketa: Čo si myslia o očkovaní duchovní lídri Slovenska? STEVE PARSONS/PA IMAGES/GETTY IMAGES Očkovanie proti covidu v Salisburskej katedrále vo Veľkej Británii 16. januára 2021.

miša Kapustin rabín: 

  1. Áno. 
  2. Zdravý rozum.

martin Kramara hovorca Konferencie biskupov Slovenska: 

  1. Áno, dal som sa zaočkovať. 
  2. Zhodou okolností som v minulosti, počas štúdií v Ríme, pracoval pre Pápežskú akadémiu pre život, ktorú založil ešte sv. Ján Pavol II. Vďaka tomu som mal možnosť stretnúť lekárov, vedcov, vynikajúcich odborníkov z celého sveta. S niektorými z nich som o očkovaní hovoril osobne, od iných som si prečítal články, nebolo o čom pochybovať. Moja osobná skúsenosť dobrovoľníka počas covidu v nemocnici to len potvrdila.

cyril Vasiľ gréckokatolícky arcibiskup Košickej eparchie

  1. Áno, dal som sa zaočkovať po uplynutí obdobia 180 dní po prekonaní covidu. 
  2. Som očkovaný aj proti iným chorobám, napríklad pri  mojich služobných cestách do tropických krajín to bola bežná požiadavka, viackrát som dostal očkovanie proti žltej horúčke aj proti sezónnej chrípke, tetanu atď. Čo sa týka očkovania proti covidu, prípadné pochybnosti eticko-morálneho charakteru, ktoré sa niekedy otvárali v súvislosti s procesom výskumu a vývoja vakcíny boli podľa mňa dostatočne vyjasnené vatikánskou Kongregáciou pre učenie viery. Medzi príbuznými som mal viacerých s veľmi ťažkým priebehom choroby, takže ak by to bolo bývalo potrebné, bol by o motív viac… ale nie ten hlavný či jediný.

róbert Bezák rímskokatolícky biskup „sede vacante“: 

  1. Očkovaný som bol hneď, ako mi to bolo umožnené – a keď to bolo možné už v marci, tak som sa bez zaváhania prihlásil. A rád. 
  2. Neľúbim choroby (ani takú obyčajnú nádchu).  A keďže som už stihol aj nejaké tie operácie – a aj bolesti chrbtice – tak dvakrát jemné pichnutie do pleca akoby ani nebolo. A za ten nestres (či omnoho omnoho menší stres) z ochorenia to rozhodne stojí! Mne áno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite