Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riaditeľka nemocnice Lapuníková: Nedostatok lekárov môže spôsobiť kolaps zdravotníctva

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

O probléme s nedostatkom personálu v slovenských nemocniciach vieme roky, no žiadne komplexné riešenia neboli doteraz predložené, hovorí v rozhovore generálna riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

Riaditeľka nemocnice Lapuníková: Nedostatok lekárov môže spôsobiť kolaps zdravotníctva PAVOL ZACHAR/TASR

slovensko trpí akútnym nedostatkom zdravotníckeho personálu a prognóza je ešte neradostnejšia. Vy pracujete v nemocnici už 17 rokov. Je zdravotníckeho personálu čoraz menej? 

Prvoplánová odpoveď je áno. Na druhej strane, v zdravotníctve prebieha technologický progres, ktorý zvyšuje nároky na personál. Do popredia sa dostáva  napríklad robotická chirurgia, ktorá má na personál iné nároky. Viac  odborných zručností si vyžadujú aj eliminačné metodiky ako dialýza. Preto je dobré klásť dôraz na špecializáciu. V zásade platia fakty, a to, že sa technologicky posúvame ďalej, školy neprodukujú dostatok absolventov v takej štruktúre a početnosti, ako si trh vyžaduje a gro našich zamestnancov má nad päťdesiat rokov. V Rooseveltovej nemocnici je najväčší problém v nedostatku sestier, aktuálne nemáme až taký problém s nedostatkom lekárov. V kategórii lekár je skôr problém v tom, že absolventi majú záujem o isté odbory a iné nie sú  pre nich až tak atraktívne. Je to napríklad lekárska genetika, veľmi nízky záujem je o neonatológiu. Toto súvisí so štruktúrou vzdelávania absolventov. Práve neonatológia vyžaduje dve atestácie, jednu z pediatrie a druhú z neonatológie. Ďalším problémom/výzvou v zdravotníctve je feminizácia. V Rooseveltovej nemocnici máme 80 percent žien z celkového počtu zamestnancov.

je čas na pozitívnu diskrimináciu mužov?

Začínam si to myslieť (smiech). Lebo isté odbornosti si vyžadujú aj mužskú silu. To je ortopédia, traumatológia a v minulosti bola mužským odborom i chirurgia. Mnohé ženy chcú mať rodinu a starať sa o deti, potom však musíme mať viac zamestnancov – podľa našich skúseností na jedno pracovné miesto až 1,3 človeka (započítaný koeficient vrátane dovoleniek, ďalšieho vzdelávania a sústavného vzdelávania).

darí sa vám to?

V odbore lekár áno.

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici začala ešte v roku 2013 využívať moderné operačné sály, centrálnu sterilizáciu a nový urgentný príjem. Problémy nemocníc sú však dnes naviazané na nedostatok personálu.JÁN KROŠLÁK/PETIT PRESS/PROFIMEDIARooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici začala ešte v roku 2013 využívať moderné operačné sály, centrálnu sterilizáciu a nový urgentný príjem. Problémy nemocníc sú však dnes naviazané na nedostatok personálu.

aj keď na Slovensku chýbajú tisíce lekárov?

Slovensko má extrémny problém so všeobecnými lekármi pre dospelých a pediatrami. Plus máme problém so špecialistami v niektorých oblastiach a v niektorých regiónoch. Každý región má svoje špecifiká. 

má teda Slovensko problém v poddimenzovanom personále?

Jednoznačne áno. Ak to zovšeobecníme, väčšina je vo veku nad 50 rokov a viac ako desať percent sestier je starších ako 60 rokov.

v zdravotníctve pracujete 17 rokov a o tom, že Slovensko trpí nedostatkom zdravotného personálu, vieme minimálne 10 rokov. Aké kroky sme vykonali pre riešenie tohto problému?

Vo vyššom veku je  personál prirodzene fyzicky i mentálne viac vyčerpaný a treba hľadať náhradné riešenie hlavne  pre kategóriu sestier, ktorá je pre nás kľúčová. Prísun mladých kolegýň je nedostačujúci. V nemocnici máme približne 800 sestier a takmer 400 je vo veku nad 50 rokov. Ak si predstavíme, že vzdelávanie sestier vrátane vysokej školy trvá dlhé roky, tak dnes môžeme povedať, že len naša nemocnica je schopná ročne prijať desať, možno 20 sestier. Lebo viac sestier vzhľadom na  dopyt jednoducho na trhu nie je k dispozícii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite