Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utrpenie mladého lekára

.andrea Letanovská .vladimír Popelka .spoločnosť .spoločnosť

Predstavte si, že pracujete ako vysokoškolský vzdelaný mladý človek, ktorý má navyše už desaťročnú prax a je vo svojom odbore špičkou. No jeho platové ohodnotenie nedosahuje ani tisíc eur v čistom. Dôvod je, že ho vedenie nemocnice odmieta nechať absolvovať špecializačné skúšky.

Utrpenie mladého lekára TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/PETIT PRESS/PROFIMEDIA Keď sa rozhodnete stať lekárom, vybrali ste si tŕnistú cestu. Nielen preto, že vás čaká celoživotné povinné vzdelávanie, že predmetom vášho podnikania bude ľudské trápenie a príbehy vašich pacientov vám zaplavia životný priestor.

keď si vo veku tínedžera vyberiete ako svoj štúdijný odbor financie, manažment či informačné technológie, čaká vás obvykle 5 rokov štúdia na vysokej škole. Potom nastúpite do pracovného procesu a po úvodnom zaškolení a získaní skúsenosti začnete stúpať v pracovnom aj spoločenskom rebríčku. Ak ste talentovaný a pracovitý, približne po desiatich rokoch ste stredným manažérom v banke, vo firme, alebo senior programátorom, či IT architektom. Blahoželám, okrem talentu a pracovitosti ste mali i šťastie. 

Keď sa však rozhodnete stať lekárom, vybrali ste si tŕnistú cestu. Nielen preto, že vás čaká celoživotné povinné vzdelávanie, že predmetom vášho podnikania bude ľudské trápenie a príbehy vašich pacientov vám zaplavia životný priestor. A nie je to ani preto, že spoločenská akceptovateľnosť vašich zlyhaní je takmer nulová a škody sú nevyčísliteľné. A nie je to dokonca ani preto, že tabuľkové odmeňovanie vás definitívne zafixuje v nižšej strednej príjmovej triede, bez ohľadu na excelentnosť vašich výsledkov. O tom, že celý život budete pravdepodobne vstávať prvý z celej rodiny a pár nocí v mesiaci si ani neľahnete, ani nehovorím. Mali ste sa lepšie učiť, povedal by môj otec s láskavou iróniou.

Po šiestich rokoch vysokej školy vás čaká špecializácia ukončená atestáciou. Až vtedy ste plnohodnotným lekárom. Tá príprava trvá teoreticky 4 až 5 rokov, ale ak nemáte okrem talentu a pracovitosti aj šťastie, tak sa so spolužiakmi so strednej rozhodne neporovnávajte. Porovnanie vášho postavenia po desiatich rokoch v rámci profesie a spoločnosti s hocikým talentovaným a pracovitým môže byť zdrojom ťažkej frustrácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite