Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Charizmatik Čuřík: Minulosť nás učí, že teokracia nie je dobrá cesta i preto ju nechceme

.michal Oláh .rozhovory

Odpovede na otázky: kto sú vlastne charizmatici, prečo sa necítia byť pre sekulárnu spoločnosť hrozbou ani v politike a aké sledujú ciele sme v rozhovore pre .týždeň hľadali s jedným z najznámejších bratislavských kazateľov charizmaticko-letničného hnutia Slovo života Petrom Čuříkom.

Charizmatik Čuřík: Minulosť nás učí, že teokracia nie je dobrá cesta i preto ju nechceme Archív Peter Čuřík

 v rozhovore sa dočítate:

  • ako sa zo stavebného inžiniera stal kazateľ,
  • prečo „dar Ducha svätého“ dostanú len niektorí kresťania,
  • prečo nepovažuje charizmatikov v politike za hrozbu,
  • ako podľa charizmatikov (ne)funguje Boh.

profesným pôvodom ste stavebný inžinier, dnes vediete jeden z najznámejších bratislavských charizmaticko-letničných zborov Slovo života. Kde začala Vaša cesta charizmatického kazateľa?  

Som dieťa Husákovho obdobia a vyrastal som v dobrej rodine. Otec bol univerzitný pedagóg a mama novinárka. Študoval som na stavebnej fakulte a žil bohémskym životom bez akýchkoľvek základov kresťanstva. Myslel som si, že „Otče náš“ je jedno slovo a z modlitby mojej starej mamy: „anjeličku, môj strážničku“ som nerozumel ani čo je anjeliček ani strážniček. (smiech) V roku 1990 som sa na vysokej škole stretol so živým kresťanstvom – spoznal som ľudí, pre ktorých bol Ježiš Kristus reálny a tvrdili, že naozaj vypočúva modlitby. Evanjelium začalo poriadne narúšať základy môjho svetonázoru a začal som hľadať odpovede, na ktoré som predtým nemal čas. 

čo presne sa stalo? 

V jednom momente som si povedal, že stále mám ešte tisíce otáznikov, ale ak Ježiš Kristus naozaj vstal z mŕtvych, nemôžem prežiť svoj život bez toho, aby som si to overil. Na istom kresťanskom stretnutí som sa nakoniec rozhodol a v modlitbe som požiadal Ježiša, aby vošiel do môjho života. Vedel som, že som hriešny človek, ale poprosil som ho, aby mi odpustil hriechy a urobil ma svojím synom. Moja osobná skúsenosť bola nádherná! Akoby zo mňa padla tona hriechov; stal som sa skutočne novým stvorením tak, ako to hovorí Nová zmluva. Postupne som sa spojil s kresťanmi, ktorí boli súčasťou prebudeneckých cirkví a hnutí.

veľa kresťanov nemá takúto skúsenosť, nikdy neprežila a možno ani neprežije takýto dotyk Ducha Svätého. V čom je tento typ viery v Boha iný ako väčšinový? 

Ak niekto úprimne poprosí Ježiša, aby vošiel do jeho života, Boží dotyk prežije. Každý z nás je však jedinečný, preto aj naša skúsenosť bude osobitá. Ježiš povedal, že nikoho, kto príde k nemu, nevyženie von. Povedal tiež, že je Cesta, Pravda a Život, a že nikto nepríde k Otcovi inak, ako cez Neho. Aj keď bude naše osobné prežitie jedinečné, spoločným menovateľom bude odpustenie hriechov a niečo, čo Ježiš nazval znovuzrodením. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite