Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zakladateľ platformy praxuj.sk: Študentom pomáhame v plynulom prechode na trh práce bez sociálnych úradov a stresu

.michal Oláh .rozhovory

Hovorí o nevyužitom potenciáli vysokoškolských študentov a čerstvých absolventov univerzít. Cielene prepája zamestnávateľov so študentmi konkrétnych odborov podľa ich zamerania. Systém vysokoškolského vzdelávania oddeleného od praxe považuje za zastaraný.

Zakladateľ platformy praxuj.sk: Študentom pomáhame v plynulom prechode na trh práce bez sociálnych úradov a stresu Martina Baranová Zakladateľ stážového portálu praxuj.sk Jozef Gašparík.

 v rozhovore sa dočítate:

  • ako portál praxuj.sk pomáha vysokoškolákom nájsť zamestnanie,
  • pre koľko percent zamestnávateľov je dôležitá prax absolventov,
  • prečo univerzity potrebu praxe ignorujú,
  • o akých študentov majú firmy tento mesiac najväčší záujem,
  • prečo sa doteraz nestretli s Branislavom Gröhlingom.

jednou z kľúčových požiadaviek nových podmienok komplexnej akreditácie vysokoškolského štúdia je užšie prepojenie štúdia s praxou. Váš portál praxuj.sk ponúka ako súkromná s.r.o. stovky možností praxe vysokoškolákom a čerstvým absolventom, čím akoby suplujete úlohu štátu pri sprostredkovaní praktickej výučby. Čo vás viedlo k založeniu projektu Praxuj? 

Nápad založiť praxuj.sk sa zrodil v moje hlave ešte v Banskej Bystrici, kde som študoval. Moji spolužiaci odchádzali do iných miest, kde hľadali možnosti praxe v odbore, tak mi napadlo vytvoriť projekt, ktorý by im dokázal nájsť uplatnenie už počas ich štúdia v danom regióne, aby sa všetci nemuseli sťahovať do väčších miest alebo do hlavného mesta. Potrebu založenia takéhoto portálu potvrdzujú aj dáta. Podľa nášho prieskumu až 60 percent zamestnávateľov sleduje a očakáva praktické skúsenosti študentov už počas štúdia. Takisto sa realizoval prieskum medzi absolventmi, v ktorom sme sa ich pýtali, z akých dôvodov sa neuplatnili vo svojom odbore. 

K nápadu založiť praxuj.sk som prišiel v prvom ročníku vysokej školy. Ja aj viacerí moji rovesníci sme sa rozhodli hľadať uplatnenie v iných mestách, čo je veľká škoda pre naše regióny. Niektorí dokonca odišli do zahraničia. Preto mi napadlo vytvoriť projekt, ktorý by pomohol nájsť mladým ľuďom uplatnenie v mieste, kde študujú. Na to je prax počas školy nevyhnutným predpokladom. Podľa centra vedeckých informácií až 60 percent   zamestnávateľov nemá záujem o vysokoškolákov pre nedostatočnú prax. Takisto Inštitút pre výskum práce a rodiny realizoval podobný prieskum medzi absolventmi vysokých škôl. Absolventi odpovedali na dôvody, prečo si po škole nenašli uplatnenie.

 aké boli ich najčastejšie odpovede? 

Asi 70 percent  z nich povedalo, že pre prax, ktorú nedokázali získať počas štúdia. Snažili sme sa im nejakým spôsobom pomôcť a začali sme poskytovať priestor aj pre zamestnávateľov. Aj študenti si musia „osvojiť“ zamestnávateľov už počas štúdia, aby vedeli, kde sa zamestnať po jeho skončení. Zamestnávatelia boli najskôr skeptickí voči mladým ľuďom. Ale postupne sa to mení a firmy, ktoré si študentov vyskúšali, sa k nám vracajú a znova sa snažia hľadať nových vysokoškolákov. Dokonca si niektoré firmy vytvorili stážové Trainee programy. Študenti praxujú po jednotlivých oddeleniach a sledujú, čo sa tam robí. To je veľmi pozitívne. Vidíme, ako postupne firmy objavujú výhody mladých ľudí, ktorí sú viac flexibilní a kreatívni. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite