Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Expremiérka Radičová: Očakávam, že vláda bude fungovať iným spôsobom a že Heger jej dá iný rukopis

.štefan Hríb .rozhovory

Vláda Eduarda Hegera pôsobila na počiatku tak trochu ako nezmyselný remix vlády Igora Matoviča. Teraz, hoci je skoro vynášať veľké súdy, vidieť znaky zlepšenia. Aká je rola premiéra, ktorý vo vláde šéfuje svojmu straníckemu šéfovi? Ako ju vidí expremiérka Iveta Radičová?

Expremiérka Radičová: Očakávam, že vláda bude fungovať iným spôsobom a že Heger jej dá iný rukopis Boris Németh

v rozhovore sa dočítate:

  • aké ťažké je byť predsedom vlády,
  • ako vníma nového predsedu vlády Hegera a či je to nádej na zmenu,
  • či je Heger lepšie osobnostne vybavený byť premiérom ako Matovič,
  • čo si vybaví pod menom Heger a čo si o ňom myslí. 

mnohí sme k predsedovi vlády kritickí a málokedy si uvedomujeme, aké to je. Je veľké bremeno byť predsedom vlády?

Nemá to jednoznačnú odpoveď. Ako sú v živote okamihy, ktoré prežívame s radosťou, tak niekedy prichádzajú chvíle, keď nevládzeme. Rovnako to prežívate aj v pozícii predsedu vlády. Zároveň je dôležité, či je zmysluplná práca, ktorú robíme. Pre niektorých je to pomeriavanie silou moci a možno udržiavania status quo alebo úspechu v ďalších voľbách a pre niekoho to môže byť niečo úplne iné – predovšetkým presadenie reforiem a zákonov znamenajúcich posun spoločnosti. Politika má byť o vytváraní šancí pre občanov, aby boli minimálne spokojní, ak nie šťastní. Rozlišujem mocenskú hru od politiky, občiansky princíp od autokratických režimov a rôzne typy demokratických nástrojov, ktorými by sme to presadzovali. 

prezident Viktor Orbán raz povedal, že najdôležitejšia vec pre predsedu je, keď vidí výsledok svojej práce. Je to aj tvoja skúsenosť?

Našťastie áno. Niektoré práce politikov sú v istom zmysle nevďačné, pretože zľudovejú a nepripisujeme im konkrétne autorstvo. Ako si pospevujeme niektoré pesničky a nehľadíme, kto je ich autorom, lebo zľudoveli a dostali sa do každodennosti. Vidím to na bežnom živote, keď napríklad prišiel ku mne zať a povedal, že sa mu zvýšil čistý príjem, moja dcéra povedala, aby sa poďakoval svokre (usmieva sa).  Hmatateľný efekt tam musí byť. Inak by človek neuspel a nemal by motiváciu pokračovať ďalej.

keď si bola predsedníčkou vlády, často si hovorila, že ti útoky tak prekážajú, až uvažuješ, či sa oplatí byť naďalej v politike. Je pre to pre predsedu vlády naozaj také zraňujúce?

Máme česť a hrdosť, ktorá je namieste. Keď vám niekto siaha na tieto základné piliere, samozrejme, že je to zásah a spôsobuje zranenie. Ak sa k tomu nabaľujú lži, výmysly a vulgarizmy až vážne vyhrážky, vravím si, že musím zniesť viac ako bežný človek, ale potom premýšľam, koľko je to viac? Je naozaj možné urobiť si z človeka rohožku? Je to asymetrické, pretože politik si také správanie voči občanom nemôže dovoliť. Sila politika tkvie v tom, či na takéto útoky reaguje rovnako, alebo či to zvládne dôstojne a pokúša sa presvedčiť občanov, že o tom nie je jeho pôsobenie a práca. Nezvládnuteľné je to vtedy, keď ide o útoky na vašich blízkych. 

Téma .týždňa: V tieni i vo svetle premiérov

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite