Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislavský župan Droba: Naučili sme sa, že čo si neurobíme sami, to sa nestane. Som zástancom väčšej decentralizácie

.šimon Jeseňák .rozhovory

Verím v obmedzenú úlohu štátu, ale vo veľkých otázkach a pri veľkých krízach by mal byť jeden generál, ktorý buchne do stola a povie, ako to budeme riešiť. Avšak vyzerá to tak, že viacej vodcov funguje lepšie, ako jeden generál, tvrdí v rozhovore pre .týždeň bratislavský župan Juraj Droba.

Bratislavský župan Droba: Naučili sme sa, že čo si neurobíme sami, to sa nestane. Som zástancom väčšej decentralizácie BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • aká je súčinnosť samosprávy so štátom pri očkovaní,
  • aké problémy vznikajú pri očkovaní,
  • či je ťažké vytvoriť rezervačný systém vakcinácie,
  • ako sa mu spolupracovalo s vládou a ako hodnotí jeho fungovanie počas pandémie.

bratislavský kraj ako prvý zatvoril školy a inštitúcie a štát ho iba dobiehal. Ako ste sa rozhodovali pri týchto krokoch? 

Máme silný odborný a manažérsky tím, ktorý vedie riaditeľka úradu pani Mešťan, a už pred potvrdením prvého prípadu koronavírusu fungoval náš krízový štáb. Na rozdiel od alibistického postoja štátu v čase odchádzajúcej vlády sme si povedali, že sa na nás rúti obrovský problém a musíme okamžite konať. V nedeľu 8. marca 2020 sme sa na stretnutí krízového štábu dohodli, že okamžite zavrieme školy. To bolo jediné, čo sme mohli spraviť rýchlo. Bolo pre nás nevyhnutné odoslať signál ostatným, že nastal čas konať.  

aká bola reakcia vtedajšej vlády? 

Nebrali nás vážne, mysleli si, že to je predčasné. Vraveli, že na Slovensku je iba päť infikovaných a že zbytočne robíme paniku.  

neľutujete spätne tento krok? 

Keď sa pozriem na počet obetí počas prvej vlny, ktorých bolo 28, vidím, že Slovensko bolo dobrým príkladom pre celý svet. Pre mňa je každý jeden ľudský život vzácny, no neviem o žiadnej inej krajine, s výnimkou tých izolovaných, ktorá by to zvládla tak dobre, ako my. Stojím si za tým, čo sme v tom čase urobili. Nebolo to moje autonómne rozhodnutie, nie som diktátor. Mám silný župný tím, s ktorým som sa poradil a dohodli sme sa spoločne. Keď sme videli počty Slovákov vracajúcich sa z lyžovačiek v Taliansku, tak sme usúdili, že to musíme urobiť, aby sme zobudili všetkých ostatných.  

čo nasledovalo po týchto krokoch? 

Toto bola situácia, na ktorú nebol nikto pripravený. Myslím si, že odchádzajúca vláda mala konať promptnejšie. Do hry mali vstúpiť štátni manažéri, ktorí by nakúpili ochranné pomôcky. V tom čase sa dokonca už hovorilo aj o predčasných zmluvách na vakcíny. Po nich prišla nová vláda, ktorá zdedila obrovský problém. Vtedy bolo prioritou najprv vyskladať kabinet  a obsadiť ministerstvá. Až po voľbách si odchádzajúca vláda uvedomila, že sa niečo naozaj deje a musí sa konať. Následný krízový štáb mal hlavu aj pätu. Politici si vypočuli odborníkov a začali robiť prvé opatrenia. Po štvordňovom tlaku samospráv si uvedomili, že naozaj prichádza kríza. Zo začiatku sa k našej samospráve pridala Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita, nasledovalo hlavné mesto, mestské časti a ďalšie samosprávy.  

ako reagovala Pellegriniho vláda na tieto prvé kroky? 

Urobili sme to, čo sme urobiť mohli. Oznámili sme karanténne opatrenia v domovoch sociálnych služieb a zatvorili sme školy. Toto bol dostatočný tlak na vládu, aby si uvedomila, že musí konať. Medzi vládou a samosprávou neprebiehala žiadna veľká komunikácia. Namiesto debatovania sme sa snažili robiť rýchlo to, čo sme len mohli. Po tom, ako to zabralo, sme začali s kampaňou o bezpečnosti medzi ľuďmi – nosenie rúšok, zvýšená hygiena a rozostupy. Na celoštátnom krízovom štábe 13. marca 2020, ktorý prijal prvé tvrdé opatrenia, sme boli jediní, kto mal rúška. A potom bola vymenovaná nová vláda. 

pomáhal vám štát dodávkou materiálnych ochranných prostriedkov? 

Skúšali sme získať pomoc od štátu, no zistili sme, že to nie je možné. Štátne hmotné rezervy boli v tom čase vybrakované. Ako župa sme začali hľadať po vlastnej linke - obstarávať dezinfekčné prostriedky a ochranné pomôcky. Začali sme hľadať dodávateľov na dezinfikovanie budov. V tom čase sme všetko hradili zo župných financií. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite