Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Alexander Duleba o Rusku: Putin sa odtŕha od reality

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Sú kroky, ktoré teraz podniká Putinovo Rusko, krokmi k vojne? Svet má obavy, pretože to pripomína rok 2014, keď ruské sily napadli Ukrajinu. A dnes Putin cíti, ako sa otriasa jeho moc a konflikt môže pokladať za riešenie.

Alexander Duleba o Rusku: Putin sa odtŕha od reality

 v rozhovore sa dočítate:

  • čo sa deje na ukrajinsko-ruských hraniciach a či z toho hrozí nebezpečenstvo,
  • aký nebezpečný je pre Putina Navaľný,
  • o čom vypovedá návšteva Igora Matoviča v Moskve.

z čoho vyplývajú obavy ohľadom rusko-ukrajinského konfliktu? Chystá sa niečo?

Alexander Duleba: Vylúčiť to nemôže nikto. Ak hovoríme o zhromažďovaní pri ukrajinskej hranici, každý rok od roku 2015 sa začína vojenské cvičenie Rusov a Bielorusov. Za posledné roky však nebolo také masívne a niektorí pozorovatelia hovoria, že podobné masívne presuny ruských vojsk boli v roku 2014 predtým, ako sa rozhodli použiť vojenskú silu. Toto teda vyvoláva znepokojenie. Rusi argumentujú, že aj NATO organizuje cvičenie 29-tisíc vojakov od marca do júna.

Ďalším kľúčovým problémom pre Rusov je Krym a voda na Kryme. Krym vysychá a ľudia majú vodu na prídel. Je otázne, koľko ešte vydržia. Mnohí hovoria, že Rusi nebudú váhať posunúť hranicu k rieke Dneper. Je tu aj otázka separatistov, ktorí vychádzajú Rusov zhruba dve miliardy dolárov. Potrebovali by rozšíriť územie so zdrojmi, ktoré by to mohli potiahnuť, aby mohli investovať aj do prípadného konfliktu.

Nemôžem veštiť z krištáľovej gule, čo bude. Môže sa to aj rozchodiť a nebude z toho nič, aj keď ruský minister obrany povolal do pohotovosti všetky vojenské jednotky až po Kamčatku. Skrátka, podobá sa to na rok 2014 a aj to vyvoláva obavy.

Rusi tvrdia, že Ukrajinci provokujú.

Áno, tvrdia, že ukrajinský dron zabil chlapčeka, podobne ako v roku 2014 tvrdili, že Ukrajinci ukrižovali chlapčeka na námestí. Z hľadiska informačnej prípravy je to veľmi podobné. Ak by dokázali urobiť malú víťaznú vojnu, vyriešili by vodu na Kryme a privlastnili si bohaté priemyselné mesto Mariupoľ, koksovňu v Avdiivke, rašeliniská v Lysyčansku, tak separatistické územia by mohli na seba viac zarábať a byť menej dotované z ruskej štátnej pokladnice. Toto je pre Rusov veľká motivácia. 

Ďalším problémom pre Rusov je voda na Kryme. Ľudia majú vodu na prídel.

Ukrajinci sa, samozrejme, obávajú. Za všetkým stojí ešte rozhodnutie ukrajinského prezidenta Zelenského. Keď to predniesol na rade národnej bezpečnosti, zobrali krstnému otcovi Putinových dcér Viktorovi Medvedčukovi tri televízne stanice. No a Medvedčuk je pravá ruka Putina v ukrajinskej politike a je to jeden z lídrov strany Za život, ktorá je potomkom Janukovyčovej strany Regióny Ukrajiny. Čiže je to hlas Ruska v ukrajinskej politike. Tieto tri stanice Medvedčuk vlastnil a ukrajinskými službami bolo preukázané, že boli dotované z ruskej strany a chrlili dezinformácie.

Od januára bolo jasné, že Rusi budú musieť nejako odpovedať a veľa možností, ako to spraviť, okrem armády nemajú. Ja to čítam tak, že ruské rinčanie zbraňami je reakcia na Medvedčuka. 

Američania však dali jasne najavo, že Ukrajinu v tom nenechajú. Zelenský telefonoval s Bidenom a posolstvá sú jasné. Toto od Zelenského nikto neočakával. Vyhral voľby s tým, že vyrieši vojnu a počas kampane vravel, že mu stačí stretnutie s Putinom medzi štyrmi očami a všetko dohodne. Vyhral voľby na tom, že viac ako 80 percent Ukrajincov chce ukončenie vojny. Zelenský pochopil, že sa to nedá, a pochopil a aj to, že viac ako 80 percent Ukrajincov odmieta, aby Krym a Donbas odstúpili Rusku. Za posledný polrok urobil obrovský skok, keď zistil, že nebude schopný dosiahnuť mier, ktorý sľúbil voličom. Takže teraz hrá na druhú stranu, na politické pole Porošenka aj Tymošenkovej, teda stredopravicových síl, ktoré voľby prehrali. Mení sa z naivného politika na ukrajinského nacionalistu. Je to inak zaujímavý prerod.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite