Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Primár pôrodnice Kaščák: Keď je matka infikovaná, ale je zdravá, tak nemá byť od dieťaťa odlúčená a má aj dojčiť

.michal Oláh .rozhovory

Mnohé slovenské pôrodnice trpia počas pandémie novými problémami s nedostatkom anesteziológov, pozitívne testovanými mamičkami a (ne)prítomnosťou otecka pri pôrode. Primár trenčianskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Peter Kaščák v rozhovore pre .týždeň hovorí, ako tieto problémy so svojim tímom vyriešil.

Primár pôrodnice Kaščák: Keď je matka infikovaná, ale je zdravá, tak nemá byť od dieťaťa odlúčená a má aj dojčiť BORIS NÉMETH Peter Kaščák v trenčianskej nemocnici.

 v rozhovore sa dočítate:

  • prečo je tlmenie bolesti „epidurálkou“ občas nedostupné,
  • či sa počas pandémie zvýšil počet pôrodov,
  • ako rodia ženy infikované covidom-19,
  • či môže infikovaná matka nakaziť dieťa kojením,
  • čo si myslí o dulách pri pôrode,
  • prečo štát zanedbáva pôrodníctvo.

v niekoľkých slovenských pôrodniciach nemali v posledných mesiacoch ženy pri pôrode dostupnú epidurálnu analgéziu na utlmenie pôrodných bolestí. Nemocnice uvádzajú ako dôvod nedostatok anestéziológov kvôli pandémii. Aká situácia je vo vašej nemocnici? 

Počul som o takých prípadoch, ale existujú tu dve roviny, z ktorých je dobré to posúdiť. Jedna je objektívna skutočnosť, že lekári - anestéziológovia sú momentálne tak vyťažení, ako ešte nikdy doposiaľ neboli. Znamená to, že dostupnosť anestéziológov sa výrazne znížila. Štandardne máme v našej nemocnici jedno oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny s desiatimi lôžkami. V súčasnosti pribudli dve len pre covidových pacientov a výrazne sa zvýšila ich konzultačná činnosť na infekčných oddeleniach nemocnice. Okrem práce na oddeleniach musia zabezpečovať aj akútnu operatívu, čo znamená, že tlak na nich sa natoľko zvýšil, že automaticky sa musela znížiť ich dostupnosť. 

Druhá rovina je diskutabilná. Stále sa aj niektorí zdravotníci pozerajú na epidurálnu analgéziu ako na nejaký benefit, ktorý síce uľaví od bolesti pri pôrode, ale tvrdia, že to nie je nutné, lebo bolesť pri pôrode je „prirodzená“. Často počúvame, že ženy rodili tisíce rokov bez epidurálky, ale my pôrodníci nemôžeme súhlasiť s týmto pohľadom. Je pravdou, že ženy by porodili aj bez epidurálu, ale bolo by to omnoho bolestivejšie a poznáme aj prípady, kedy analgézia pomáha priamo priebehu pôrodu a nemusí byť vykonaný napríklad cisársky rez. Pomôže nielen ženám, aby bol pôrod menej bolestivý a mali na neho dobrú spomienku, ale veľakrát pomáha aj medicínsky. 

vo Vašej pôrodnici bola teda vždy epidurálna analgéza dostupná? 

V Trenčíne akceptujeme vôľu ženy, keď chce epidurál a myslíme si, že je to je základné ľudské právo, ku ktorým tlmenie bolesti patrí. Môže sa však stať, že zavoláme anestéziológovi a ten povie, že nemôže, pretože sa situácia v nemocnici skomplikovala z iných dôvodov. Dnes to je najčastejšie covid, ale raritne sa môže stať, že dôjde napríklad k veľkej dopravnej nehode a otvorí sa tzv. traumatologický plán. Vtedy musíme uznať, že je anestéziológ potrebný a dôležitejší inde. Vo všeobecnosti je ale epidurálna analgézia v Trenčíne dostupná a chvíľ, kedy nebola, je u nás naozaj raritne málo. 

mnohé ženy epidurálnu analgéziu napriek pôrodným bolestiam odmietajú. Dôvody sú rôzne. Akú máte skúsenosť z praxe? 

Tehotné sa ma často pýtajú, či je epidurál dobrý alebo zlý. Na to sa nedá jednoducho odpovedať. Je to obdobná otázka, ako či je dobrý alebo zlý cisársky rez. Ak má žene alebo dieťaťu zachrániť zdravie alebo život, tak je to najlepšie riešenie na svete, ale ak nie je indikovaný, tak môže zdravie výrazne komplikovať a život paradoxne ohroziť. Epidurálna analgézia je najlepší spôsob na tlmenie pôrodnej bolesti, ale je to výkon invazívny.

„Otec pri pôrode nie je rozmar. Je to človek, ktorý pôrodu reálne pomôže.“

Sú ženy, ktoré nechcú epidurál, lebo chcú pôrod prežiť, vnímať, ale potom ich tak prekvapí a majú tak silné bolesti, že sú šťastné, keď epidurál dostanú. Existuje aj druhá skupina žien, ktoré v tehotnosti tvrdia, že porodia jedine s epidurálom, ale pri pôrode si uvedomia, že ho vôbec nepotrebujú. Každá žena a každý pôrod je iný, ale je dobré byť pripravený na všetky možnosti. Ak sú bolesti nezvládnuteľné a dochádza k nekoordinovanej pôrodnej činnosti, tiež je to dôvod pre jeho podanie. Pri pôrode sa akoby navodili nové pravidlá a pôrod môže úspešne pokračovať. Žena to sama ovplyvniť často nevie, pretože hlavnú úlohu hrajú látky, ktoré sa pri pôrode uvoľňujú.

ako pandémia ovplyvnila pôrodnosť? V jej začiatkoch sa predpokladalo, že ich bude prirodzene viac vzhľadom na to, že ľudia trávia spolu viac času. Potvrdilo sa toto očakávanie? 

Pôrody sú ovplyvnené mnohými faktormi a celkové dáta za Slovensko za minulý rok ešte nemáme. Nemôžem porovnávať údaje zo všetkých pôrodníc, ale čo sa týka Trenčianskeho, Bratislavského a Nitrianskeho kraja, vyzerá to tak, že bude menej pôrodov, ako v predchádzajúcom roku. Čo sa týka trenčianskej pôrodnice, keď sa pozriem spätne, tak v roku 2003 sme mali najmenej pôrodov a to 1119.  Minulý rok bolo 2517 pôrodov, čo je najviac od roku 1986. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite