Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pediatrička Prokopová: Začiatkom jesene by mohla byť dostupná vakcína aj pre deti

.michal Oláh .rozhovory

Prečo napriek možnosti očkovať deti od šestnásť rokov vakcínou firmy Pfizer očkujeme iba dospelých? Kedy by sa mali vrátiť deti do škôl a za akých podmienok môžu v lete vycestovať do zahraničia? V rozhovore pre .týždeň hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Pediatrička Prokopová: Začiatkom jesene by mohla byť dostupná vakcína aj pre deti BORIS NÉMETH Elena Prokopová.

 v rozhovore sa dočítate:

  • kedy bude dostupná vakcína pre deti,
  • prečo sa na Slovensku nepodáva vakcína Comirnaty už od 16 rokov,
  • ktoré vitamíny odporúča deťom ako prevenciu,
  • či odporúča cestovať s nezaočkovanými deťmi do zahraničia,
  • či nie je rizikom poslať deti do školy,
  • je pre návrat detí do škôl nevyhnutné testovanie a kedy budú dostupné kloktacie testy.

zaočkovanie dospelých je už len vecou osobnej zodpovednosti a dostatku vakcín. Stále však nemáme vakcínu proti novému koronavírusu pre deti. Budú v blízkej budúcnosti aj nejaké vakcíny proti covidu pre túto vekovú skupinu?

Samozrejme, že vo svetle veľkých úspechov vo vývoji vakcín proti covid-19 pre dospelú populáciu, vyvstáva otázka, kedy sa budú očkovať deti. Použitie vakcín u detí je však zložitejšie ako u dospelých. Deti boli tradične hlavnou cieľovou skupinou pre očkovanie. A to z toho dôvodu, že detský vek je obdobím, kedy je organizmus vystavený najväčšiemu množstvu vyvolávateľov infekčných ochorení a tiež pre jeho schopnosť veľmi efektívne prenášať infekcie do svojho okolia. Preto zastavenie tohto procesu, veľmi efektívne zníži šírenie infekcie v komunite. Na jednej strane teda vidíme, ako veľmi je žiaduce očkovať deti, na strane druhej je celý proces klinických štúdií u detí oveľa komplikovanejší ako u dospelých. 

V minulosti trval celý proces schválenia produktu pre použitie v pediatrii približne deväť rokov. Na prekonanie organizačných, informačných a etických bariér bola v roku 2014 zriadená celosvetová Pediatric Clinical Trials Network – teda globálna pediatrická sieť, ktorá pomáha vývoju a dostupnosti inovatívnej, kvalitnej liečby pre použitie v detskom veku. V súčasnosti je v USA vakcína Pfizer/BioNTech schválená pre deti nad 16 rokov. No a odhad, kedy by mohla byť dostupná vakcína aj pre deti iných vekových skupín, je krátko pred začiatkom školského roka 2021/2022 – čiže niekedy koncom leta, začiatkom jesene 2021.

realizuje, resp. plánuje sa testovanie niektorej vakcíny aj na deťoch? Ako ďaleko sme v klinických skúškach?  

V súčasnosti už prebiehajú alebo práve dochádza k zahájeniu veľmi opatrne a presne dizajnovaných klinických skúšok na deťoch, aby sme získali dostatok informácií o bezpečnosti a efektivite vakcín u detí. Imunitný systém detí dokáže veľmi rýchlo reagovať na antigény (podnety pre imunitný systém), ktoré sú vo vakcínach a tým je schopný vytvoriť si dlhotrvajúcu imunitu proti takejto infekcii. Je však jasné, že deti nie sú „malí dospelí“ – ich fyzické, metabolické, imunologické a psychologické procesy sú iné ako u dospelých. Vďaka nezrelému a pritom aktívnejšiemu imunitnému systému sú ich imunitné reakcie po podaní vakcín búrlivejšie, podstatne častejšie ako dospelí majú po očkovaní teploty, alebo majú výraznejšie lokálne reakcie. Informácie o bezpečnosti vakcín, ktoré získame klinickým skúšaním musia byť navyše veľmi detailne analyzované a to samozrejme pred tým, ako sa vakcína uvoľní pre požitie u detí. Taktiež je nevyhnutné získať dáta o efektivite v rôznych vekových skupinách, pretože imunitné odpovede organizmu na podané antigény sa menia aj počas detstva.

„Predovšetkým prosím rodičov, aby z dôvodu, že ochorenie covid-19 sa menej prenáša medzi deťmi, z dôvodu, že deti sú často bezpríznakové, nepodcenili dodržiavanie všeobecných odporúčaní.  

Potrebné je tiež zadefinovať správne dávkovanie u detí. Vzhľadom na to, že adolescenti sa už fyziologicky blížia k dospelým, do štúdií sa zaraďujú najskôr staršie deti a postupuje sa smerom k mladším deťom. Nevyhnutné je aj veľmi dôsledne sledovať bezpečnosť vakcín u detí počas dlhšieho obdobia. Vakcína od Pfizer/BioNTech je už od októbra 2020 testovaná na deťoch vo veku 12-17 rokov. Moderna práve zahájila klinické štúdie u detí nad 12 rokov, do štúdie bude zahrnutých asi 3000 detí. AstraZeneca bola jedna z prvých, čo zahrnuli do štúdií v UK aj malé deti – a to už vo veku 5-12 rokov, v USA sa predpokladá zaradenie malých detí v najbližších mesiacoch.

podľa príbalového letáku vakcíny Comirnaty od Pfizeru sa vakcína podáva dospelým a dospievajúcim vo veku od 16 rokov a starším. Prečo sa potom v poslednej 4. fáze podľa Národnej stratégie očkovania proti covid-19 budú v SR očkovať až občania nad 18 rokov? 

Deti a mladí dospelí nie sú typickou rizikovou skupinou, u ktorých prebieha ochorenie covid-19 s ťažkým priebehom. Napriek tomu, že adolescenti nad 16 rokov by mohli byť očkovaní, zatiaľ len vakcínou od Pfizer/BioNTech, v Národnej stratégii očkovania proti ochoreniu Covid-19 nie sú. Potrebujeme v prvom rade zaočkovať najohrozenejších. Navyše Národná stratégia očkovania je živý dokument. Tak ako budú pribúdať nové registrované vakcíny, nové dáta z klinických štúdií a bude sa rozširovať vekové spektrum ich použitia, bude sa stratégia dopĺňať. Okrem toho predpokladáme, že kým sa dostaneme do 4. fázy, budú už dostupné registrované vakcíny aj pre deti a deti budú do stratégie doplnené.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite