Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psychológ Anton Heretik: Môžeme aj viac snívať

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Ambulancie psychológov a psychiatrov zaznamenávajú v tomto období enormný nárast duševných chorôb. Dôležitý vplyv na ich vznik majú aj vek a pohlavie. Vplýva na ich vznik prekonanie nového koronavírusu, ako to naznačujú výskumy? Odpovede sme hľadali s psychológom Antonom Heretikom sr.

Psychológ Anton Heretik: Môžeme aj viac snívať Boris Németh Psychológ Anton Heretik sr. hovorí, že psychickým problémom sa predísť nedá.

v rozhovore sa dočítate:

  • či očakával taký prudký nárast duševných chorôb,
  • akú „daň“ si vyberie v oblasti duševného zdravia,
  • či je prekvapivé, že mladšie vekové kategórie znášajú pandémiu horšie,
  • aké kroky by malo vykonať Ministerstvo zdravotníctva, aby čím skôr potlačilo negatívne následky pandémie.

skúsenosti z krízových liniek a ambulancií psychológov a psychiatrov na Slovensku hovoria o enormnom náraste ľudí s duševnými ochoreniami, resp. s ich príznakmi. Očakávali ste takýto prudký epidemiologický nárast duševných chorôb po vypuknutí pandémie? Je takáto masívna reakcia štandardná?

Ťažko hovoriť o štandardnej reakcii, pretože svetová populácia nebola v posledných desaťročiach takejto pandemickej hrozbe vystavená. Táto hrozba testuje systém starostlivosti o duševné zdravie v každom štáte. Práve preto, že ohrozenie covidom a následné opatrenia štátu sa týkajú prakticky každého človeka. Zaťažená je najskôr sféra primárnej prevencie, do ktorej patria aj krízové linky a potom aj sféra ambulantnej a ústavnej psychiatrickej starostlivosti. Jedným z mála pozitív, ktoré pandémia priniesla, je nárast spoločenskej vážnosti psychológie a psychiatrie, ktoré boli doteraz veľmi marginalizované.

 

zdá sa, že duševné ochorenia postihli najviac ľudí s určitou predispozíciou alebo vyššou citlivosťou na stres. Existujú skupiny ľudí náchylnejšie na duševné ochorenia vyvolané pandémiou? 

Pochopiteľne, viac ohrození sú ľudia s predispozíciami, ako je zvýšená úzkostlivosť ako osobnostná črta, znížená tolerancia voči frustrácii a odolnosť proti stresu. Každý z nás si však musel v tejto situácii zodpovedať na otázku, aké účinné sú jeho zvládacie stratégie a aké mechanizmy máme k dispozícii na zvládanie stresu. Každý z nás sa musí rozhodnúť, čo môže sám zmeniť, čo je v jeho moci. Každý z nás môže zmeniť svoje postoje a presvedčenia, napr. rôzne nerealistické presvedčenia o sebe a svete, pozrieť sa na veci s humorným odstupom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite