Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedec Pavol Čekan: Vo vede nebolo nikdy toľko politiky ako tento rok

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

Koronakríza ukázala okrem preukázania akcieschopnosti slovenských vedcov aj záujmy politikov a ich častý rozpor s vedeckými faktami. Čo znamenal rok 2020 pre Slovensko a slovenskú vedu a o tom, aký bude rok 2021, hovorí vedec a podnikateľ Pavol Čekan.

Vedec Pavol Čekan: Vo vede nebolo nikdy toľko politiky ako tento rok PAVOL ZACHAR/TASR

správa, že koronavírus v Anglicku zmutoval a tým pádom je znova všetko ohrozené, znepokojuje celý svet a šíria sa reči, že vakcína nebude účinná. Máme byť znepokojení touto informáciou?

Zatiaľ je to iba informácia. O znepokojení nemusí byť reč. Zaujímavé je, že prišlo k takej mutácii až takmer po roku. Koronavírus teda nemutuje tak často ako chrípka. Je to výrazná mutácia v géne, ktorý je dôležitý pre takzvaný spike proteín a pomáha vírusu zachytiť sa o ľudská bunku a dostať sa do nej. Zatiaľ máme len epidemiologické informácie. Človek, ktorý má tento kmeň vírusu, môže infikovať o 70 percent viac ľudí okolo seba. Stále tento zmutovaný vírus spôsobuje covid-19 a stále nevieme, či spôsobuje ľahší alebo ťažší priebeh infekcie. Predpokladáme, že keď bude viac infikovaných, narastie aj počet hospitalizovaných. Dobré správy sú, že by to nemalo ovplyvniť efektivitu vakcín, ktoré sú v dnešnej dobe na trhu. Druhá dobrá správa je, že PCR testy, ktoré používame na Slovensku, sú univerzálne a cielia na iné časti genómu, budú vedieť rozpoznať vírus. Akurát nebudeme vedieť povedať, či ide o zmutovanú formu. Dokonca aj niektoré antigénové testy budú fungovať dobre, lebo cielia na iný proteín. Zároveň dúfam, že to bude na Slovensku viesť k renesancii sekvenčnej metódy, pomocou ktorej sa dá prečítať celá sekvencia genómu. Vtedy vieme zistiť, ktorý z kmeňov pricestoval na Slovensko. 

je teda o dôvod viac dať sa vakcínovať. Pochopil som dobre, že nie je dôvod na paniku?

Súhlasím, ale vzhľadom na to, že veľa vecí nevieme, niektoré krajiny zastavili dopravu medzi Slovenskom a Veľkou Britániou. Toto sú veci, ktoré štáty môžu robiť a opatrnosť je vždy namieste.

v roku 2020 sa veda na Slovensku stala dôležitou. Ako si vnímal renesanciu vedy na Slovensku v tomto roku?

Bola to šanca slovenskej vedy ukázať svoju akcieschopnosť. Koronakríza a pandémia si vyžadujú vedecké riešenia. V marci neboli PCR testy, tak sme vyvinuli slovenské. Obávali sme sa, že bude veľký nával pacientov a bude treba veľa ventilátorov, tak sme vyrobili slovenské ventilátory z Chirany a nakoniec študenti STU vyvinuli ďalšie. Dokonca sa do vývoja vakcíny zapojila aj slovenská firma Axo Neuro Science, ktorá pôsobí na imunologickom/neurologickom ústave SAV. Videli sme, že lekári sa dokázali rýchlo prispôsobovať aj v liečbe nakazených. Veda ukázala, čoho je schopná. Vedci v médiách informovali a upokojovali verejnosť. Upriamovali pozornosť na riešenia. Bojovali za lockdown, alebo iné kampane a edukovali ľudí, čo sa týkalo testovania. Vedci sa ukázali ako normálni ľudia, ktorí vedia komunikovať s verejnosťou a boli pozvaní napríklad do súťaže Milujem Slovensko. Možno je škoda, že sa to stalo až v roku 2020. 

niektoré časopisy zaradili vedcov medzi osobnosti roka. U nás v .týždni sme zaradili medzi osobnosti vedcov, ktorí vyvinuli vakcínu, teba, Borisa Klempu a Alexandru Bražinovú za vaše pôsobenie počas roka, ktorým ste upriamili pozornosť na to, že veda je dôležitá a môže byť zrozumiteľná. Nakoľko ste boli vypočutí?

Nikdy nebolo vo vede toľko politiky ako tento rok. Za nariadenia musia brať zodpovednosť politici. Tým sa dostali vedci a politici do určitého konfliktu. Boli chvíle, keď išlo o plodnú spoluprácu počas prvej vlny, ale aj v súčasnosti. Boli aj konflikty, keď si vedci a politici názorovo nesadli. Je to niečo s čím sa budeme musieť v budúcnosti vyrovnať a pozrieť sa na oboch frontoch, kde sa dajú veci a komunikácia zlepšiť. Spolupráca vedy a politiky musí byť symbiotická najmä v čase koronakrízy. Vedci a lekári sa spojili v platforme Veda pomáha. Nielenže sa hlas spojil a zjednotil, ale zhodli sme sa, že budeme odteraz oslovovať verejnosť. Chceme komunikovať s ľuďmi, a preto vytvárame rôzne kampane. Nechceme nijakým spôsobom ovplyvňovať vládu, aby sme sa zbytočne nedostávali do konfliktov, aby sme zbytočne neliali olej do ohňa, ale aby bol vedecký hlas upokojujúci a založený na dobre mienenej rade. 

politici sa musia na základe niečoho rozhodovať a pokiaľ nebudú s vami komunikovať priamo, budú sa rozhodovať zle. Tomu, aby ste im hovorili, ako to má byť, sa nevyhnete. 

Nehovorím, že sa chceme vyhýbať kontaktu s politikmi. Politici sú súčasťou verejnosti. Keď sme hovorili o aktívnom pohybe počas lockdownu, politici to hneď využili na ospravedlnenie otvorenia lyžiarskych stredísk. Kontakt tam je, ale nie je konfliktný. Je to vec rady a jednotného hlasu vedcov a či to padne na úrodnú pôdu, to je rozhodnutie politikov, tí na konci dňa berú zodpovednosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite