Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister Krajčí lobuje za jednu firmu a tou je štátna poisťovňa, ja lobujem za konkurenciu, hovorí Cigániková zo SaS

.šimon Jeseňák .rozhovory

Predsedníčka zdravotníckeho výboru bola v priebehu niekoľkých dní označená za lobistku Penty a premiér Igor Matovič sa o nej vyjadril, že zdravotníctvu rozumie ako hus pivu. Ak niekto bojuje za čo najväčšiu konkurenciu na trhu, tak nie je lobista, naopak, lobista je ten, kto bojuje za konkrétnu firmu. A za konkrétnu firmu, teda VšZP, lobuje minister zdravotníctva Marek Krajčí, hovorí Jana Bittó Cigániková.

Minister Krajčí lobuje za jednu firmu a tou je štátna poisťovňa, ja lobujem za konkurenciu, hovorí Cigániková zo SaS SITA/Branislav Bibel

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo štát dotuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu 200 miliónmi eur,
  • aké by bolo lepšie riešenie, ako dotovať štátnu poisťovňu,
  • o čo vlastne ide Matovičovi a Krajčímu v rezorte zdravotníctva,
  • či vláda plní kroky, ktoré si dala do programového vyhlásenia vlády.

keď sme sa rozprávali naposledy, tak sa reálne uvažovalo nad tým, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) dostane dotáciu vo výške 300 miliónov eur. V prvom kroku mala dostať dotáciu 200 miliónov a následne ďalších 100 miliónov. Nakoniec však dostala „len“ 200 miliónov. Čo sa zmenilo, že VšZP dostane a potrebuje o 100 miliónov menej?

Neviem a nerozumiem tomu, čo sa stalo, keďže moji kolegovia mi tieto kroky vôbec nevysvetlili. Rovnako nerozumiem tomu, prečo potrebuje VšZP nutne takú masívnu dotáciu. Nikto zo VšZP neavizoval, že ak nedostanú takú vysokú dotáciu, tak sa to prejaví na poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Rozumela som ešte ako-tak tomu, že snažíme navýšiť základné imanie spoločnosti, kvôli tomu, aby neostala v ozdravnom pláne. Vzhľadom na to, že má VšZP obrovský dlh, by som však preferovala, aby v ozdravnom pláne ostala a aby podnikla úspory a zvýšila svoju vnútornú efektivitu.

Ale v poriadku, kompetentní sa rozhodli riešiť zlú finančnú situáciu poisťovne cez zvýšenie základného imania, a teda prvá dotácia vo výške 100 miliónov je ako-tak pochopiteľná. Prečo sme však VšZP poslali ďalších 100 miliónov, už pochopiteľné nie je ani trochu. K tejto téme som mala samostatnú tlačovú besedu, kde som požadovala vysvetlenie tejto dotácie. Požadovala som, aby koaliční partneri prišili na koaličnú radu a rozhodnutie i naďalej dotovať VšZP odôvodili a zároveň predložili plán, aby sa dotácie pre štátnu poisťovňu v budúcnosti neopakovali. Očakávam konkrétne kroky, ktoré takémuto konaniu do budúcnosti zamedzia. Zatiaľ som sa však nedočkala. Ja by som určite stratu, ktorú VšZP vygenerovala, neriešila dotáciami, ale pokračovaním ozdravného plánu.

takže prvých 100 miliónov sme poskytli preto, aby nemusela ostať v ozdravnom režime. Dôvod, prečo „všeobecne“ posielame i ďalších 100 miliónov je neznámy?

Predpokladám, že si túto druhú dotáciu premietne do svojho účtovníctva a tieto finančné prostriedky budú používať na nadštandardnú úhradu zdravotnej starostlivosti, čo znie možno dobre, no práve v tom spočíva krivda. Túto dotáciu totiž zaplatia aj poistenci Dôvery a Unionu.

.týždeň

aké by bolo lepšie riešenie?

Navýšenie platby za poistencov štátu. Štátna poisťovňa mala tento rok ušetriť 50 až 100 miliónov, no ušetrila podľa optimistickejších odhadov len päť miliónov. Je teda evidentné, že priestor pre šetrenie je stále obrovský. Dôkazom toho, že VšZP môže hospodáriť lepšie a efektívnejšie, je ich návrh rozpočtu na rok 2021, v ktorom navrhujú úspory vo výške niekoľko desiatok miliónov eur. Problém je, že vôbec netlačíme VšZP, aby zlepšila svoje hospodárske výsledky a efektivitu. Namiesto toho im pošleme dotáciu, na ktorú sa poskladajú všetci poistenci.

„Súčasné vedenie ministerstva vnútra považuje zdravotné poisťovne za nechcený prietokový ohrievač.“

Dotáciou vo výške 200 miliónov eur sme však nevyriešili prezamestnanosť vo VšZP. Všeobecná zdravotná poisťovňa má napríklad 650 zamestnancov na jeden milión poistencov, kým Union a Dôvera len 450. Štátna poisťovňa operuje na tom istom trhu ako súkromné zdravotné poisťovne, no tá štátna je v strate. Dotácia, ktorú VšZP dostane, ešte nemusí znamenať, že je pacienti dostanú lepšiu zdravotnú starostlivosť, čo by bol ešte ten lepší prípad. Výsledkom dotácie totiž môže byť i to, že klienti štátnej poisťovne dostanú tú istú zdravotnú starostlivosť, ale bude to za viac peňazí. Je to obrovský problém a myslím, že výsledkom dotácie nebude zlepšenie zdravotnej starostlivosti, ale len jej predraženie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite