Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neviem, čo je cieľom Krajčího, okrem porážky pandémie, hovorí šéfka zdravotníckeho výboru Cigániková

.šimon Jeseňák .rozhovory

Ako jediná nepodporila programové vyhlásenie vlády. Dnes v rozhovore tvrdí, že sa tešila na to, že s koaličnými partnermi bude spoločne pracovať na lepšom a novom svete a nie, že bude červenou stopkou pre zlé nápady. Predsedníčka zdravotníckeho výboru a poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková.

Neviem, čo je cieľom Krajčího, okrem porážky pandémie, hovorí šéfka zdravotníckeho výboru Cigániková SITA/Ľudovít Vaniher

v rozhovore sa dočítate:

  • čo si myslí o unitárnom systéme zdravotného poistenia,
  • ako funguje koalícia a aké sú v nej vzťahy,
  • či ju počúvajú kompetentní ľudia z ministerstva zdravotníctva,
  • ako vníma ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

keď sme sa stretli naposledy, témou nášho rozhovoru bolo vaše nepodporenie programového vyhlásenia vlády (PVV). Koreňom vášho nesúhlasu bolo, že PVV obsahovalo bod o zvážení vytvorenia unitárneho systému zdravotného poistenia. Vláda tento bod zrejme myslí vážne, keďže začala uvažovať o zlúčení zdravotného a sociálneho odvodu.

Mne bolo komunikované, že sa má zlúčiť sociálna a zdravotná poisťovňa. S administratívnym zlúčením sociálneho a zdravotného odvodu by sme v SaS nemali problém. Takýto krok by bol v súlade s naším odvodovým bonusom, ktorý je postavený na tom, že z výplatnej pásky odchádza jeden odvod štátu, a ten sa potom rozdelí v sociálnej a zdravotnej poisťovni. 

No so zlúčením tých dvoch poisťovní mám obrovský problém, lebo VšZP by mala prevziať všetkých poistencov a následne sa zlúčiť so sociálnou poisťovňou. Takýto krok však nemá šancu uspieť.

takže unitár nie je v hre alebo ho budete blokovať?

Pokiaľ platia pravidlá, ktoré sme si nastavili v koaličnej rade, tak nie. Unitárny systém alebo pokusy oň v akejkoľvek forme my principiálne odmietame. Od prvého dňa som na to upozorňovala a to bol dôvod, prečo ako hovoríte, som nepodporila PVV. Urobila som to i preto, aby som vždy, keď sa ktokoľvek pokúsi o vytvorenie unitárneho systému zatiahnuť záchrannú brzdu.

aj napriek tomu však snahy o unitárny systém zdravotného poistenia existujú a zjavne nie sú len marginálne.

Moji kolegovia sa netaja tým, že chcú podfinancovať súkromné poisťovne, aby na slovenskom trhu nemali dôvod podnikať a aby následne odišli. Ak by sme zaviedli unitárny systém zdravotného poistenia, tak by sme úplne zruinovali konkurenčné prostredie 

inak povedané, vláda sa snaží zhoršiť podnikateľské prostredie v zdravotníctve?

Pozor, nie celá vláda, no je očividné, že časť kolegov by to rada urobila. Spolupráca medzi ministerstvom financií a zdravotníctva na tomto zámere je viditeľná. Je to vidieť v pláne, ktorý bol zverejnený na vláde, a ktorý, samozrejme, s SaS nekonzultovali.

„Nemali by sme uprednostňovať klientov štátnej poisťovne, len preto, že je štátna.“

v akom pláne?

Plán je navýšiť základné imanie VšZP o 300 miliónov eur. Chcem podotknúť, že celý plán pre všetky tri poisťovne, pre celý sektor, bol 200 až 250 miliónov.

ide o dofinancovanie VšZP, ktorá je notoricky v strate?

V podstate áno. Teraz má iba samotná VšZP dostať 300 miliónov a podľa mojich informácií sa súkromným poisťovniam neplánuje dať vôbec nič. Trik je v tom, že žiadnej zdravotnej poisťovni štát nedá žiadne finančné prostriedky, ale štát ako investor vloží 300 miliónov eur do základného imania VšZP.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite