Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Právnička o núdzovom stave: Nie je možné ani jeho predĺženie, ani opakované vyhlásenie

.marína Gálisová .rozhovory

Právnička Slavomíra Henčeková sa už počas prvej vlny pandémie venovala súladu štátnych opatrení so zákonmi. Teraz sme sa jej opýtali, ako je to s predlžovaním či novým vyhlasovaním núdzového stavu pre územie Slovenska. Čo na to zákony Slovenskej republiky?

Právnička o núdzovom stave: Nie je možné ani jeho predĺženie, ani opakované vyhlásenie BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • či by bolo predlženie núdzového stavu v súlade s právom,
  • čo si myslí o stanovisku ústavného súdu k núdzovému stavu,
  • či nie je predlžovanie núdzového stavu zo strany vlády svojvoľné a následne nebezpečné do budúcnosti,
  • ako sa môže občan domáhať svojich práv v núdzovom stave.

tento týždeň v stredu vláda predĺžila núdzový stav. Ako sa k tomu staviate?

Dá sa k tomu postaviť rôzne, napríklad právne, politicky či spoločensky. Skúsim zostať na začiatok v tej právnej rovine, a na to budeme potrebovať odkaz na niektoré konkrétne právne predpisy a ustanovenia. Núdzový stav je upravený predovšetkým v článku 5 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z., o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. V odseku 2 je jasne uvedené, že núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Vláda uznesením číslo 587 z 30. 9. 2020 vyhlásila núdzový stav od 1. 10. 2020 na obdobie 45 dní na postihnutom území Slovenskej republiky.

„Uvedomme si, že pandémia sa tak rýchlo neskončí, budeme s ňou musieť žiť minimálne niekoľko mesiacov. Nemôžeme celý ten čas konať ako v núdzovom stave.“

Ústavný zákon nič nehovorí o možnosti jeho predĺženia, na rozdiel napríklad od českého ústavného zákona číslo 110/1998 S., o bezpečnosti České republiky, ktorý v článku 6 ods. 2 jednoznačne predpokladá možnosť jeho predĺženia, avšak po predchádzajúcom súhlase Poslaneckej snemovne. To je dosť dôležité, pretože česká Poslanecká snemovňa je určitou zárukou toho, aby vláda nekonala svojvoľne a odôvodnenosť predĺženia výkonnou mocou, teda vládou, je tak kontrolovaná ďalšou zložkou moci – zákonodarnou mocou. Aj naša skromná odborná literatúra a názory niektorých právnikov sa prikláňajú k tomu, že núdzový stav nemožno predĺžiť, a dokonca ani vyhlásiť opakovane, a to s odkazom na č. 2 ods. 2 Ústavy SR, podľa ktorého môžu štátne orgány konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.

čo z toho teda vyplýva?

A contrario, ak náš ústavný zákon nedovoľuje núdzový stav predĺžiť, ani ho vyhlásiť opakovane, nemôže tak vláda bez zmeny ústavného zákona urobiť. Nemožno to považovať ani za medzeru v zákone, pod ktorou sa myslí protiplánová neúplnosť zákona. Ústavodarca totiž vedel o možnosti predlžovania a priamo ju vo vyššie uvedenom ústavnom zákone predpokladá, nie však pri núdzovom, ale pri výnimočnom stave. Myslím si teda, že nie je možné ani predĺženie, ani opakované vyhlásenie núdzového stavu, ak nejde o vyhlásenie v dôsledku podstatnej zmeny okolností, teda napríklad že bol núdzový stav vyhlásený v prvej vlne a v druhej vlne pandémie covid-19, ale aj to je na pováženie.

BORIS NÉMETH

Na pováženie je aj, či by bolo možné predĺžiť núdzový stav len o vládou aktuálne schválených 45 dní, keďže to dokopy nepresahuje maximálny počet 90 dní. Z vyššie uvedených dôvodov som skôr za to, že nie, ale nemám na to zatiaľ úplne vyhranený názor a som zvedavá na predložené protiargumenty.

je však prakticky u nás možné predĺžiť núdzový stav?

Možné je v praxi všeličo. Otázka je, či je to aj v súlade s právnym poriadkom a aké to bude mať dôsledky právne. Teda či dôjde v dôsledku zásahu ústavného súdu k zrušeniu uznesenia o vyhlásení núdzového stavu pre protiústavnosť. A tiež ide o to, aké to bude mať dôsledky politické a spoločenské. Myslím si, že právne to za súčasného právneho stavu možné nie je. A ak sa tak stane, mal by uznesenie o predĺžení zrušiť ústavný súd.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite