Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prišiel zo súkromného sektora a teraz je tajomník. Upratujeme po Rašim a Pellegrinim a auditujeme, hovorí Antal

.šimon Jeseňák .rozhovory

Zo súkromného sektora prešiel pod novovzniknuté ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. V akom stave je naša digitalizácia Slovenska, do ktorej sme už investovali milióny eur, a napriek tomu ešte donedávna fungovali klienti štátu ako kariéry pre úrady, odpovedá v rozhovore štátny tajomník Marek Antal zo Za ľudí.

Prišiel zo súkromného sektora a teraz je tajomník. Upratujeme po Rašim a Pellegrinim a auditujeme, hovorí Antal BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • aký je rozdiel v pôsobení pre štát a v súkromnej sfére,
  • aké chyby v štátnej správe za svoje pôsobenie zaznamenal,
  • ako má podľa neho fungovať digitalizácia štátu pre občanov,
  • či sú voľby cez internet dobrý nápad.

celý život ste pôsobili v súkromnom sektore. Už len keď zavoláme do callcentra súkromnej firmy, ide to a keď to nejde, vyberieme si na trhu inú firmu. Pri štáte a štátnej správe si iného poskytovateľa služieb nevieme vybrať. Sú to dva odlišné svety. Cítite sa ako Alica v krajine zázrakov?

Pripomína mi to svet ešte v čase Východoslovenských železiarní (VSŽ). Manažment nebol natoľko vyspelý, aby IT chápal ako jeden z nástrojov, ako riadiť firmu, hoci sme už vtedy vedeli prinášať efektívne inovácie, vedeli sme vytvoriť veľa. Potom prišiel U. S. Steel a nová generácia ľudí a zrazu sme sa bavili s prezidentom o tom, ako to urobiť inak. Teraz mám pri štátnej digitalizácii práve toto déjà vu.

Riešime koľko percent z Plánu obnovy má ísť do digitalizácie. Ako keby to bolo niečo samostatné. Všeobecné nepochopenie je v tom, že za ďalšie peniaze sa chcú nakupovať počítače a nové aplikácie a licencie. Nech urobíme čokoľvek, súčasťou toho by mala byť digitalizácia, aby to bolo moderné a efektívne. Predstavte si meranie kvality vody v rieke. Je to zelené a zároveň digitalizované. Digitalizácia sa týka života okolo nás – školstva, zdravotníctva, dopravy a čohokoľvek iného. Keď ideme niečo modernizovať, uvažujme tak, aby to bolo zelené a digitalizované. 

ministri majú uvažovať o svojich záležitostiach ako o digitalizovaných?

Presne tak. Aby manažment a úradníci vnímali, že digitalizácia pomáha aj občanom aj úradníkom. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite