Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zdravotnícki analytici Smatana a Szalay: Druhú vlnu celú odmakajú tí istí ľudia, ktorí bojovali v prvej línii

.šimon Jeseňák .rozhovory

Pred voľbami sme od všetkých relevantných strán počúvali, že rezort zdravotníctva je kľúčový. Začiatkom roka vypukla prvá vlna pandémie COVID-19. V rámci boja s ňou sme priškrtili ekonomiku. Dá sa povedať, že sme prvú vlnu zvládli. Teraz však čelíme druhej. O tom, ako sme na ňu pripravení, hovoria dvaja zdravotnícki analytici: Tomáš Szalay a Martin Smatana.

Zdravotnícki analytici Smatana a Szalay: Druhú vlnu celú odmakajú tí istí ľudia, ktorí bojovali v prvej línii JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 11. máj 2020 Bratislava: Predseda vlády Igor Matovič, minister vnútra Roman Mikulec a hlavný hygienik Ján Mikas prichádzajú na rokovanie Ústredného krízového štábu.

v rozhovore sa dočítate:

  • čo spravil štát pre to, aby zvládol druhú vlnu pandémie,
  • ako je to s reformou zdravotníctva a ako nám v tom pomôžu peniaze z Európskej únie,
  • či sú reformné plány v rezorte naozaj dobre pripravené,
  • či je vedenie ministerstva zdravotníctva kompetentné.

čo ministerstvá a kompetentné úrady spravili preto, aby sme zvládli druhú vlnu pandémie COVID-19?

Tomáš Szalay: K prvému aprílu som nastúpil ako riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a ocitol som sa vo víre. Krízové riadenie zo strany štátu bolo chaotické. Mal som dojem, že je to chvíľkový stav, no ako som začal komunikovať s krízovým štábom alebo s ministerstvom zdravotníctva, ukázalo sa, že na ministerstve prebieha exodus ľudí. 

Téma .týždňa: Hra o zdravie

Z kompetentných úradov som nedostával odpovede. Jeden príklad: Ochranné pomôcky, ktoré sú pri téme boja s pandémiou kľúčové. Nie je chybou Kajetána Kičuru, že ochranné pomôcky nenakúpil, jeho chybou je, že nakupoval predražené veci. Kičura nedostal objednávku na nákup týchto pomôcok. Pandemická komisia sa má stretávať dvakrát ročne, no minulý rok sa nestretla vôbec. Prvýkrát sa pandemická komisia stretla v júni. Dovtedy nezasadala s odôvodnením, že pandemická komisia je komisia pre chrípku, a toto je predsa covid, nie chrípka.

Martin Smatana: Pôsobil som v epidemiologickom konzíliu pána premiéra. Pri prvej vlne bolo kľúčové, že sme dokúpili pľúcne ventilácie, ochranné pomôcky a reprofilizovali nemocnice. Z tohto pohľadu sme prvú vlnu zvládli. Navyše sme včas prijali bezpečnostné opatrenia, ktoré nám pomohli zabrániť šíreniu. Druhú vlnu vnímam inak. 

Vírus poznáme omnoho lepšie a vieme, aké opatrenia fungujú. Mali sme dosť času, aby sme odstránili nedostatky. Kľúčové je expresné vyhľadávanie kontaktov, ktoré mal infikovaný a transparentné pravidlá. Za tri mesiace, keď sme mali nízke čísla nakazených, sme preto mali zlepšiť vyhľadávanie a jasne stanoviť pravidlá, k akým obmedzeniam dôjde, ak sa zhorší situácia

máme taký plán?

MS: Niektoré sektory áno. Máme napríklad semafor pre domovy opatrovateľských služieb a pre školstvo. Pre šport, kultúru či svadby nemáme žiaden plán. Mali sme tri mesiace na prípravu, a aj tak sa opatrenia menia zo dňa na deň. Vyvoláva to nedôveru a ukazuje nám to, že sme sa na druhú vlnu dostatočne nepripravili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite