Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sovieti prakticky vyvraždili bieloruské elity. Potom tam vybudovali štát podľa svojich predstáv, tvrdí historik

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Profesor Timothy Snyder je historik a autor bestsellerov, ktorý sa zameriava na dejiny strednej a východnej Európy. Pozorne sleduje vývoj v Bielorusku, vidí jeho korene v minulosti. Ľudia, ktorí protestujú proti Lukašenkovi, si zaslúžia rešpekt, hovorí.

Sovieti prakticky vyvraždili bieloruské elity. Potom tam vybudovali štát podľa svojich predstáv, tvrdí historik ANDREA ARTZ/LAIF/PROFIMEDIA

 v rozhovore sa dočítate:

  • čím si Bielorusko prešlo vo svojich dejinách,
  • ako sa po druhej svetovej vojne muselo nanovo vybudovať,
  • či si Bielorusi stihli vytvoriť nové elity. 

 

okrem iných kníh ste napísali Bloodlands, v slovenskom preklade vyšlo toto dielo pod názvom Krvavé územie. Ktoré oblasti ním označujete a prečo?

Krvavé územie je termín pre oblasti, ktoré najviac a najbrutálnejšie trpeli v tridsiatych a štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. Patrí tam západ Ruska, Bielorusko, Ukrajina, Poľsko a pobaltské štáty, teda krajiny Európy, v ktorých bolo zavraždených najviac civilistov – počas vojny aj v období mieru. Krvavé územie bolo zasiahnuté aj nacistickým, aj stalinským režimom. Je to priestor, kde bolo v priebehu dvanástich rokov zavraždených okolo štrnásť miliónov ľudí. Miesto, ktoré bolo ovplyvnené nacistami aj Sovietmi. A to nielen osobitne, ale zasiahli ho aj interakcie medzi týmito dvoma režimami.

 

čo to znamenalo pre Bielorusko?

Bielorusko bolo v centre celého toho krutého diania. Bielorusko bolo zo všetkých európskych krajín najťažšie zasiahnuté druhou svetovou vojnou. V Bielorusku zahynulo počas druhej svetovej vojny viac ľudí, ak počítame v pomere k populácii, ako kdekoľvek inde v Európe.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite