Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Publicista Samo Marec: Matovič je šikovný manipulátor, veľmi voľne vníma realitu a narába s faktami

.michal Oláh .rozhovory

Premiér Igor Matovič posilňuje motív, že Denník N a progresívci držia spolu a za to, že sa nedostali do vlády, vytiahli teraz kauzu diplomovky, hovorí publicista a prekladateľ Samo Marec. Okrem iného hovorí aj to, či má súčasná koalícia morálne právo ďalej vládnuť a či máme v politike nejakých štátnikov.

Publicista Samo Marec: Matovič je šikovný manipulátor, veľmi voľne vníma realitu a narába s faktami Dorota Nvotová

v rozhovore sa dočítate: 

  • čo o premiérovi hovorí podvod s diplomovou prácou spred 22 rokov,
  • v čom je jeho prípad plagiátorstva iný ako u Branislava Gröhlinga,
  • či by sa rozpadla po odstúpení Igora Matoviča vláda,
  • prečo je pre premiéra Progresívne Slovensko strašiakom.

aký bol váš pohľad na Igora Matoviča pred voľbami? Dôverovali ste mu? 

Nedôveroval. V politike je desať rokov, má nejaký track record a okrem toho má veľmi jasnú agendu, ktorá je čitateľná – že zosadíme Fica a skončíme s korupciou. Je to jasné, preto vyhral voľby, ale ten track record vypovedá aj o tom, že veľmi často pracuje s neoverenými informáciami, ktoré sa nakoniec ani nepodarí overiť. Je to taký výkrik do prázdna. Často používa menšie alebo väčšie manipulácie. 

Príkladom je jeho diplomovka. A klame, niekoľkokrát aj pred voľbami aj po voľbách. Niekedy aj napriek tomu, že vôbec nemusel, vypustil klamstvo. Prajem tejto vláde všetko najlepšie, lebo Slovensko to potrebuje robiť inak. Nepodarí sa úplne zbaviť korupcie, ale treba ju dať do nejakých hraníc, nahradiť ľudí, ktorí boli skorumpovaní za lepších. Ale Igor Matovič ako politik má veľmi voľné vnímanie reality a narábanie s faktami.

čo o jeho charaktere hovorí podvod s diplomovou prácou spred 22 rokov? 

Treba povedať, že to bol podvod aj v roku 1950 a vždy a všade, aj v Argentíne. Vieme, že v zásade v diplomovke nie je nič jeho okrem čestného vyhlásenia, že je to jeho. Nedovolím si povedať, či to bolo v tej dobe výnimočné, ale je to jednoducho tak, že je podvodník. Ak sa aj dohodneme, že vtedy sa to tak robilo a ak Matovič prišiel s tézou, že teraz to ideme robiť inak, ako sme to robili predtým, tak inak to nerobí. Argumenty sú rovnaké, aké mal Fico. Prácu neskopíroval komplet, ale nie je jeho, čiže v tomto je to podobné ako Dankov prípad.

Pred voľbami, keď už bolo jasné, že ich vyhrá, povedal, že on nemusí byť premiérom, že premiérom môže byť aj niekto zvonku, nejaká vonkajšia autorita, ktorá to celé zastreší. 

Teraz sa usídlil naratív, že Igor Matovič je nejaký symbol a bez neho v pozícii premiéra to nejde. Predtým hovoril niečo iné. Veľmi často sa operovalo tým, že „vy chcete, aby sa vrátil Fico“? Čo tiež nie je pravda, lebo vláda s ústavnou väčšinou v parlamente, aj keď premiér odstúpi, môže prakticky bez prerušenia pokračovať na čele s niekým iným. Tu nejde o postavy, ale o to, čo chceme urobiť. Vyvodzovanie politickej zodpovednosti je presne také, aké bolo predtým a mňa hnevá aj to, že Matovič pri svojej obhajobe manipuluje a napáda ostatných. Zoznam ľudí, ktorí sú na vine, je veľmi dlhý a on v ňom stále nie je. 

je podľa vás podvádzanie jeho dlhodobá charakterová vada alebo išlo o jednorazové študentské zlyhanie?

Nespájal by som to. Je  pravdepodobné, že vtedy sa to tak robilo, bola iná tolerancia, nebolo to ako odhaliť. Smieme súhlasiť s tým, že bol vtedy študent a nemohol tušiť, že o 22 rokov bude premiérom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite