Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí: Bojujem proti oligopolom

.štefan Hríb .rozhovory

Začínal ako detský kardiológ, no potom pocítil volanie spájať kresťanov, a pomáhať tak verejnému priestoru v meste. Vstúpil do politiky a dnes je z neho minister zdravotníctva. Ako vníma tento post a ako chce napĺňať predsavzatia novej vlády v oblasti zdravotníctva? Marek Krajčí.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí: Bojujem proti oligopolom BORIS NÉMETH

ste hlboko veriaci človek. To vzbudilo priam až pichľavé reakcie u vašich kritikov. Ako to znášate?

Som na ne zvyknutý po celý život. Bol som veriaci aj za komunizmu, nehanbil som sa za to. Za svoju vieru nečakám pochvalu. Mne dáva silu žiť, veriť v dobro a milovať dobro. Na tie útočné reakcie sa snažím iba správne reagovať.

keď o duchovných veciach hovorí, povedzme, Dalajláma, ľudia to prijímajú bez výsmechu. Prečo keď to hovorí kresťan na Slovensku, tak sa to berie s dešpektom?

To je zaujímavé. Niektoré duchovné prúdy sa berú ako prirodzená súčasť aj iných ľudí, zatiaľ čo kresťanstvo sa u nás berie naozaj s dešpektom. Možno je to silou našej viery: čím je silnejšia, tým väčšiu reakciu vyvoláva.

v roku 1998 ste sa stali detským kardiológom. No v jednej chvíli ste to všetko chceli opustiť. Čo sa stalo?

Pocítil som volanie viac pomáhať ľuďom, spájať kresťanov. Akoby mi Boh dal na výber: Môžeš robiť naďalej kariéru v medicíne, alebo začneš budovať niečo, čo zatiaľ nikto nebuduje – a to bola platforma Kresťania v meste. To bolo niečo, čomu som sa venoval ešte v študentských časoch: spájanie kresťanov, katolíkov či protestantov, cez modlitby chvál.

a vy ste si vybrali druhú možnosť.

Áno, rozhodol som sa, že do toho idem aj s manželkou a rodinou. Jeden môj známy mi vtedy povedal, že je to správne rozhodnutie, no nejaký úväzok si mám v nemocnici aj tak nechať. Nebolo veľmi pravdepodobné, že na tak vysoko špecializovanom pracovisku mi čiastočný úväzok dajú, no napokon súhlasili. Tým som ostal v kontakte aj s medicínou.

bolo to z dnešného pohľadu správne rozhodnutie?

Určite áno. Naša platforma výrazne pomáhala meniť veci k lepšiemu, aj čo sa týka pomoci núdznym ľuďom, lebo práve s nimi sme v Bratislave začínali. Neskôr sme sa pustili do aktivity Milujem svoje mesto, ktorú sme robili s dobrovoľníkmi, nie s firmami. Vyberieme si nejaký víkend a vtedy ideme pomôcť niektorým mestským častiam, mestským úradom, domovom sociálnej starostlivosti, školám či škôlkam. A naši dobrovoľníci vtedy maľujú ploty alebo čistia ulice.

to znamená, že sa tu nestarali len kresťania o kresťanov, ale o mesto ako celok?

Áno, to bol cieľ. Keby sme boli oddelení, nešli by sme do mnohých vecí, lebo by z toho mali tie jednotlivé spoločenstvá obavy, no keď sme boli spolu, zrazu sa to dalo urobiť.

čo vás ako človeka dvoch povolaní priviedlo k vstupu do politiky?

Keď ma Richard Vašečka pozval vstúpiť do OĽaNO, Igorovi Matovičovi sa to zapáčilo, takých ľudí chcel mať na kandidátke. Vtedy – bolo to ešte v roku 2016 – mi na nej dal štvrtú pozíciu.

vaši kritici tvrdia, že ľudia ako vy alebo Richard Vašečka zneužívate to, že ste známi v kresťanských komunitách, na získavanie politických hlasov. Ako sa pozeráte na túto kritiku?

Nebolo vôbec ľahké presvedčiť tých ľudí, aby nás volili na kandidátke OĽaNO. Politika je kontroverzná vec a sám Igor Matovič je kontroverzný politik. Na tej kandidátke sme ako nezávislé osobnosti a dodnes nie som členom OĽaNO.

iní vám zazlievajú to, že podporou Matoviča sa do parlamentu nedostalo KDH.

V našej kampani sme proti KDH nepovedali ani slovo. Kandidoval som za tých, ktorí mi dali príležitosť. Z KDH som takú ponuku nedostal. No úprimne, nechcel som ísť do politiky, hoci som vždy povzbudzoval iných, aby sa zaujímali o veci verejné.

rôzni ľudia odišli v minulosti z vášho hnutia pre spôsoby konania Igora Matoviča. Ako ich zvládate vy?

Všetci máme nejaké chyby. Poviem to takto: modlím sa za to, aby som Igora vedel mať rád a aj ho mám rád. Vnútri je to dobrý človek, o tom som presvedčený. Keď sa mu niečo z toho, čo robím, nepáči, ospravedlním sa a on mi odpustí. Ak urobí chybu on, tiež sa vie ospravedlniť. Je, aký je, no pre mňa je to čistá duša, človek, ktorý vždy žil čestne, má svoje chyby, no ľudsky si ho vážim. Boh vie použiť aj takých ľudí a myslím, že odo mňa chce, aby som teraz stál pri ňom.

„Chvíľu potrvá, kým si zvykne, že je dnes v inej pozícii, môže už používať aj iný typ politiky.“

sú ľudia, ktorí tento váš postoj označia za naivný, lebo Matovič je pre nich v skutočnosti mocenský človek, ktorý využíva marketing a vôbec nemá dobré srdce. Ako na to odpovedáte?

On má dobré srdce, ale iste je to aj marketér. Je už v politike aspoň osem rokov a zistil, ako to celé funguje. Používa podobné zbrane ako jeho protivníci, čo ho aj deformovalo. Chvíľu potrvá, kým si zvykne, že je dnes v inej pozícii, môže už používať aj iný typ politiky, no on vyrastie. Vie o tom, že robí chyby a preto vie odpúšťať aj druhým. Verte mi, že som pred ním úprimný, nehrám pred ním nejakú hru a hovorím mu, keď sa mi niečo nepáči.

tak mu odkážte, nech na svojich kritikov nepoužíva slovo „múdrosráči“.

Už to má odkázané. (Smiech.)

ale vnímate to, nie?

Ja neviem, myslím, že musíme ísť na veci s láskou; láska mení ľudí.

budete potrebovať veľa peňazí do zdravotníctva, ale je tu koronakríza a navyše peniaze budú chcieť všetky rezorty. Máte na to riešenie?

Mám podporu premiéra, mám podporu ministra financií. Máme prísľub, že financovanie zdravotníctva sa každoročne zvýši na 0,3 percenta HDP. 

to je 250 miliónov?

Podľa toho, aké bude HDP. Bolo by dobre ústavným zákonom zafixovať, že pôjdeme každoročne hore. Tak ako to majú napríklad v Poľsku, kde dajú do zdravotníctva každoročne o 0,22 percenta HDP viac. Toto možno zabezpečiť aj lepším výberom DPH, aj lepšou efektivitou celého financovania a pôsobenia zdravotníctva. A radi by sme obmedzili zisk zdravotných poisťovní.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite