Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stand-up komik Jakub Gulík: Nerobím si srandu z Kotlebu pretože račkuje, ale preto, že je to Kotleba

.kristína Braxatorová .rozhovory

„Keď sa nechá zmanipulovať konšpiráciami jeden človek, doplatí na to len on. Keď viacerí, vedia z toho vzísť zlé volebné výsledky,“ hovorí stand up komik Jakub Gulík.

Stand-up komik Jakub Gulík: Nerobím si srandu z Kotlebu pretože račkuje, ale preto, že je to Kotleba Stano Klačanský/Silné reči

v rozhovore s Jakubom Gulíkom sa dočítate: 

  • aké vtipy fungujú a ako napísať dobrý vtip,
  • kedy je už vtip za čiarou,
  • či je dôležité robiť politický stand-up,
  • prečo sa komici s ľuďmi rozprávajú o tom, ako funguje ľudský mozog

ako ste sa dostali k stand-upu? 

Na začiatku som robil sketche na youtube, paródie na reláciu Farmár hľadá ženu a také veci. Potom som objavil stand-up, americkú scénu. Viem, že v Česku už fungovalo Na stojáka, potom mi niekto napísal, že by som mal skúsiť Silné reči Jána Gorduliča. Vtedy som vedel len to, že Jano je ten poštár. Tak som mu napísal, že ak by som chcel robiť stand-up, či sa to dá a on mi napísal, že príď budúci týždeň, máš tri minúty. Nevedel som, že to je také jednoduché. 

o čom bolo prvé vystúpenie?

Bolo to niečo o náboženstve, o tom, že z nás ťahajú len peniaze. 

podarilo sa na prvýkrát dodržať časový limit? Alebo je to ťažšie než to vyzerá? 

Bolo to omnoho ťažšie. Myslel som si, že keď sa to ľuďom páči na videu, bude sa im to páčiť aj naživo. Nerozumel som ešte tej podstate, že tam musí byť vtip. Prišiel som na stage, mal som prichystaný materiál aj na 10 minút, to vždy open-majkista si myslí, že čo tri minúty, on zvládne hovoriť aj desať. Začal som hovoriť, už som si vravel, že príde ten vtip, ale nikto sa nesmial. Vlastne som rozprával, rozprával a ma stopli, že dobre, stačí. 

kedy sa vám prvýkrát podarilo rozosmiať ľudí?  

Motyka vystrelila až v Česku, v Brne, keď som bol robiť open-mic a hovoril som niečo o posilňovni, napodobňoval som týpka v posilke a to veľmi zafungovalo. Tak som to skúsil aj v Bratislave a šlo to dobre. 

čím to bolo, že práve toto zafungovalo? Prešla vás tréma, zlepšili ste prejav alebo to bolo len dobrou témou? 

Z každého niečo, keď som prišiel do starého Nu spiritu, prehovoril na mikrofón a počul som svoj hlas z reproduktora, tak som sa vystrašil. Hovoril som si, to nie som ja, vyrušovalo ma to. Takže súvisí to s tým, že bolo treba zlepšiť prejav, artikuláciu a hlavne vtipy. Chýbala mi technika, ako napísať správny vtip. 

ako napísať správny vtip? 

Musí byť hlavne vtipný, ale s čím mám problém aj dnes, po siedmich rokoch, veľa obkecávam, hlavne pri novom materiáli sa často neustriehnem. Čím kratšie, tým lepšie. Ak chcete povedať príbeh, niekedy vám to divák odpustí, ale treba mať silnú premisu a silnú pointu. 

čo divák neodpúšťa? 

To už je vec vkusu. Veľakrát sa stane, že komikovi príde niečo vtipné a nakoniec to zožne iba menší úsmev. Alebo naopak, vec, pri ktorej to nečakáte, vyvolá najväčší smiech. Najlepšie je vyskúšať si materiál na pódiu, čo niekedy bolí. 

na kom sa najlepšie skúšajú vtipy? 

Niekedy to robím tak, že to nenápadne vsúvam do konverzácii. Niekedy len poviem kamarátke, že ten a ten spravil to a to, rozprávam to vtipne, vidím, že to funguje, tak to ešte trošku obrúsim a použijem to. 

Zostava Silných rečí.Peter Lazar/Silné rečiZostava Silných rečí.

aké témy zaručene fungujú?  

Stereotypy a aktuálne témy. Od politiky po bizarné nehody na diaľnici. 

aký typ humoru je už za čiarou?

S tými čiarami je to trošku ťažšie, každý máme hranicu niekde inde a niektorí ich nemáme vôbec. Jerry Seinfeld povedal v jednom rozhovore, že vtip môže byť aj urážlivý, ale musí byť o to vtipnejší. Aj tak vám to nemusí vyjsť. Ak to má však iba uraziť človeka a nevyústi to do žiadnej pointy, tak je to zbytočné. 

Takisto urážanie divákov v prvom rade, pre nič za nič, aj to je za čiarou. Keď si robíte srandu z rakoviny, je to fajn, keď si robíte srandu z človeka v prvom rade, lebo má rakovinu, to už nie je fajn. 

sú vtipy o Kotlebovom račkovaní v poriadku? 

Kotlebovo račkovanie som použil niekoľkokrát aj ja sám. Mám aj jeden stand-up, kde si robím srandu, že Kotleba vlastne vie povedať R, len nám to tají. Lebo keby prišiel do predvolebnej debaty a na otázku a volebnom programe by odpovedal so zreteľným R, že: koncentračné tábory, krompáče, lopaty a masové hroby pre parazitov, tak to znie hrozne a nikto ho nezvolí. Ale keď príde takto, tak človek si povie, aký je zlatý. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite