Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Hencel: Cieľom štátu by malo byť zdravie ľudí, nielen samotné zdravotníctvo

.michal Oláh .rozhovory

Expert KDH na zdravotníctvo v rozhovore o tom, akú zmenu ponúka a čo by chcel priniesť do slovenského zdravotníctva.

Ján Hencel: Cieľom štátu by malo byť zdravie ľudí, nielen samotné zdravotníctvo Boris Németh

pred voľbami rezonuje pri téme zdravotníctva vzťah spoločnosti Penta k tomuto rezortu. Vláda jej zablokovala majetok za takmer 16 miliónov eur kvôli sporu s poisťovňou Dôvera. Znamená to, že vláda začala reálne konať voči oligarchom v zdravotníctve alebo ide len o kozmetickú zmenu a predvolebnú kampaň Smeru-SD?  

Myslím si, že ide skôr o rutinnú prácu právnikov, ktorí sa snažia zaistiť úhradu trov konania od spoločnosti Penta, ak bude súdom priznaná. Teda by som túto udalosť nepreceňoval, a už vôbec nepovažoval za dôkaz boja tejto vlády proti oligarchom. Z môjho pohľadu ide o štandardný postup.

kladivom na vplyv Penty v zdravotníctve má byť zákon z dielne PS/Spolu Lex Haščák, ktorý má zabrániť krížovému vlastníctvu. Hlasovali by ste za tento zákon?

Podporíme každú legislatívnu iniciatívu, ktorá prinesie viac spravodlivosti a transparentnosti do vlastníckych, ale najmä ekonomických vzťahov v zdravotníctve. Práve neprehľadnosť právnej úpravy a nedostatok regulácie subjektov pôsobiacich v zdravotníctve spôsobuje bezbrehé odlievanie prostriedkov z verejných zdrojov v prospech záujmových skupín a v neprospech pacienta.

členom KDH ste od roku 2016, v politike sa pohybujete už desať rokov ako mestský poslanec za KDH v Kežmarku. Dnes ste expertom kresťanských demokratov na zdravotníctvo, máte ambíciu stať sa ministrom zdravotníctva?

Áno, mám ambíciu vstúpiť do vrcholovej politiky. Zdravotníctvo je v dezolátnom stave, dvaja z troch občanov sú s ním nespokojní. Dôležité sú aj výsledky zdravotníctva. V rebríčkoch nám patria posledné priečky, konkrétne hovorím o strednej dĺžke dožitia, dĺžke života v zdraví aj o množstve odvrátiteľných úmrtí. 

Ako lekár s 25-ročnou praxou si spolu s kolegami zo zdravotníckeho modulu KDH a s ďalšou desiatkou poradcov, myslím, že viem, čo je potrebné v našom zdravotníctve zmeniť.

akým témam sa chcete vo vysokej politike prioritne venovať?

Mojou prioritou je problematika zdravia, podpory zdravia, riadenia a organizácie zdravotníctva. Nevyhnutnými presahmi sú oblasti rodinnej, sociálnej politiky, ale aj školstva a financií. 

Už viac ako 25 rokov som ako lekár pri pacientovi, no pohybujem sa, samozrejme, aj v kolektíve kolegov lekárov a sestier. Vnímam problémy a potreby oboch skupín. Na prvom mieste je pre mňa človek a chcem využiť všetky svoje praktické a odborné skúsenosti na zlepšenie systému zdravotníctva, ktorý je tŕňom v oku 2/3 Slovákov. Tým, ktorým ma slúžiť, ale často aj tým, ktorí v ňom pracujú.

máte konkrétnu víziu reformy zdravotníctva?

Vízia je popísaná v programe, ale zhrnul by som ju do niekoľkých oblastí. Jednou z najdôležitejších častí vízie je spokojný, informovaný človek, ktorý si je vedomý svojej zodpovednosti za vlastné zdravie. 

Ďalším prvkom vízie je vyrovnaný, motivovaný a na človeka zameraný zdravotník a poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Nevyhnutnými súčasťami vízie sú regulátor, teda ministerstvo, platiteľ – zdravotné poisťovne a tiež verejná správa, komunita a rodina.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite