Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimír Krčméry: O koronavírusoch nevieme takmer nič. V Európe by sa masovo rozšíriť nemali

.michal Oláh .rozhovory

Koronavírus má v Číne podľa miestnych úradov zatiaľ osemdesiat obetí a minimálne tritisíc nakazených. Prvé prípady nákazy potvrdili už aj v Európe. Podozrenia na výskyt tohto ochorenia preverujú už aj vo Viedni a v Bratislave. Aké nám hrozí riziko?

Vladimír Krčméry: O koronavírusoch nevieme takmer nič. V Európe by sa masovo rozšíriť nemali Chinatopix via AP Vírus sa z Číny rozšíril na všetky kontinenty.

v rozhovore s odborníkom na prenosné a tropické choroby Vladimírom Krčmérym sa dočítate: 

  • čo má koronavírus spoločné so SARS?
  • ako sa šíri?
  • dá sa mu brániť?
  • čo máme spraviť pri jeho výskyte na Slovensku?
  • koľko bude trvať výroba lieku?

titulky médií zaplavili informácie o hrozbe nového koronavírusu z Číny. Jeho výskyt sa preveruje vo Viedni, na Slovensku zatiaľ nebol potvrdený. O aký vírus ide a v čom je pre nás najväčšou hrozbou? Čo o ňom zatiaľ vieme? 

Vieme, že o koronavírusoch skoro nič nevieme a je to preto, že ľudstvo absolvovalo v podstate tri epidémie, ktoré veľmi rýchlo skončili. A keďže rýchlo skončili, nedalo sa z nich veľmi veľa naučiť. A ak epidémia rýchlo skončí, nie je žiadny dôvod vyrobiť proti nej liek a vakcínu, pretože tak ako problém prišiel, tak aj odišiel.

Opačný problém je EBOLA, ktorá zabila 20-tisíc ľudí a trvala 5 rokov, preto ľudstvo stihlo vyvinúť  očkovaciu látku. Pri ebole vieme, že rezervoár sú zvieratá, vieme, že vírus sa prenáša zo zvierat na ľudí, ale aj z ľudí na ľudí. Vieme, že mortalita (úmrtnosť, pozn. red.) v takýchto epidémiách je vysoká, takže veľa ľudí zomiera. 

kedy sme boli naposledy svedkami podobného vírusového ohrozenia? Ako sa podarilo zastaviť poslednú epidémiu?

Spomeniem epidémie, ku ktorým došlo v posledných rokoch a ktoré majú k súčasnej najbližšie. Prvou bola epidémia SARS v roku 2002, pri ktorej bola mortalita obrovská, v prvom roku zomreli skoro všetci nakazení. Zdá sa, že zdrojom vírusu boli cibetky, teda zvieratá, ktoré u nás poznáme len zo zoologických záhrad, ale v Číne a vo Vietname sa považujú za pochúťku. 

Pamätám sa na prípad letu z Hongkongu do Toronta, kde bola jedna nakazená pacientka, u ktorej po prílete prepukol SARS a v nemocnici nakazila osemnásť sestier na áre a všetky zomreli. Zdravotníci boli hrdinovia – mučeníci. 

Vírus potom cez ďalších ľudí ukazuje svoju genialitu, lebo keď pacient zomrie, aj vírus zomrie, je totiž schopný prežívať len v živých organizmoch. Vírus si povie, že nebude zabíjať všetkých nakazených, takže v druhej etape zomrel každý druhý a v tretej už iba 30 %. Potom sa karanténnymi opatreniami podarilo všetkých izolovať alebo všetci zomreli, čím skončil zdroj infekcie. 

Potom prišla druhá epidémia MERS. Tam bol rezervoár pretekárske ťavy a mortalita bola asi 30 %. Treba povedať, že zdravotnícka infraštruktúra v Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii je asi najlepšia na svete, tak asi preto zomrela iba tretina až polovica pacientov. Tento „arabský“ vírus sa preniesol lietadlom na linke Dubaj – Busan – Kórea, kde epidémia zasiahla asi sto ľudí a zomrela asi tretina. Karanténnymi opatreniami sa podarilo v roku 2015 epidémiu zastaviť. 

stretli sme sa už s týmto vírusom na Západe? 

V roku 2019 sa vyskytol aj ďalší koronavírus. Nevieme, či je totožný s tým súčasným, alebo ide o iný vírus, lebo diagnostika sa veľmi nerobila a neviem, či v Európe niekto vie urobiť presnú diagnostiku.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite