Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Róbert Bezák: Kristus povedal žene „choď a nehreš“, nevynadal jej do liberálok

.michal Oláh .rozhovory

Ako trávi vianočné sviatky Róbert Bezák? Čo si najviac želá a v čom je pre neho obyčajný život náročný?

Róbert Bezák: Kristus povedal žene „choď a nehreš“, nevynadal jej do liberálok Boris Németh

V rozhovore sa dočítate: 

  • ako trávil Vianoce v detstve a čo si praje dnes,
  • či ho baví práca stredoškolského učiteľa,
  • prečo zostal verný katolíckej cirkvi,
  • či s ním vedú slovenskí biskupi dialóg,
  • čo si myslí o pôsobení Mariána Kuffu.

aké boli Vianoce vášho detstva? Vyrastali ste v malom meste, dodržiavali ste nejaké pôvodné tradície? 

Keď sa vrátim do detských rokov, vyrastal som v Prievidzi v bytovke a naše zvyky boli také mestské, takže koledy, výzdoba v meste a podobne. Naša oblasť bola vystavaná násilím počas komunizmu. Najprv to bola iba dedina, potom rýchlo vybudovali mesto. Ľudia si tam prišli zarobiť do bane alebo továrne. Moji rodičia si priniesli svoje ľudové zvyky. Moja stará mama mala taký vianočný stromček, kde si robila sviečky a tortové postavičky, toto prirodzené slávenie Vianoc priniesli aj ku nám. 

Mali sme zvyk, že otec chystal stromček. To, že Ježiško nenosí darčeky, ma netrápilo. Bol som stále zvedavý, aké darčeky budú, tak som ich niekedy našiel dopredu a pod stromčekom som hral hru, že aké sú úžasné a verím, že ich priniesol Ježiško. 

sme na konci adventného obdobia, ktoré je časom zamyslenia a striedmosti. Ako ho prežívate? Pripravujete sa nejakým zvláštnym spôsobom na vianočné sviatky? 

Vianoce nám už od októbra pripomínajú nákupné centrá. (úsmev) Je pravdou, že životy teraz žijeme viac pracovne. Akoby príprava nebola teraz taká, ako mali roľníci, keď tá ich práca bola utíšená na jeseň a zimu. Ľudia boli viac spolu, stišovali sa s prírodou. S tým boli spojené aj náboženské prejavy ako pôst, neboli zábavy, svadby, teraz je to všetko už popustené. 

Keď som bol kaplánom v Detve, tak dokonca aj na Veľký piatok mali diskotéku. Je to také hľadanie v dnešnej dobe. Mojich študentov sa tiež pýtam na zvyky. Niektorí ich doma majú, postia sa, nechodia na zábavy, ale už to nie je také všeobecné a komunitné. Čo sa týka mňa, máme doma tiež klasiku. Veniec so štyrmi sviečkami a podobne. Snažím sa aj v náboženstve študentom pripomenúť, o čom je obdobie adventu, že je to obdobie prípravy na príchod Ježiša Krista. 

ako budete sláviť Štedrý večer? Plánujete niekde slúžiť polnočnú svätú omšu? 

Neviem, či to mám povedať, ale pozvali ma evanjelici. Katolíci sa neozvali. (úsmev) Nemám právo len tak niekde prísť do chrámu. Keby som chcel prísť napríklad do Trnavy, musím mať povolenie tamojšieho biskupa. Ja ho ani nepýtam, bolo by to pre mňa komické. Chcem len povedať, že pre mňa je to ťažké, lebo ja by som do toho priestoru chcel prísť spontánne. Vy tam môžete takto ísť, ja nie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite