Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ján Kozák mladší: Snom každého slovanistu je Liga majstrov

.peter Bálik .rozhovory

Ešte v lete trénoval dorastencov, no pod jeho vedením sa ŠK Slovan Bratislava podarilo dostať do Európskej ligy. Kedysi si Ligu majstrov zahral s Artmediou Petržalka, teraz verí, že do nej dotiahne aj Slovan. Syn legendárneho trénera Ján Kozák ml.

Ján Kozák mladší: Snom každého slovanistu je Liga majstrov BORIS NÉMETH

po prekvapivom vypadnutí v predkole Ligy majstrov klub vyhodil trénera Martina Ševelu a siahol po vás. Podarilo sa vám postúpiť do Európskej ligy, kde ste pod vaším vedením odohrali veľmi dobré zápasy. Ako hodnotíte túto polsezónu?

Žijem svoj sen. Robím to, čo ma baví. Keď som začal trénovať, dal som si nejaké ciele. Viedol som béčko Slovana a zrazu prišla šanca, po ktorej som túžil. Po vypadnutí z Ligy majstrov sme v našich pomeroch dosiahli maximum. Dostali sme sa do skupiny Európskej ligy, aj keď postup nám nakoniec ušiel. V lige sme prví, postúpili sme v slovenskom pohári. Polrok vyšiel výborne. Samozrejme, vždy je čo zlepšovať.

čo mužstvu chýbalo, aby postúpilo zo skupiny v Európskej lige?

Je samo o sebe veľmi náročné čo len postúpiť do skupiny, my sme na tejto ceste museli vyradiť aj PAOK Solún, klub s oveľa vyšším rozpočtom a väčšími európskymi skúsenosťami. V skupine sme odohrali veľmi dobré a vyrovnané zápasy s top klubmi z Anglicka, Turecka či Portugalska. Napriek tomu, že sme nepostúpili, sa určite nemáme za čo hanbiť a myslím si, že sme dobre reprezentovali Slovan i celý slovenský futbal. 

k postupu nám chýbal malý krok. Je to tým, že Slovan hrá domácu ligu, kde je tempo pomalšie, a potom mu proti veľkým tímom dochádza dych?

Deväťdesiatpäť percent našich hráčov vôbec prvýkrát hralo európsku skupinu. Zápasy v našej lige nemajú také tempo a kvalitu. Je zložité prepnúť na vyššiu úroveň. Futbal je o tom, že treba byť pripravený a najmä musíte mať skúsenosti. Tie nám chýbali. Napríklad proti Besiktasu sme šesťdsiat minút mali zápas pod kontrolou, no človek musí pozerať aj na kvalitu súpera. Nie je možné hrať takto celý zápas, pretože vždy sa ukáže kvalita protivníka. Záver sme nezvládli, ale boli zápasy, kde sme na konci dávali góly my. Futbal prináše emócie a rôzne zvraty, to je na ňom pekné. 

na Slovane ma vždy trápilo, že v minulých sezónach sa neustále menili hráči a tréneri a mužstvo nepodávalo vyrovnané výkony. To sa zmenilo až teraz. Čo sa stalo?

Ľudia robia chyby – funkcionári, tréneri aj hráči. Nie všetky prestupy v minulých rokoch vyšli, no posledné nákupy boli kvalitné. Prišli skutočne dobrí futbalisti. Okrem toho kostra mužstva je už druhý rok spolu. Za ten čas sa hráči spoznajú aj po ľudskej stránke. Je dôležité, aby sa navzájom rešpektovali a aby zabojovali jeden za druhého. Sadlo to a na ihrisku to vidno. Poznám ich dobre, a hoci ich v minulosti kritizovali, viem, že majú dobré srdce a sú ochotní pracovať. Sú radi, že sú na Slovensku a že hrajú za Slovan. Fanúšikovia cítia, že bojujú za klub a do zápasov dávajú emócie, ktoré tu v minulosti chýbali. 

myslíte si, že sa vám podarí udržať tento káder aj pre jarnú sezónu?

To je otázka skôr na vedenie klubu. Nemyslím si, že bude veľa odchodov, ale je reálne, že po vydarenej jesennej časti prídu lukratívne ponuky na našich hráčov a vedenie klubu sa nimi určite bude zaoberať. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite