Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Režisér Oleg Sencov: Nemám sen, ale cieľ

.štefan Hríb .rozhovory

Vyzliekali ho donaha, dusili a bili. Napriek mučeniu v ruskom väzení nezradil svoje presvedčenie. Mesiace hladoval za desiatky politických väzňov. „Nie Európa či Ukrajina, ale Rusko je fašistický režim, kde všetko riadi jeden muž,“ hovorí ukrajinský filmár a väzeň svedomia Oleg Sencov.

Režisér Oleg Sencov: Nemám sen, ale cieľ BORIS NÉMETH

takto pred rokom boli v relácii Pod lampou dvaja hostia – Alexander Duleba a Ľudmila Verbická. Telefonicky sme boli v spojení s človekom, ktorému v tej chvíli išlo o život. Držal hladovku na protest proti tomu, čo sa s ním v Rusku dialo a hovorila o ňom vtedy celá Európa. Po roku prišiel ten človek do nášho štúdia. Oleg Sencov, nakoľko tlak ľudí v Česku a na Slovensku, ktorí zbierali podpisy pod petície za vaše prepustenie a protestovali pred ruskou ambasádou, prispel k tomu, že ste dnes na slobode? Cítili ste to?

Keďže som slobodný, tak to znamená, že to fungovalo. Musíme však chápať, že ma nepodporovalo iba Slovensko, ale celá Európa a svet. Podporovali ma politici, umelci aj obyčajní ľudia. Uvedomoval som si ich  podporu, nielen ja, ale aj ďalší politickí väzni. V dôsledku tohto tlaku nás musel Vladimir Putin prepustiť.

možno by bolo dobré, aby Slováci a Česi vedeli z prvej ruky, ako sa to vlastne celé začalo. Tie informácie, ktoré šíri ruská štátna televízia a kremeľská diplomacia, sú také, že vás zatvorili do väzenia preto, lebo ste boli súčasťou nejakej teroristickej skupiny. Ako to bolo naozaj?

Venoval som sa filmu. Keď nastala revolúcia na Majdane a vyhrali sme nad vtedajším prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorý bol predĺženou rukou Putina, začal ruský prezident okupovať Krym. Ja som sa vrátil domov na Krym a vystupoval som aj ako aktivista. Organizovali sme protesty proti nezákonnej anexii Krymu, podporovali sme vojakov, ktorí blokovali ruské priestory a pomáhali sme aj novinárom, aby mohli informovať o týchto udalostiach. 

Koncom mája 2014 si ruská vláda vymyslela nejakú teroristickú skupinu, ktorú mal akože vytvoriť Kyjev pre diverzie proti Rusom na Kryme. Kremeľ chcel ukázať, že Ukrajina je teroristický štát, ktorý chce na Kryme vojnu. Preto zadržali niektorých aktivistov vrátane mňa. Ja som však na rozdiel od iných nevypovedal, pretože mi ponúkli, aby som informoval o niektorých osobách z prostredia ukrajinskej vlády ako o organizátoroch týchto protestov. To som odmietol a dostal som namiesto sľubovaných siedmich rokov až dvadsať. Tento plán im nevyšiel. 

Urobili zo mňa organizátora teroristickej skupiny a ocitol som sa vo väzení. A to napriek tomu, že neexistovali žiadne dôkazy. Svedectvá viacerých svedkov boli odmietnuté, pretože v Rusku nie sú spravodlivé súdy a je tam iba jeden veliteľ – Vladimír Putin. On všetko riadi a kontroluje. Nemôžeme mu veriť rovnako, ako nemôžeme veriť informáciám zo Severnej Kórey.

„Vladimír Putin buduje nový Sovietsky zväz podľa tých istých princípov.“

na Slovensku máme v tejto chvíli problémy so súdnictvom. Ukazuje sa, že rôzne mafiánske štruktúry majú na naše súdy vplyv. Keď vás súdili a odsúdili, ako tí sudcovia konali? Aký ste z toho všetkého mali dojem?

Súd trval dva týždne. Veľmi rýchlo získali nejaké svedectvá, nasledovala byrokratická procedúra, na konci ktorej iba vyhlásili rozsudok. Kľúčové boli výpovede svedkov, ktoré svedčili proti mne, ale nakoniec aj tak vzali späť svoje pôvodné svedectvá. Pripomínalo mi to divadelné predstavenie z pera Franza Kafku. Existuje aj dokumentárny film Proces režiséra Askoľda Kurova o tomto súdnom procese. Nie je tam žiadne autorské videnie, je to len zaznamenaný súd a aj človek, ktorý nič nevie o Rusku či Ukrajine a pozrie si tento film, všetko pochopí.

jeden z kľúčových svedkov, ktorý najskôr vypovedal proti vám, a potom svoje svedectvo stiahol, bol do toho donútený mučením. Čo to znamená?

Áno, mučili nás všetkých po zadržaní. Niekto sa priznal a niekto nie. Po tom, ako tie svoje slová na súde vzal späť, prišiel k nemu priamo v súdnej sieni pracovník FSB (ruskej tajnej služby) a povedal mu, že skončil. Poslali ho do pracovného tábora, kde ho ďalej mučili. Neskôr, keď bola výmena väzňov medzi Ukrajinou a Ruskom, jeho ako chorého väzňa vymenili. Myslím si, že si odpykal svoj trest, a to aj tým, že vzal späť svoju výpoveď.

Štefan Hríb
Pozrite si celú reláciu .pod lampou, v ktorej Oleg Sencov rozpráva o svojom mučení, hladovke aj o tom, ako prebiehala anexia Krymu.

v Československu sme zažili komunizmus, počas ktorého boli mnohí ľudia nespravodlivo odsudzovaní a boli nútení vypovedať pod hrozbou mučenia alebo trestu smrti. Uplynulo však tridsať rokov od pádu tejto totality, a tak už nie sme celkom zvyknutí na to, keď niekto povie, že ho mučili. Môžete povedať, ako vás mučili?

To, čo ste tu mali pred tridsiatimi rokmi, sa do Ruska vrátilo pred desiatimi rokmi a stále to narastá. Vladimír Putin buduje nový Sovietsky zväz podľa tých istých princípov. Buduje ho na strachu a úplnej kontrole všetkých oblastí života. Je to veľmi ťažko pochopiteľné pre Európanov, musíte mi však veriť, že Rusko je veľmi zlý štát. 

Čo sa týka mučenia, keď som vypovedal, dusili ma igelitovým vreckom. Je to totiž zvyčajné mučenie, ktoré nezanecháva viditeľné znaky. Videl som to mnohokrát vo filmoch, ale nechápal som, čo je na tom také zvláštne. Je to naozaj strašné, je to ako boj s nejakým živočíchom, s ktorým sa veľmi ťažko bojuje. Je to veľmi efektívne, netreba trhať nechty, stačí vrecko na hlavu. Okrem toho ma vyzliekali donaha, vyhrážali sa mi znásilnením a bili ma. Boli to také neveselé hry.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite