Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Andrej Kiska: Smer je pripravený vládnuť s fašistami. Voľby však dopadnú dobre

.štefan Hríb .rozhovory

Aký je rozdiel medzi prezidentom a lídrom strany? Ako reaguje na obvinenia strany Za ľudí z nezodpovednosti? Čo je hlavná priorita tejto strany? A aký je sen exprezidenta Andreja Kisku o Slovensku?

Andrej Kiska: Smer je pripravený vládnuť s fašistami. Voľby však dopadnú dobre BORIS NÉMETH

všetci, ktorým záleží na Slovensku, sme sledovali s pobavením a niektorí aj s ľútosťou opozičné rokovania o tom, ako ísť do volieb. Ich výsledkom je to, že takmer všetci ukazujú na jedného človeka, ktorý je podľa nich na vine. Andreja Kisku. Ako znášaš, že všetci ukazujú na teba?

Je to súčasť politického boja. V prvom rade si myslím, že najdôležitejšie je, aby človek, keď sa pozrie do zrkadla povedal, prečo to robil, ako to prebiehalo a či nespravil nejakú chybu. Úprimne ti poviem, že, ak by som mal možnosť vrátiť sa späť a zopakovať túto situáciu, tak by som postupoval rovnako. Nič by som zásadne nezmenil a postupoval by som v tej najlepšej viere s cieľom to aspoň skúsiť. Ja som sa pokúsil pomôcť vytvoriť veľký Blok zmeny. Toto nevyšlo, ale ak by si sa ma spýtal, či by som to spravil znova, tak odpoveď je áno.

spájanie alebo diskusia o tom, ako ísť do volieb, mala dve fázy. Prvou fázou bolo, že si bol tlačený do toho, aby strana Za ľudí  išla do volieb spolu s Progresívnym Slovenskom a stranou Spolu. To bola úplne prvá fáza a vtedy veľa médií hovorilo o tom, že cez trojkoalíciu sa dá poraziť Smer. Ja som mal na to iný pohľad a hovorili sme, že nie je dôležité poraziť Smer ako stranu, ale je dôležité, aby opozícia získala väčšinu. Aj ty si bol na tejto strane. Z čoho si vychádzal?

Vrátim sa ešte o jeden krok späť. Predtým, ako sa začali rokovania s PS a Spolu o prípadnej predvolebnej koalícii,  som hovoril o tom, že by sme mali uvažovať, či by všetky tieto politické strany nevedeli nejako spolupracovať. Rozprával som sa s Rišom Sulíkom, ktorý mi povedal, že do koalície nepôjde, nemá podľa neho zmysel vytárať žiadnu predvolebnú koalíciu, pretože každá koalícia je v princípe o nejakých kompromisoch. 

Povedal mi to na veľmi peknom príklade a musel som uznať, že má pravdu. SaS je za to, aby sa pracovalo aj v štátne sviatky a možno vy budete chcieť, aby sa do práce nechodilo ani v nedeľu. Takže spravíme kompromis, že to necháme tak, ako to je. Potom príde nejaká iná strana a povie, že určite má byť aj v nedeľu voľno alebo iná strana, ktorá povie, že sa určite má pracovať aj cez štátne sviatky. Podľa Richarda by sme koalíciou otupili naše názorové rozdiely. Ja som povedal, že mu rozumiem. Sú to logické argumenty. 

Stretol som sa s Alojzom Hlinom, ktorý odviedol fantastický kus práce pri očiste KDH. Povedal mi, že buduje poctivú kresťanskú stranu a má veľa súperov, že chce vybudovať silnú stranu a do koalície nechce ísť. Povedal som mu, že rozumiem. Takže sme to nechali tak. Potom prišli PS a Spolu, ktorí nás vyzývali, aby sme našli k sebe cestu a spojili sa. Potom sme si vyhodnocovali, čo je pre krajinu lepšie.

na čo ste prišli?

Dali sme spraviť veľký prieskum agentúre AKO, kde vyšlo, že u našich voličov je 30 percent proti spojeniu s PS/Spolu a u PS/Spolu to bolo desať percent voličov, ktorí boli proti spojeniu. Inými slovami, niektorí voliči Trubana nemajú radi Kisku, a naopak. Je to absolútne normálne a logické, pravicový volič je náročný. Mali sme dlhé rozhovory vnútri strany a spýtali sme sa majiteľa agentúry AKO, aby nám povedal, čo by spravil na našom mieste. On nám povedal, že dnes by sa nespájal. 

Neskôr bol uverejnený veľmi dobrý rozhovor s Martinom Slosiarikom, kde analyzoval, že skúsenosť nás učí, že pri voľbách sa pri koalíciách nedostavil efekt snehovej gule, skôr naopak. Lídri prieskumov zvyknú mať vo voľbách menej percent, ako majú v prieskumoch verejnej mienky, lebo ľudia majú tendenciu pomáhať stranám, ktoré majú nižšiu podporu. 

Na záver sa ukázalo, že ak máme obaja teraz po 12 percent, tak ak by sme sa spojili, tak 12+12 by nebolo 24, 26 alebo 28, ale bolo by to, naopak, vo výsledku 20 alebo 18 percent a pripravili by sme sa o potenciál. To by sme pokladali za strašnú chybu. Podľa nás je rozhodujúce, aby sme po voľbách mali 76 poslancov.

toto je logické, mne prišlo nelogické, že ti množstvo médií a analytikov vyčítalo, že si do trojkoalície nevstúpil. Tvoj logický argument nepočúvali?

Je to vec názoru. Áno, vízia toho, že by tu bola strana, ktorá by v prieskumoch mala viac percent ako Smer, je lákavá. Bolo by to pekné, ak by v prieskumoch bola trojkoalícia PS, Spolu, Za ľudí mala 22 percent a Smer 18. Bolo by to krásne. 

„Nesmieme ľudí sklamať, lebo v ďalších voľbách by nám mohli vládnuť fašisti s extrémistami.“

Keď povieme A, musíme však povedať aj B a C. Mne bolo ľúto, že v diskusiách nezaznievali aj iné argumenty. Napríklad, že možno by sme mali v prieskumoch 22 percent, ale nebavili sme sa o tom, či by sme koalíciou získali potrebných 76 kresiel pri skladaní vlády. Voliči by od nás mohli ujsť alebo by vôbec nešli voliť. Tieto diskusie v strane prebehli a ja som bol veľmi rád, že sme sa jednostranne zhodli, že bude lepšie, ak pôjdeme samostatne.

potiaľto je to úplne logické a v súlade s tým, čo hovoria čísla. Potom však prišlo takzvané druhé kolo rokovaní. Nespájať sa vám ukázal prieskum aj diskusia v strane. Prečo si potom navrhol, aby ste do volieb išli všetky strany spolu? Ja by som rovno povedal, že aj vtedy by nastalo, že spolu by ste mohli mať menej percent ako samostatne. 

V princípe sa vytvárajú tri bloky. Jeden blok je Smer, SNS, druhý je extrémisticko-fašistický a tretí je blok zmeny. Logika veci hovorí, že ak by sme voličom ukázali, že jednotlivé strany sú silné v určitých rezortoch a vytvorili napríklad tieňovú vládu, tak som bol vnútorne presvedčený, že by to potlačilo u ľudí dilemu, koho voliť.

takmer sa ten blok podarilo vytvoriť. Až na KDH všetci naznačovali, že by tento blok boli ochotní vytvoriť. Bez KDH ten blok nevedel vzniknúť?

Podľa mňa nie. Buď to vytvoríme ako celok, alebo pôjdeme všetci samostatne.

veľa ľudí si myslí, že ten návrh, aby šla celá demokratická opozícia spolu, je len manéver, aby si nevyzeral, že sa nechceš s nikým spojiť. Ty si úprimne veril tomu, že blok zmeny môže vzniknúť?

Áno, keď som skončil ako prezident, hovoril som o tom, že by sme si mali sadnúť za jeden stôl a diskutovať o ministroch. Všetci mi povedali, že nie a chceli počkať na výsledky volieb. Ja som presvedčený, že by koalícia mohla vzniknúť. Politika je často umením možného. Bol som milo prekvapený postojom Richarda Sulíka, ktorý zmenil názor. Vtedy som si povedal, že to je skvelé a ten blok zmeny by mohol vzniknúť, boli sme tomu blízko. 

KDH sa však rozhodlo inak. Boli sme blízko koalície, ale nerobím z toho tragédiu. Bolo pre mňa cenným poznaním, že relatívne blízko pred voľbami sme si ako súperi vedeli sadnúť za jeden stôl a bez akýchkoľvek negatívnych emócií rokovať. Rozišli sme sa ako dobrí partneri, ktorí spolu chcú vládnuť. 

viacerí komentátori písali, že vaša nedohoda je katastrofa. Ako čítaš tieto texty?

Mám svoj vek a mám na veci vytvorený názor. Diskutujem s mnohými ľuďmi. Keď som na tie rokovania išiel, tak mi prišla časť esemesiek, aby sme do toho išli a časť, ktorá mi vravela, aby sme do koalície v žiadnom prípade nešli. Slovensko sa názorovo líši. Nie je to však zásadný problém. 

Za našu stranu môžem povedať, že sme spravili skutočne všetko, o čom sme si mysleli, že je to najlepšie pre krajinu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite