Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Čentéš: Kočner chodil na generálnu prokuratúru, videl som ho

.michal Oláh .rozhovory

Kto všetko sa stretával s Kočnerom na generálnej prokuratúre? Koho si mohol Trnka nahrávať na tajnú kameru? Dôvera v justíciu je nalomená, ako ju obnoviť? Rozhovor s nevymenovaným generálnym prokurátorom Jozefom Čentéšom.

Jozef Čentéš: Kočner chodil na generálnu prokuratúru, videl som ho Marián Peiger/SITA Prokurátor Jozef Čentéš bol 17. júna 2011 zvolený poslancami Národnej rady SR za generálneho prokurátora. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho do funkcie nevymenoval.

 v rozhovore s Jozefom Čentéšom sa dočítate: 

  • čo si myslí o komunikácii Trnku s Kočnerom 
  • či bolo zlyhanie Dobroslava Trnku ojedinelé
  • v akom stave je podľa neho generálna prokuratúra
  • či by prijal ponuku stať sa generálnym prokurátorom

videli ste video, v ktorom Marian Kočner inštaloval kameru v pracovni vášho bývalého nadriadeného Dobroslava Trnku?  

Mal som ho možnosť vidieť v médiách a ak sa tá komunikácia verifikuje, tak si myslím, že každý prokurátor by sa mal od takýchto osôb dôrazne dištancovať. 

je štandardné, že politici, podnikatelia či iní ľudia chodia do kancelárie generálneho prokurátora?

Ak ak sa chce občan tohto štátu ohlásiť u generálneho prokurátora, tak má niekoľko možností. Napríklad je to prostredníctvom písomného podania alebo mu môže zavolať do kancelárie. Potom je výlučne na rozhodnutí generálneho prokurátora, ako sa rozhodne. Ja som túto funkciu nikdy nezastával, takže mne je ťažké povedať, aké sú potom konkrétne podmienky alebo konkrétne možnosti návštevy generálneho prokurátora. Ale kto vie, ako málo času má generálny prokurátor a koľko má povinností, tak asi mu je jasné, že jeho čas je veľmi limitovaný. 

čo všetko mohlo byť nahraté v Trnkovej kancelárii? 

Video, na ktorom malo byť zobrazené inštalovanie týchto zariadení mnou hlboko otriaslo. Je to cez čiaru. Ak sa potvrdí autenticita videa z hľadiska miesta, času a miestnosti, na základe znaleckého dokazovania, tak sa možno objavia aj videá, ktoré tam mohli byť zaznamenané. Platí zásada – Cui Bono – v čí prospech, kto z toho mohol profitovať, to nechám čitateľov .týždňa, aby si našli odpoveď. Neviem si predstaviť, čo všetko tam môže byť zaznamenané. 

„Sú tu vážne podozrenia z trestnej činnosti aj vo vzťahu k osobám, ktoré pôsobili v justícii.“

mohol Dobroslav Trnka nahrať pri nejakom stretnutí aj vás? 

Nerád by som hovoril všeobecne, ja som ho navštevoval, len keď ma zavolal. Súkromne sme sa nestretávali a pracovne len minimálne. Všetkých nás táto situácia prekvapila, ale nikto z nás, prokurátorov, o tom nemal vedomosť. 

máte pochybnosť o pravosti nahrávky z pracovne Dobroslava Trnku? 

Tu nejde o to, či mám pochybnosti. Ja mám rád, keď sa potvrdí autenticita rozhovoru znalecky, že stotožnia hlasy, miesto, čas. Potom je to použiteľné aj ako dôkaz. Inými slovami, mnohokrát vidím, kto čo hovorí a môžeme si myslieť, že je to komunikácia medzi dvoma osobami, ale musíme sa držať faktov a prezumpcie neviny. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

verejnosť sa po vzhliadnutí videa a zverejnení toxickej komunikácie oprávnene pýta, či ide len o ojedinelé zlyhanie, alebo obraz celej generálnej prokuratúry. Dali by ste za ostatných prokurátorov, vašich kolegov, ruku do ohňa? 

Ja to otočím takto. Nedá sa percentuálne povedať, koľko prokurátorov je takých alebo onakých. Nikdy nevidíte inej osobe do hlavy a neviete odhadnúť, ako sa kto kedy zachová. Ale chcem povedať, a považujem to za úplne primárne a zásadné, že s tými prokurátormi, s ktorými som sa stretol v ostatnom období na generálnej prokuratúre, tak ani jeden nebol taký, ktorý by takéto konanie schvaľoval. 

Myslím si, že v minulosti pre prokuratúru nebolo obvyklé, aby Rada prokurátorov alebo Etická komisia zaujali aj stanoviská vo vzťahu k verejnosti, teda navonok. Oba tieto subjekty dôrazne takéto konanie odsúdili. Toto je veľmi silný apel. Z toho usudzujem i jednu podstatnú vec, že nastala očista prokuratúry. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite